Avhandling om ungdomar på
språkintroduktionsprogrammet utsedd till Lärarpanelens favorit
 
Andreas Nuottaniemi, Umeå universitet. Foto: Erik Abel
Nyanlända elever på språkintroduktionsprogrammet får inte tillträde till sammanhang där de kan utveckla sina kunskaper i svenska. Det är ett större hinder för dem än bristande språkkunskaper. Det konstaterar forskaren Andreas Nuottaniemi vars avhandling om  ungdomar på språkintroduktionsprogrammet valts till favorit av Lärarpanelen.
 
Andreas Nuottaniemi är lärare i svenska som andraspråk i grunden och har tidigare jobbat i norra Sveriges inland. Han reagerade ofta på att flerspråkighet diskuterades väldigt mycket i storstadssammanhang trots att många nyanlända elever kommer till mindre orter. Det var anledningen till att avhandlingen kom att handla om ungdomar på språkintroduktionsprogrammet i ett litet samhälle i Norrland.
 
− Jag insåg ganska snabbt att flera av de här eleverna upplevde att de mer eller mindre satt fast på orten, och nästan bokstavligt i klassrummet. Vissa av dem hade varit där i flera år, och de skuldbelade ofta sig själva för oförmågan att ta sig vidare, säger han i en intervju med Skolportens magasin.

Han lät ungdomarna rita kartor för att visa var i samhället de använder svenska. Det var slående hur få personer de pratar svenska med i sin vardag. Det är framför allt med butiksbiträden, socialsekreterare och lärare. Personer som alla har det gemensamt att de talar med ungdomarna för att de har ett visst yrke och får betalt för att göra det.
 
Det finns en utbredd uppfattning om att språket är nyckeln till det svenska samhället. Andreas Nuottaniemi menar att man snarare bör tänka på språket som en del av ett rum. Arbetsmarknaden kan vara ett rum, det nationella programmet på gymnasiet ett annat. Men det är rum som flera av de här ungdomarna inte kommer in i, konstaterar han. De bedöms om och om igen som misslyckade språkanvändare eftersom de blir underkända i svenska som andraspråk. Men han menar att ungdomarna i studien är väldigt språkligt kompetenta.

− Samma elever som såg sig själva som misslyckade inlärare av svenska, kunde i andra sammanhang beskriva sig som väldigt kompetenta användare av till exempel hindi eller moldaviska. Det blev väldigt talande för hur tillgången till rum är det väsentliga. I rummet där ungdomarna lär sig hindi känner de sig välkomna och uppskattade.
 
”Hur lär man sig ett nytt språk när tillgången till meningsfulla interaktionssammanhang saknas eller är ytterst begränsad? Andreas Nouttaniemis avhandling är av högsta relevans i tider av ökade krav på migranter och deras barn”, skriver Lärarpanelen i sin motivering.
 
Skolportens intervju med Andreas Nouttaniemi hittar du här. Den är publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 3/2023.

Avhandlingen som lades fram vid Umeå universitet hittar du här.

Alla avhandlingar som valts till favorit av Lärarpanelen hittar du här.

Lärarpanelen består av tolv verksamma inom skolan och förskolan som till varje nummer av Skolportens forskningsmagasin väljer ut läsvärda avhandlingar bland de senast publicerade på Skolporten.se. Mer om Lärarpanelen hittar du här.

För mer information vänligen kontakta:

Susanne Sawander, forskningsredaktör, tel 070- 310 18 29, susanne.sawander@skolporten.se

Moa Duvarci Engman, chefredaktör, forskningsmagasinet Skolporten, tel 073-506 46 49, moa.engman@skolporten.se
 
Om Skolporten
 
 
Presskontakt
 
John Miller

Redaktör
john.miller@skolporten.se
076-321 08 61