Nyheter från Temab i Juletider
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
God Jul och Gott nytt år från Temabs vd
 
Hej! Tomas Ulväng här.
Vi här på Temab jobbar alltid för ha bra tjänster med rätt kvalitet och hållbarhet. Det är såklart en utmaning under ett år som 2023 när många kostnader och räntan steg.
Vi har alla påverkats av detta, men med en engagerad personal, fantastisk medborgare och andra partners har vi jobbat oss vidare mot ett hållbart Tierp.

Därför ser vi nu fram emot 2024 och dess fantastiska möjligheter. Lite mer om dessa kan du ta del av i detta utskick.

Men innan detta så är det dags för att njuta av julen och nyårsfirandet och göra oss redo för framtiden.

Med vänlig hälsning
Tomas Ulväng, vd Tierps Energi & Miljö
 
Tomas Henriksson
 
Verksamhetschef Fjärrvärmen & Vatten och avlopp

Hej på er. Jag välkomnades till TEMAB som verksamhetschef för fjärrvärmen i maj i år och har nu klivit in för att hjälpa till på vatten och avlopp.
Jag bor själv i Tierp och det känns bra att få vara med och bidraga till mitt eget lokalsamhälle. Så därför vill jag reflektera lite kring det lokala.
Det första som slog mig när jag kom till Temab fjärrvärme var hur engagerade mina medarbetare är. Stort ägarskap tas för värmeverken och dess funktion i lokalsamhället. Detta gav mig en omedelbar känsla av stolthet och respekt.
Min första utmaning på nya jobbet var bränsleinköp. Det är nog många som hört och sett att bränslemarknaden inte är vad den tidigare varit. Inte bara kraftigt höjda priser utan faktiska svårigheter i att få tag i bränsle. Vi har en stor andel lokala leverantörer och tack vare dem har vi haft en bättre bränslesituation än flera andra aktörer på marknaden.
Vatten och avlopp har två stora projekt har drivits 2023. Vattenmätarbyte och digitala lås. Med bytet av vattenmätare följer flera positiva effekter. En är förstås att vi nu kan debitera för faktisk förbrukning så att kunder slipper få överraskningar vid avläsning av vattenmätare. En annan stor nytta är att mätarna gett oss möjlighet att hjälpa kunder identifiera fel dagligen. Låsprojektet har gått över förväntan. Detta ökar både säkerhet och effektivitet.
Jag är glad att vara på plats på Temab.
Vi ser fram emot nästa år och dess spännande projekt som bidrar till lokal hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi. 
God jul & gott nytt år.
Anna Sjöberg Sjödén
 
Verksamhetschef Renhållningen & Kundtjänst

Oj, vad det har hänt mycket på Temab under 2023.
Vår redovisningschef, vår kommunikatör samt vår VA chef slutade, vilket har lett till många utmaningar men också fantastiska nya 
möjligheter. För mig har det inneburit att jag har fått hantera många nya arbetsuppgifter, men också att jag insett att jag är inte mer än en människa och att jag behöver få fokusera på det som kommer framöver. Därför har jag valt att släppa verksamheten Gata Park, som har gjort en stor resa sen jag började här 2021, för att fokusera på Renhållning och Kundtjänst som har många utmaningar framöver med att införa ”Fastighetsnära insamling av förpackningar”. Från och med 1a januari 2024 tar renhållningen över ansvaret för tömning, skottning och städning av återvinningsstationerna. Därefter ska vi ta fram förslag till beslut om hur den fastighetsnära insamlingen av förpackningar ska ske i kommunen. Detta kommer innebära att när förslaget är genomfört (senast 1 januari 2027) så ska förpackningarna som sorteras hämtas fastighetsnära där det är möjligt.

Jag önskar en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!
Daniel Jonsson
 
Verksamhetschef Gata och Park & Kommunikatör

2023 har varit det torraste, det blötaste och nu det snöigaste året. Det finns gott om utmaningar när man jobbar med ett väderpåverkat verksamhetsområde. Jag vill ta detta tillfälle att tacka min flexibla personal men även alla Entreprenörer och Daglig verksamhet som tillsammans med oss gör det möjligt. Ett stort tack även till alla våra medborgare för deras fantastiska stöd och hjälp. Med ett litet Gata Park gäng är det omöjligt att fånga allt och göra allt men ni hjälper oss varje dag med insikter och uppmuntran. Tack.
2024 så är jag säker på att vi alla kommer möta nya utmaningar och möjligheter. Att ha resurserna att lyckas är alltid det svåraste. Med ny arbetsledare och fantastiskt team så vet jag att vi på Gata Park kommer göra allt vi kan för att allas våran omgivning ska vara trivsam och funktionell.

God Jul och Gott Nytt år på er alla.
 
Information vid driftstörningar (SMS-service)
 
Det kan ibland hända att driftstörningar uppstår i vardagen, vattentillförseln kan till exempel påverkas vid en akut vattenläcka. Här kan du registrera ditt telefonnummer eller e-post för att få information via SMS om driftstörningar som drabbar dig.
Vi ber samtliga kunder att säkerställa att man har korrekt telefonnummer eller e-postadress kopplat till sin fastighet i systemet. Oregistrerade kontantkort, jobbmobiler eller hemligt nummer är till exempel aldrig med i registret om det inte kopplas manuellt. Även andra anledningar kan orsaka att telefonnummer ibland saknas.
Du kan själv bestämma vilket nummer som tjänsten ska kontakta samt lägga till fler fastigheter till din profil. Kanske vill du ha information om något händer vid sommarstugan, en närståendes fastighet eller på kontoret.
Dina uppgifter är inte publika. De används endast för vår samhällsinformation.

Du kan registrera eller avregistrera dig på Temabs hemsida

På hemsidan kan du även hitta en aktuell karta över eventuella drifstörningar per avdelning.
Sebastian Svensson på Gata Park tog denna vackra bild när han var ute och jobbade med snön.
Nyheter på Fjärrvärmen
 
Avskiljning av koldioxid, är det möjligt?Tierp, liksom Sverige, har som klimatmål att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Vissa utsläpp i samhället är dock svåra, eller nästan omöjliga, att eliminera. För att kompensera för dessa utsläpp talas det om så kallade minusutsläpp vilket är olika sätt att fånga in koldioxid i atmosfären.
I och med att all vår fjärrvärmeproduktion görs med biobränslen (dvs. vår produktion är fossilfri) så skulle avskiljning av koldioxid från vår anläggningar skapa minusutsläpp. Därför genomför vi just nu en förstudie för att utreda om det är möjligt att etablera en anläggning för koldioxidavskiljning (så kallad CCS, Carbon Capture and Storage) i Tierp.
Vår maximala potential i att avskilja koldioxid i Tierp motsvarar 17% av Tierp kommuns utsläpp. En avskiljningsanläggning vid vårt värmeverk i Tierp är alltså en viktig del för att Tierp kommun ska lyckas med sina klimatmål.
För att kunna genomföra denna förstudie har vi blivit beviljade medel från Energimyndigheten. Förstudien görs i samarbete med företaget KLIMPO Klimatpositiv & Kolsänkor AB.
Elproduktion vid värmeverket i Tierp
Det har knappast undgått någon att elpriserna svänger och tidvis är höga. För att bidraga till klimatet samt minska våra ekonomiska risker har vi sedan tidigare installerat solceller på vårt värmeverk i Örbyhus.
Som ett nästa steg för att både säkerställa låga produktionskostnader, men även för att lokalt höja beredskapen mot en potentiell effektbrist, så undersöker vi nu möjligheter att installera turbiner för elproduktion vid vårt värmeverk i Tierp.
Vi har sedan några år följt utvecklingen av en ny typ av turbin (så kallad ORC turbin) som möjliggör småskalig elproduktion vid ett befintligt värmeverk. Denna typ av turbin finns nu installerade på flertalet anläggningar runt om i landet och vi har bl.a. besökt ett värmeverk i Flen för att få drifterfarenheter.

-Tomas Henriksson
Nyheter på Renhållningen
 
Under 2023 tog vi den nya omlastningsytan på Gatmot i bruk.Denna yta behövs nu när vi under 2024 ska börja ta hand om återvinningsstationerna (ÅVS) utifrån en ny förordning som antogs 2022.

Så vår utmaning under 2024 är att sköta ÅVSerna på ett lika bra eller bättre sätt än vad tidigare aktör har gjort. Vi har satt höga mål på att alla container ska vara användbara för er kunder när ni vill göra er av med förpackningarna som ni sorterar ut.

Övrigt avfall ska som tidigare lämnas på återvinningscentralerna på Gatmot, i Skärplinge eller Söderfors.

Mer information och kartor finns på Temabs hemsida

-Anna Sjöberg Sjödén
 
 
2024 års taxor
 
Nästa års taxor finns redan nu tillgängliga på Temabs hemsida
Här hittar du renhållning, vatten och avlopp, slamavgifter samt fjärrvärmetaxan.