Nyhetsbrev Domkyrkoberget 17: Projektet väcker intresse
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev Domkyrkoberget 17: Projektet väcker intresse
Projektet väcker intresse
 
Intresset för Projekt Domkyrkoberget Strängnäs ökade i våras efter ett debattinlägg som publicerades av Byggnadsvårdsföreningen. Domprosten Christofer Lundgren som är projektets ordförande svarade och sen fick de båda debattörerna Torun Hammar och Lotta Lehmann sin slutreplik. Debattinlägget kommenderades även av flera i sociala medier, främst på Instagram och Facebook.
Det första debattinlägget, Christofer Lundgrens svar och slutrepliken finns samlade här.

 
Samrådet närmar sig
Strängnäs kommunen arrangerar i slutet av 2023 samråd inför beslut om förnyad detaljplan. Till samrådet hör en utställning som kommer att visas för allmänheten på en eller flera platser i Strängnäs. Så dags kommer flera nya presentationer av det bearbetade förslaget att presenteras.
 
Borrningar och mätningar analyseras
Sedan det förra nyhetsbrevet skickades ut har olika borrningar och mätningar på olika platser på domkyrkoberget genomförts.

Det handlar om hur det ser ut under markytan, en geoteknisk undersökning, även en miljöteknisk undersökning som mätte om det finns miljögifter i Månssons trädgård efter odlingarna som var där tidigare. Nej, det finns inga farliga nivåer av gifter i området och det är ju glädjande.

Det har också gjorts en analys vad som händer med regnvatten vid skyfall. Resultaten sammanställs och är del av underlagen i detaljplaneprocessen.
Årets händelser - det som har varit och ska komma
 
Nu till sommaren pågår en naturvärdesinventering, de undersöker till exempel om det finns fladdermöss i domkyrkan. Just nu håller ett kulturmiljöunderlag och ett gestaltningsprogram också på att tas fram.

En miljökonsekvensbeskrivning kommer att upprättas under året. På webben finns en tidslinje för projektet som överblickar de 14 åren bakåt och siktar framåt
Så är projektet organiserat
Projekt Domkyrkoberget Strängnäs har en tydlig organisation där huvudmännen är representerade och genom sina företrädare i de olika grupperna bidrar de med mycket kompetens.
 
Hitta en presentation av organisationen och alla representanterna på webben.
500 år sedan kungavalet
500-års resan i Strängnäs under 2023 uppmärksammar riksmötets val 6 juni 1523 av Gustav Vasa till kung. Och gör det utifrån flera olika framtidsinriktade teman och aktiviteter.
Strängnäs domkyrkoförsamling bidrar till det samlade programmet som fördelar sig över hela året med höjdpunkter på nationaldagen 6 juni och dagarna däromkring.
Den historiska händelsen väcker ett förnyat och breddat intresse för platsen; Domkyrkoberget med domkyrkan och de andra byggnaderna.
Riksarkivets årsbok om händelser på domkyrkoberget
Riksarkivet ger i år ut en årsbok om Sverige för femhundra år sedan: Sverige 1523. Kungavalet i Strängnäs, aktörerna och betydelsen av 1523 är en viktig del av boken.
Den är avsedd att ge en så mångfacetterad, levande och autentisk lägesbeskrivning som möjligt av det kungarike i norr som 1523 redan hade en månghundraårig historia och fortfarande var katolskt: det var fyra år till reformationsriksdagen i Västerås.
 
När boken presenteras i Roggeborgen 2 juni medverkar Elin Andersson (KB), medredaktör för Sverige 1523 tillsammans med bokens huvudredaktör Claes Gejrot (Riksarkivet) i ett samtal med Olle Ferm (Stockholms universitet) om händelserna kring kungavalet i Strängnäs 1523. Och Martin Berntson (Göteborgs universitet) föreläser utifrån sin artikel ”Hur religiös var man 1523?”.
Projektet i församlingens tidning Gloria
I sommarnumret av församlingens tidning Gloria finns en kort artikel om projektet. Och i höstnumret kommer ett helt uppslag. Tidningen delas ut till alla hushåll inom församlingen och finns att hämta i domkyrkan och i Domherren Kyrkans Hus. Den publiceras även digitalt på församlingens webbplats.
Levande katedral - då och nu
För ett år sedan var det release i domkyrkan av den nya boken Levande katedral - då och nu. Boken har tagits emot väl och fick när den kom ut en fin recension i Kyrkans Tidning. Den säljs i domkyrkans butik och direkt av förlaget Artos.