Åsa Hjelm. Fotograf: Fredrik Jalhed
Avhandling om elevers matematiska utmaningar i slöjd utsedd till Lärarpanelens favorit
Det finns behov, men också stora förutsättningar, för mer ämnesövergripande undervisning i slöjd och matematik. Det konstaterar forskaren Åsa Hjelm vars avhandling om elevers matematiska utmaningar i slöjd nyligen valts till favorit av Lärarpanelen.

Avhandlingen bygger på en observationsstudie i en klass i årskurs 5 i ämnena matematik samt textilslöjd. Elever och lärare har även fört dagbok om exempelvis vad de har gjort på lektionerna, om problem de stött på och hur de löst dem. 

− Många elever lär sig via händerna, och här lämpar sig slöjden väldigt väl. Men jag menar att det skulle gynna alla elever att integrera matematikundervisningen mer i slöjdämnet, säger Åsa Hjelm i en intervju med Skolportens magasin.

Hon hoppas att resultaten kan komma alla lärare till nytta och framför allt inspirera lärare i matematik och slöjd till mer ämnesövergripande undervisning. Dessutom hoppas hon att resultaten gör att politiker och andra beslutsfattare får upp ögonen för slöjdens berättigande i skolan.
"I sin avhandling visar Åsa Hjelm hur slöjdens material och redskap, samt elevers samarbeten, skapar förutsättningar för ämnesöverskridande kunskapsinhämtning. Studien utforskar elevers möjligheter och förutsättningar att förstå och använda matematik i slöjdämnet, och kan inspirera andra till att göra detsamma", skriver Lärarpanelen i sin motivering.
Skolportens intervju med Åsa Hjelm hittar du här. Den är publicerad i Skolportens magasin nr 4/2023.

Avhandlingen som lades fram vid Åbo Akademi hittar du här.

Alla avhandlingar som valts till favorit av Lärarpanelen hittar du här.

Lärarpanelen består av tolv verksamma inom skolan och förskolan som till varje nummer av Skolportens magasin väljer ut läsvärda avhandlingar bland de senast publicerade på Skolporten.se. Mer om Lärarpanelen hittar du här.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Moa Duvarci Engman, chefredaktör, Skolportens magasin, tel 073-506 46 49, moa.engman@skolporten.se

Susanne Sawander, redaktör Nyheter och forskning, tel 070- 310 18 29, susanne.sawander@skolporten.se
 
Om Skolporten
 
 
Presskontakt
 
John Miller

Pressansvarig
john.miller@skolporten.se
076-321 08 61