Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tekniskt lyft av Indra pågår bakom kulisserna
 
Jeanette Eriksson. Foto: Bengt Säll
Omvalsperioden stängde den 15 maj och allt i Indra flöt på bra. Nu väntar en hektisk period för er i skolor, på förvaltningar och hos oss på Gymnasieantagningens kansli inför slutantagningen innan vi alla kan njuta av välförtjänt ledighet. På Gymnasieantagningen jobbar vi dessutom ”bakom kulisserna” med vad vi kallar Indra3. För Indras adminsida är föråldrad och behöver ett tekniskt lyft.
Men du som användare kommer inte att märka resultatet förrän under antagningsåret 2024. Arbetet ska resultera i tids- och kvalitetsmässiga vinster för både sökande elever och användare.

I det här nyhetsbrevet berättar Anette Lindahl, den nya förvaltningsledaren för Indra Gymnasieantagningen Göteborgsregionen och Storsthlm om vad som pågår. Vi är övertygade om att detta arbete kommer att underlätta för er i framtiden!

Vi skriver även om våra nya kortfilmer om beslutsfattning i Indra, och vi hoppas att de ska kunna vara till hjälp i arbetet redan nu.
Jag önskar er en riktigt skön sommar!

Jeanette Erikssom
tf chef Gymnasieantagningen
Aktuellt just nu
 
Nu lyfter vi Indras admin-sida
 

Alla system åldras och behöver uppdateras. Indra är nu tio år gammalt och vi på Gymnasieantagningen har påbörjat ett arbete med att uppdatera admin-delen.

Förändringarna kommer att märkas av användarna först ansökningsåret 2024. I arbetet använder man samma teknik som när man byggde ansökningswebben 2022. 

Varför gör ni lyftet?
 
 
- Syftet är att få tids- och kvalitetsmässiga vinster för både sökande elever och användare samt en omfördelning av förvaltningsresurser till kontinuerlig utveckling. Vi vill också förenkla för användarna att utföra sitt arbete och att kunna anpassa Indra efter olika eller flera regioner, berättar Anette Lindahl, ny förvaltningsledare för Indra Gymnasieantagningen Göteborgsregionen (GR) och Storsthlm.

Det tekniska lyftet kommer förbättra möjligheten att förvalta ett rättssäkert system utifrån antagningens regelverk, informationssäkerhet och dataskydd.

Läs hela artikeln om det tekniska lyftet här.
 
Sju nya instruktionsfilmer om att fatta beslut 
 
Vi har skapat sju korta instruktionsfilmer för att underlätta huvudmännens arbete med att fatta beslut i Indra.

Filmerna visar hur man fattar beslut om
  • Dispens i engelska
  • Elevkategorier
  • Fri kvot-särskilda omständigheter
  • Fri kvot-utländska betyg 
  • IM-rangordning
  • Mottagandebeslut av fristående gymnasieskola
  • Specialpedagogisk verksamhet
Du hittar instruktionsfilmerna här.
 
Ny gymnasiebehovsrapport
 
Play movie
Nyligen släpptes den nionde upplagan av Gymnasiebehovsrapporten. I årets rapport märks bland annat att ekonomiprogrammet blivit det största programmet och att det finns många lediga platser på yrkesutbildningarna.
 
– Det är viktigt för den gemensamma gymnasieregionen att vi har ett samlat faktaunderlag att utgå ifrån i planering och dimensionering av gymnasial utbildning i och med de utökande lagkraven, säger Johan von Sydow, förbundsdirektör Storsthlm.

Den nya lagstiftningen innebär bland annat att arbetsmarknadens behov ska vägas in när kommunerna fattar beslut om utbildningsutbudet, inte enbart elevernas önskemål.

Läs rapporten här.
 
Checklista för huvudmän och beslutsfattare i Indra
 

Vi har fått in önskemål från huvudmän att skapa en checklista på de beslut som måste registreras i Indra innan slutantagningen. Nu finns det två checklistor, en för gymnasieskolan och en för anpassad gymnasieskola.

Ni hittar båda i Indra under vyn Blanketter/Info>Blanketter
 
Välkommen till digital syv-information inför Gymnasiemässan 
 

Den 12 september bjuder vi in till en digital syvinformation om gymnasiemässan mellan 9 och 10. Informationen är riktad till dig som är studie- och yrkesvägledare i grundskola, anpassad grundskola eller på gymnasieskolans introduktionsprogram.  Syftet med förmiddagen är att ge dig den information du behöver inför Gymnasiemässan 2023, den kommer också att spelas in.

Agenda
  • Boka slottid
  • Elevregistrering
  • Säkerhet
  • Digitalt komplement till den fysiska mötesplatsen
Om du har frågor eller om det är något särskilt du vill att vi ska ta upp på informationsträffen, mejla det till gymnasieantagningen@storsthlm.se. Skriv ”SYV-information om Gymnasiemässan 2023” i ämnesraden och mejla oss senast 15 augusti.

Läs mer och anmäl dig här.
 
Kalendarium
 
4 juli 
Resultatet av den slutliga antagningen visas på Gymnasieantagningens webbplats.

1 augusti
Reservantagning 1 klar. 

08 augusti
Reservantagning 2 klar. 
 
14 augusti
Gymnasieskolorna tar över reservantagningen.

01 september 
Fram till och med detta datum ska gymnasieskolorna följa Gymnasieantagningens reservlistor.

12 september
Informationsträff inför Gymnasiemässan 
Till sist
 
Nästa nyhetsbrev från Gymnasieantagningen kommer i september. Vad saknar du för information och utbildningar i Indra? Skriv ett mejl till oss och berätta vad du saknar för stöd i ditt arbete. 
gymnasieantagningen@storsthlm.se.