Senaste nytt från Storsthlm – Kommuner i samverkan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Inspiration och insikter för Stockholmsregionen
 
Johan von Sydow. Foto: Bengt Säll
Tidigare i år åkte kommunstyrelseordförandena i Stockholms län tillsammans med Storsthlms arbetsutskott på en kunskapsresa till Köpenhamn. Det var en resa fylld med många spännande möten och gav oss många intressanta insikter.

Vi fick ta del av hur Köpenhamn, och Danmark, arbetar med liknande komplexa samhällsutmaningar, särskilt inom områden som samhällsplanering och digitalisering. Inte minst samverkan stat, region och kommuner har varit avgörande för att komma framåt. I Öresundsregionen är samarbetet med svenska aktörer extra viktigt och vi fick också möta svenska representanter i det gränsöverskridande samarbetet. Resan gav oss nya perspektiv och inspiration för att fortsätta arbeta med att utveckla våra egna lösningar här i Stockholmsregionen.

Kommunerna har arbetat tillsammans, genom Storsthlm, för att ta fram ett yttrande över Trafikverkets förslag till inriktning för kommande nationell plan för transportinfrastruktur. Vi arbetar aktivt för att öka den nationella finansieringen av infrastrukturinvesteringar i Stockholmsregionen och samarbetar nära med Region Stockholm för att uppnå detta mål.

Det är mycket som händer i våra kommuner och i vår samverkan med regionen, och mycket av det kan du läsa om i detta nyhetsbrev. Vi arbetar alltid med medlemmarnas fokus i åtanke, och vi ser fram emot att fortsätta denna resa tillsammans.
 
Johan von Sydow
Förbundsdirektör Storsthlm
 
Satsningar på Stockholmsregionen skapar nytta för hela Sverige
 
Storsthlms presidium, från vänster: Mats Gerdau (M), Anna-Lena Johansson (L), Peter Schilling (S).
Investeringar i Stockholms läns infrastruktur är en investering i hela landets framtida utveckling. Det är en av huvudpunkterna i det yttrande som länets kommuner, genom Storsthlm, har enats om i ett remissvar till Trafikverket, gällande inriktningen för infrastrukturplaneringen för perioden 2026-2037.  

Läs intervjun med Storsthlms presidium i artikeln "Satsningar på Stockholmsregionen skapar nytta för hela Sverige"
 
Sjuårig handlingsplan för god och nära vård och omsorg - prioriterade aktiviteter för 2024
 
Den 4 mars beslutade den politiska styrgruppen för vård i samverkan (VIS) om vilka aktiviteter som ska prioriteras i länsövergripande samverkan under 2024. Det innebär att genomförandet av handlingsplanen för god och nära vård och omsorg nu inleds.

Det var i december 2023 som styrgruppen beslutade om handlingsplanen för god och nära vård och omsorg, gemensam för Region Stockholm och kommunerna i Stockholms län. Handlingsplanen är styrande på den länsövergripande nivån och ska ge riktning och stöd för den lokala nivån under kommande sjuårsperiod fram till 2030.

Läs mer om arbetet med handlingsplanen god och nära vård och omsorg och de prioriterade aktivteterna under 2024.
Nytt gemensamt nyhetsbrev för ökad samverkan inom vård och omsorg
 

Nu har Region Stockholm och kommunerna i Stockholms län tagit ytterligare ett steg i samverkan inom vård och omsorg genom att lansera ett gemensamt nyhetsbrev Vård och omsorg i samverkan. Nyhetsbrevet Vård och omsorg i samverkan är för dig som arbetar i en verksamhet i eller på uppdrag av regionen eller kommunerna och där samverkan är avgörande för att kunna ge en god och nära vård och omsorg till våra invånare. 

Läs mer om det gemensamma nyhetsbrevet Vård och omsorg i samverkan.
 
 
Huddinge kommun stärker kompetensen med digital utbildning om missbruk och beroende
 
Under hösten 2023 lanserade Huddinge kommun en webbutbildning med målet att öka medvetenheten bland medarbetarna och förbättra stödet för personer som drabbas av missbruk och beroendeproblem. Ett område där många medarbetare inom kommunen saknar den nödvändiga kunskapen för att kunna hantera det på ett effektivt sätt.

– Jag är nöjd över att vi lyckades komprimera ett så stort kunskapsområde som ANDTS, psykisk hälsa och samsjuklighet till en förståelig och omfattande digital grundutbildning anpassad till medarbetare utan förkunskaper inom området, säger Kamilla Nylund, utvecklingsledare för prevention på socialförvaltningen i Huddinge kommun.

Webbutbildningen är tillgänglig för andra kommuner att använda.

Läs hela artikeln "Huddinge kommun stärker kompetensen med digital utbildning om missbruk och beroende".
 
Framtidens socialtjänst: Dialoger för hållbar omställning och samverkan 
 
På bilden från vänster:
Sabina Joyau, SKR, Marie Nyström, Haninge kommun, Leonard Kihlgren, Storsthlm, Josefin Castillo, Haninge kommun och Malin Carlson, Storsthlm.
Under februari och mars har Storsthlm tillsammans med Haninge kommun arrangerat en serie dialoger med fokus på den omställning som krävs för att skapa en hållbar socialtjänst inom äldreomsorg, individ- och familjeomsorg samt funktionshinderområdet. Med ökat behov av samverkan över kommungränserna tog dessa dialoger sikte på att utbyta erfarenheter, knyta kontakter och tänka nytt inför framtiden.  

– I Haninge har vi arbetat med omställning till framtidens socialtjänst och vi såg ett behov av att prata med andra kommuner. Många olika funktioner kommer behöva bidra till att hitta lösningar, säger Marie Nyström, verksamhetsutvecklare  på social- och äldreförvaltningen, Haninge kommun om initiativet till dialogerna.
 
Ett steg närmare ökad tillgänglighet till ungdomsmottagningarna 
 
Nu har vi kommit ytterligare ett steg närmare en kommungemensam app för länets ungdomsmottagningar som ska göra det lättare för ungdomar att nå kuratorer.

Anbudsinbjudan är nu utskickad och vi ser fram emot leverantörers anbud. Vi beräknar att appen är införd under 2024.
 
 
Aktörer i Stockholms län förebygger och bekämpar våld tillsammans
 
Våld i nära relation är fortsatt ett utbrett problem i Stockholms län. Regionala aktörer stärker nu sina åtaganden och åtgärder, för att förebygga och bekämpa våldet.

Polisen, Länsstyrelsen, Kriminalvården, Åklagarmyndigheten, Region Stockholm, Stockholms Stad och Storsthlm enades år 2020 kring en gemensam strategi inom ramen för samverkansplattformen Operation Kvinnofrid.  Nu har Operation Kvinnofrid antagit en ny handlingsplan för att uppfylla målen i strategin.

Läs hela artikeln "Aktörer i Stockholms län förebygger och bekämpar våld tillsammans".
 
Tema psykisk ohälsa och samsjuklighet
 

Storsthlm arrangerar en serie kunskapsseminarium inom ramen för god och nära vård och omsorg. Syftet är att främja kunskapsutbyte, nätverkande och att dela goda exempel från kommunerna i länet.

Seminarieserien riktar sig till alla verksamma inom kommun och region som aktivt arbetar med omställningen till god och nära vård och omsorg.

Den 14 maj är det dags för nästa tillfälle och har temat psykisk ohälsa och samsjuklighet. Säkra din plats och anmäl dig redan idag för en förmiddag full av insikter och erfarenhetsutbyte!

Läs mer och anmäl dig här!
 
Yrkesresan Funktionshinder för utförare är i gång!
 
I februari startade en ny Yrkesresa mot ökad kompetens och kvalitet inom socialtjänsten, Yrkesresan Funktionshinder för utförare. 

Yrkesresan är en nationell satsning för yrkesintroduktion och kompetensutveckling inom socialtjänsten, i samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner, Socialstyrelsen, de anslutna kommunerna och Regionala samverkans- och stödstrukturer (RSS), där Storsthlm är den regionala RSS:en och samordnar Yrkesresan i Stockholms län.

För närvarande är 274 av 290 kommuner anslutna till Yrkesresan, varav 15 i Stockholms län. Yrkesresan är inte bara en resa, det är en möjlighet att:
  • Stärka kompetensen och yrkesstoltheten bland socialtjänstens medarbetare.
  • Få en samlad och effektiv kompetensutveckling.
  • Bidra till en kunskapsbaserad, jämställd och jämlik socialtjänst.
  • Kvalitetssäkra mötet och stödet till klienter och brukare.
Här hittar du mer information om Yrkesresan och hur du gör om du vill ansluta din kommun.
 
Sammanfattning av styrelsemötet 21 mars 
På årets första styrelsemöte fastställdes årsredovisningen för 2023. Styrelsen beslutade också att yttra sig över Landsbygds- och infrastrukturdepartementets remiss Trafikverkets Inriktningsunderlag för infrastrukturplaneringen för perioden 2026-2037.

Styrelsen fick en hel del information inom välfärdsområdet, bland annat om hur de statliga stimulansmedlen för god och nära vård och psykisk hälsa använts under 2023 och planerna inför 2024. Därutöver gavs en lägesrapport av översyn samt förslag till reviderad prismodell för gymnasieprislistan.

Läs hela sammanfattningen på Storsthlms webbplats.
Kommande möten och nätverksträffar
Alla våra möten och nätverksträffar hittar du i kalendern på Storsthlm.se.
 
April
 
Maj