Senaste nytt från Storsthlm – Kommuner i samverkan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsnytta handlar om värdeskapande
 
Johan von Sydow. Foto: Bengt Säll
Snart lämnar vi 2023 bakom oss och ännu ett år läggs till handlingarna. Och vilket år vi har haft! När jag ser tillbaka på det här året och alla nätverksträffar, kunskapsseminarier och andra möten som skett märks det tydligt att vi är en självklar samverkansarena för kommunerna i Stockholms län. Inte minst märktes det under en av årets höjdpunkter den 23 mars i år när förbundsmötet och Mötesplats Storsthlm lockade över 400 deltagare.

På förbundsmötet fastställdes en ny strategisk inriktning som gav oss en tydlig kurs med fyra prioriterade fokusområden. Målen i den strategiska inriktningen ställer höga krav på Storsthlms förmåga och det är glädjande att konstatera att vi på varje område har tagit stora kliv under året. Vi är just nu mitt uppe i en spännande utvecklingsresa för att kunna leverera och skapa de allra bästa förutsättningarna för att nå våra prioriterade mål. Både de långsiktiga målen i vår strategiska inriktning ska nås, liksom mer kortsiktiga mål på vägen. Vi behöver arbeta både mer effektivt och värdeskapande för att skapa ännu större medlemsnytta. Och för att skapa verklig medlemsnytta ska Storsthlm ha medlemmarnas fokus. I Storshlms färska verksamhetsplan beskriver vi den här resan och hur vi, steg för steg, ska leverera på uppdraget.

Jag ser fram emot ett spännande och händelserikt 2024.

God jul och ett gott nytt år!
 
Johan von Sydow
Förbundsdirektör Storsthlm

Vår nya verksamhetsplan hittar du här!
 
Digital tvilling förenklar framtidens stadsutveckling i Sundbyberg
 
Överst till vänster Ulrika Nordqvist, nedan till vänster Sofia Widell, digitaliseringsstrateg från Täby kommun testar WR-glasögon. Jenny Illerstam, verksamhetsutvecklare och Mark Ghaly, GIS-ingenjör presenterade Sundbybergs stads arbete.
För att underlätta planeringsprocesser, stadsutveckling och medborgardialog har Sundbybergs stad börjat arbeta med en digital 3D-modell, för att visualisera och analysera bebyggelseutvecklingen i staden, en så kallad digital tvilling.

En digital tvilling medför en rad nyttor både för kommunernas beslutsprocess och för invånare i kommunen som enklare kan se hur förslag på ny bebyggelse kommer att se ut.

– Man kan lite förenklat säga att det är en digital representation av verkligheten. En exakt definition på vad en digital tvilling ska innehålla finns inte, och det finns många sätt en digital tvilling kan byggas upp på, säger Ulrika Nordqvist,
utvecklingschef på Utvecklings- och hållbarhetsavdelningen, Sundbybergs stad.

Läs hela artikeln hur Sundbybergs stad arbetar med digital tvilling.
 
Vill du vara med och bidra i utvecklingen av en kommungemensam app?
 

Storsthlm har fått i i uppdrag att upphandla och förvalta en kommungemensam app för att öka tillgängligheten för ungdomarna till kuratorer. Appen kommer innebära att det blir en samlad digital ingång till ungdomsmottagningarna i länet, där ungdomarna på egen hand online kan boka tid samt skriva med kurator på valfri ungdomsmottagning.
 
I framtagandet av appen har vi flera grupperingar till vår hjälp. Är du intresserad av att delta i någon av dessa? I arbetet ingår bland annat att titta på gemensamma överenskommelser, behov av utbildningsinsatser och former för uppföljning.

För mer information, vänligen kontakta Sara Broger, sara.broger@storsthlm.se eller Jonas Nordqvist, jonas.nordqvist@storsthlm.se.
 
Läs mer om vilka grupperingar vi söker deltagare till på Storsthlms webbplats.
 
Energikontoret avvecklas vid årskiftet
 
Storsthlms styrelse tog i december 2022 beslut om att avveckla Energikontoret från årsskiftet 2024. Beslutet fattades med bakgrund av att fokus för projekten inte riktar sig specifikt mot kommunernas verksamhet och på så sätt inte passar in i den verksamhet som Storsthlm har i uppdrag från sina medlemmar.

Sedan 2004 har Energikontoret Storsthlm varit en del av Storsthlm. Med fokus på energieffektivisering och förnybar energi har Energikontoret drivit flera projekt framför allt riktat till näringslivet i kommunerna för att stötta små och medelstora företag att ställa om till en hållbar framtid och energieffektivisera deras verksamheter. Ett annat viktigt uppdrag har varit att samordna och stötta de kommunala energi- och klimatrådgivarna ute i kommunerna på uppdrag av Energimyndigheten.

Läs hela artikeln om Energikontorets avveckling på Storsthlms webbplats.
Dags för årets regionala miljö- och samhällsbyggnadsdag!
 
Mark Isitt. Fotograf Jakob Dahlström.
Arbetar du med samhällsbyggnad, avfallsfrågor, miljö, folkhälsa, hållbarhet, trafikplanering, upphandling och inköp med mera? Då ska du markera den 8 februari 2024 i kalendern!

Årets regionala miljö- och samhällsbyggnadsdag kommer innehålla inspirerande föreläsningar och intressanta panelsamtal med kunniga talare, både från den offentliga och den privata sektorn. Årets tema är förtätningens effekter och hälsosam grönska. Som deltagare erbjuds du möjligheten att fördjupa din förståelse för förtätningens effekter på vår hälsa och hur vi kan integrera hälsosam grönska i stadsutvecklingen.

Moderator för evenemanget är journalisten och arkitekturkritikern Mark Isitt. Missa inte detta tillfälle!

Vid frågor, vänligen kontakta Thomas Fredriksson, thomas.fredriksson@storsthlm.se.

Här hittar du hela programmet och anmälan för årets regionala miljö- och samhällsbyggnadsdag
Publikrekord på Gymnasiemässan
 
Den 21-23 november kunde Gymnasiemässan för första gången på fyra år genomföras på plats. Under tre dagar besökte 39 000 personer mässan, och på föräldrakvällen kom 9 000 vårdnadshavare och ungdomar, vilket är publikrekord!

Hela 130 utställare deltog, vilket är nästan 90 procent av gymnasieutbudet i Stockholm. Alla skolor höll sina tider exemplariskt, vilket bidrog till relativt korta köer trots de extra säkerhetsinsatserna. Vi kommer att utvärdera mässan tillsammans med Gymnasiemässans medarbetare.

– Vi hade tre fantastiska dagar och kunde hjälpa och vägleda många elever och föräldrar, säger Marisell Novoa som projektlett mässan tillsammans med kollegor från Gymnasiemässan och Gymnasieantagningen.

Här hittar du Gymnasieantagningens webbplats.
 
Kommunal medverkan sökes!
 
Har du möjlighet att bidra med dina kunskaper i det nationella utvecklingsarbetet kring kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvård inklusive kommunal hälso- och sjukvård?

Storsthlm har som samordnare för RSS Stockholms län i uppdrag att nominera och utse kommunala representanter i olika nätverk kopplat till kunskapsstyrningen inom hälso- och sjukvård. Just nu saknas kommunal medverkan i två regionala programområden och en nationell arbetsgrupp:
  • RPO levnadsvanor
  • RPO primärvårdsråd
  • Nationell arbetsgrupp -  ätstörning
För mer information om vad som söks i respektive uppdrag och för att höra mer från en redan aktiv representant kontakta Malin Carlson, malin.carlson@storsthlm.se, samordnare regionala samverkans- och stödstrukturen, RSS.
 
Här finns mer information om de olika grupperingarna och intresseanmälan.
 
Sammanfattning av styrelsemötet 7 december
På årets sista styrelsemöte behandlades verksamhetsplanen och budgeten för 2024 och samt ett förslag på en regional handlingsplan för klimatanpassning.

Läs hela sammanfattningen på Storsthlms webbplats.
Kommande möten och nätverksträffar
Alla våra möten och nätverksträffar hittar du i kalendern på Storsthlm.se.
 
December
 
Januari
 
Februari