Avhandling om lärarledarskap utsedd till Lärarpanelens favorit
       Frida Grimm. Foto: Erik Abel
Starka normer leder till att både förstelärare, övriga lärare och rektorer tonar ned förstelärarens kompetens och betydelse. Det konstaterar Frida Grimm vars avhandling om hur lärarledarskap förstås och praktiseras nyligen valts till favorit av Lärarpanelen.

Avhandlingen visar att lärares ledarskap omgärdas av starka normer om att ”alla är lika skickliga”, och därmed bör alla lärare få styra över den egna undervisningen. Såväl förstelärare själva som övriga lärare och rektorer tonar därför ned förstelärarens erfarenhet och betydelse som en särskilt skicklig lärare.

− Synsättet frontalkrockar med karriärreformen som ju syftar till att särskilt skickliga lärare utses för att leda lärar- och undervisningsutveckling, säger Frida Grimm i en intervju med Skolportens magasin.

Avhandlingen bygger på intervjuer med lärare, förstelärare, biträdande rektorer och rektorer samt observationer av förstelärare. I båda studierna har Frida Grimm använt en egendesignad visuell metod i syfte att synliggöra det outsagda, exempelvis underliggande normer och maktstrukturer.
Slutsatser hon drar är att det på alla nivåer i skolan behövs såväl ökad kunskap som medvetenhet kring lärarledarskap och dess funktion.
 
– För att kunna utveckla undervisningen behöver förstelärarna stärka sin ledaridentitet, och för det behöver de stöd av sina rektorer och lärarkollegor. Att, som nu, tona ned vikten av förstelärare och deras yrkeskunnande, menar jag i längden sänker hela lärarprofessionens status.
"Hur kan förstelärare bli arkitekter för morgondagens lärande? Genom Frida Grimms forskning förstår vi mer om förstelärares praktik och förutsättningar. Resultaten synliggör spänningar och outnyttjad potential i förstelärares ledarskap samt ger vägledning om framgångsfaktorer. Alla med intresse för skolutveckling kan dra nytta av fynden", skriver Lärarpanelen i sin motivering.
Skolportens intervju med Frida Grimm hittar du här. Den är publicerad i Skolportens magasin nr 5/2023.

Avhandlingen som lades fram vid Umeå universitet hittar du här.

Alla avhandlingar som valts till favorit av Lärarpanelen hittar du här.

Lärarpanelen består av tolv verksamma inom skolan och förskolan som till varje nummer av Skolportens magasin väljer ut läsvärda avhandlingar bland de senast publicerade på Skolporten.se. Mer om Lärarpanelen hittar du här.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Moa Duvarci Engman, chefredaktör, Skolportens magasin, tel 073-506 46 49, moa.engman@skolporten.se

Susanne Sawander, redaktör Nyheter och forskning, tel 070- 310 18 29, susanne.sawander@skolporten.se
 
Om Skolporten
 
 
Presskontakt
 
John Miller

Pressansvarig
john.miller@skolporten.se
076-321 08 61