Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt antagningsår och nya och gamla medarbetare
 
Anna Weinsjö.
Jag skulle vilja börjar med att presentera mig. Sedan mitten på augusti är jag ny verksamhetschef på Gymnasieantagningen. I botten är jag utbildad studie- och yrkesvägledare men jag gick direkt från utbildningen till att börja jobba med antagning inom yrkeshögskolan. Senast kommer jag från IHM Business School där jag var chef för antagningen till deras yrkeshögskoleutbildningar. Jag ser flera likheter i antagningsprocessen i stort men det är också en hel del nytt. Nu ser jag fram emot att lära mig mer om antagning till gymnasiet!  

Det har varit en minst sagt intensiv start och framför allt den senaste veckan. Jag förstår att det har varit frustrerande att inte komma åt Indra den här sista veckan innan vi går över till nytt antagningsår. Vi har arbetat hårt tillsammans med Göteborgsregionen (GR) som vi samäger Indra med och vår serverleverantör. Det huvudsakliga arbetet har bestått i att säkerställa en säker uppstart. Jag är trygg i att de åtgärder som vi har vidtagit dels försvårar för att samma sak skulle kunna hända igen, dels säkerställer att vi vid återstarten av Indra är säkra på att inga främmande virus, trojaner eller liknande ligger kvar.

Vi har utrett om det skulle vara möjligt att fördröja rensningen av antagningsåret 2023, men det har tyvärr inte varit möjligt. För er som hade planerat att hämta blanketter och dylikt under förra veckan kommer det inte vara möjligt. Däremot kommer vi göra en backup i testmiljön, vilket innebär att handläggarna kan komma åt dessa blanketter åt er, troligtvis från och med onsdag möjligen eller torsdag. Hör av er på gymnasieantagningen@storsthlm.se. Alternativt kan ni vända er till avlämnande skola.

Avslutningsvis vill jag säga stort tack för ditt tålamod under den gångna veckan. Nu hoppas jag vi snart kan vända blicken mot antagningsåret 2024 med allt vad det innebär i form av uppdaterade roller, det nya utbildningsutbudet och den första fysiska mässan på flera år. Jag hoppas få träffa er där!

Anna Weinsjö
verksamhetschef Gymnasieantagningen
Aktuellt just nu
 
Återinförd multifaktorautentisering 
 
 
Vi har återinfört multifaktorautentisering för inloggning i Indra. I och med det höjer vi säkerheten så att obehöriga inte kan ta sig in i systemet. Och mer än någonsin har vi blivit medvetna om hur viktigt det är. Vi frågade Felix Fjellström på Gymnasieantagningen om vad som gäller. 

Varför måste vi ha tvåfaktorsinloggning?
- Indra är ett system som innehåller sådan information som helt enkelt kräver en högre klassning av säkerhet mot dataintrång. Nu krävs en installation av särskild autentiseringsmjukvara på mobiltelefonen, alternativt en plug-in i webbläsaren i stället för verifiering via sms eller e-post, säger Felix Fjellström. 

Typen av multifaktorautentisering MFA vi använder heter TOTP, Time-based One-time Password. Den använder aktuell tid plus en algoritm för att generera en sexsiffrig kod som varar i 30 sekunder.
 
Vad måste våra användare tänka på?
- Alla med användarkonto i Indra måste installera en särskild autentiseringsapp på sin mobiltelefon eller ett tillägg i sin webbläsare, så kallad plug-in.
 
Om det ändå inte fungerar vad kan våra användare göra då?
- Vi har skapat flera manualer beroende på vilken metod man vill använda som finns på vår webbsida. Det går också bra att mejla oss och fråga.
 
Vilken autentiseringsmjukvara använder du?
Jag använder Authenticator i min webbläsare. Då får jag den sexsiffriga koden till min dator som jag sitter och arbetar på och kan klistra in koden i inloggningsrutan.

Länk till vår webbsida om MFA.
 
"Nygammalt" på Gymnasieantagningen
 
Två "gamla" medarbetare på Gymnasieantagningen har börjat jobba hos oss igen. Vi säger välkommen tillbaka till Anthony Björnerstedt och Josefine Sahlberg! Anthony har tidigare jobbat som sommarpersonal och Josefine är tillbaka efter föräldraledigheten.

Läs intervjun med Josefine och Anthony här.
 
Vad händer med Indralyftet?
 

Vi har tidigare berättat att vi håller på att förbättra Indras funktionalitet. Nu har vi ställt några frågor till Niklas Andersson, systemförvaltare, om hur arbetet går.
Vad händer nu och den närmaste tiden i Indra 3-lyftet?
- Just nu programmerar vår leverantör Consid grunderna. Vi på kansliet kommer tillsammans med vår leverantör att genomföra acceptanstester och därmed säkerställa att alla funktioner fungerar som förväntat. Ni som användare kommer att få information i god tid innan vi har något att visa er.

När ska det bli klart?
- Målet är att lyftet ska vara sjösatt i slutet av mars 2024.

Läs hela artikeln om Indralyftet här.
 
Äntligen två fysiska gymnasiemässor!
 
 
Efter tre år med en digital gymnasiemässa har vi två spännande gymnasiemässor att se fram emot i höst.

Onsdagen den 25 oktober är det dags för mässan för den anpassade gymnasieskolan på Fryshuset.
 
Tisdagen den 21 november går gymnasiemässan i Älvsjö av stapeln och pågår till och med den 23 november.

Den 22 november är mässan öppen till 20.00 så att vårdnadshavare har möjlighet att besöka gymnasiemässan.

Vi ser fram emot att träffa alla elever och alla ni som kommer att besöka mässan.
Kalendarium
 

21-23 november
Gymnasiemässa på Stockholmsmässan i Älvsjö.

7 december
Den årliga digitala syv-informationen (förmiddag). Inbjudan med tid och teamslänk  kommer att mejlas till alla studie- och yrkesvägledare som är användare i Indra.
Till sist
 
Nästa nyhetsbrev från Gymnasieantagningen kommer i november. Vad saknar du för information och utbildningar i Indra? Skriv ett mejl till oss och berätta vad du saknar för stöd i ditt arbete. 
gymnasieantagningen@storsthlm.se.