Senaste nytt från Storsthlm – Kommuner i samverkan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tack alla deltagare på förbundsmötet och Mötesplats Storsthlm!
 
Mats Gerdau, förbundsordförande,
Catrin Ditz, moderator för Mötesplats Storsthlm,
Johan von Sydow, förbundsdirektör.
För en vecka sedan hälsade vi nästan 400 deltagare välkomna till förbundsmötet och Mötesplats Storsthlm!  Vi på Storsthlm är fortfarande uppfyllda av alla samtal, nya insikter och nya möten. Och inte minst av alla underbara mingeltips som våra medverkande på scen bjöd på!

I det här numret har vi samlat några av godbitarna från förbundsmötet och Mötesplats, såväl för dig som var med, som för dig som inte hade möjlighet att komma. Nu finns det också möjlighet att ta del av de parallella seminarierna på Storsthlms webbplats, länkar hittar du längre ner.

Återigen, ett stort tack till våra talare, moderatorer och alla deltagare som fyllde dagen med energi, samtal och spännande diskussioner.
 
Mats Gerdau, förbundsordförande och Johan von Sydow, förbundsdirektör Storsthlm
 
Stockholmsregionen som tillväxtmotor – tar vi den för given?
 
Finansminister Elisabeth Svantesson inledde Mötesplats Storsthlm med att ge regeringens syn på Stockholmsregionen som hela Sveriges tillväxtmotor. De ekonomiska förutsättningarna är svåra, med en hög inflation, höga räntenivåer och ett bostadsbyggande som har tvärnitat. Hon tryckte på vikten av att bekämpa inflationen, verka för ökad produktivitet och kommunernas viktiga roll, inte minst för att bidra till kompetensförsörjningen.  Budskapet var också att det finns medel att skjuta till om det behövs för att kommunerna ska klara sig genom krisen.

Den efterföljande panelen konstaterade att vi nog har tagit rollen som tillväxtmotor för given. 
– Det är inte längre är en självklarhet att Stockholm fylls på med två bussar om dagen, en med bäbisar, en med talanger, utan länets tillväxtförutsättningar måste förbättras, sa Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholms län.

– Det är kanske inte läge att be om mer pengar, men vi kan konstatera att nuvarande  kostnadsutveckling gräver stora hål i regionens budget, sa Aida Hadžialić (S), finansregionråd Region Stockholm.

– På området infrastruktur är ledtiderna långa. Nu är tiden att fundera på vad som blir nästa stora utmaning som vi gemensamt behöver lösa framåt. Vad kommer vara viktigt för Stockholmsregionen om 15 år?  sade Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad. 

– Tillsammans kan vi bli bättre på att enas om vad som är viktigt för Stockholmsregionen, så att vi kan få loss  mer nationella medel till den utveckling som är viktig för hela landet, sa Mats Gerdau (M), förbundsordförande i Storsthlm och KSO i Nacka.

– När resurserna blir knappa i både kommuner och regioner är digitalisering en viktig möjliggörare för att öka produktiviteten, lyfte Erik Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Täby kommun. 
God och nära vård och omsorg – tar vår styrning oss dit?
 
Moderator Anna Nergårdh inledde seminariet "God och nära vård och omsorg – tar vår styrning oss dit?" med att trycka på vikten av samverkansfrågor. 

– Vi behöver förändra vårt sätt att styra och leda för att kunna nå målet om den integrerade hälso- sjukvården, omsorgen och civilsamhällets viktiga roll som vi eftersträvar, sa Anna Nergårdh när hon presenterade seminariets huvudtalare Anna Krohwinkel, forskningschef Leading Health Care.

Seminariet avslutades med ett panelsamtal om bland annat styrning och ledning för att förbättra samverkan med Anna-Lena Johansson, kommunalråd Sollentuna, Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd Region Stockholm, Vesna Jovic, kommundirektör Järfälla, Patric Rylander, äldredirektör Stockholms stad, Kjell Broström, ordförande i NSPH i Stockholms län.

Se hela seminariet God och nära vård och omsorg – tar vår styrning oss dit?
Digitalisering och AI – hur ser skolornas framtida utmaningar och möjligheter ut?
 
På senaste tiden har AI och chatgpt väckt starka reaktioner på olika nivåer i samhället. Men på vilka sätt kommer den nya tekniken att påverka lärare och elever?

– Ai och den typen av teknologi kommer främst att påverka skolan på fyra områden: bedömningspraktik, kunskapssyn, lärarrollen och systemnivån. Det förklarade Erik Winerö, gymnasielärare i svenska och religion och doktorand i tillämpad it mot utbildningsvetenskap under sin föreläsning.

Den följdes av ett panelsamtal om den nya teknikens möjligheter och risker som leddes av moderatorn Karin Soffiantini Yildiz, verksamhetschef Gymnasieregionen Storsthlm. Deltog gjorde  Anders J Persson, akademisk ledare för lärarutbildningen på Södertörns Högskola, Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket, Frida Plyhm Forshell, gymnasie- och arbetsmarknadsdirektör Huddinge kommun, Daniel Broman, stadsdirektör Lidingö stad.

Se hela seminariet Digitalisering och AI – hur ser skolornas framtida utmaningar och möjligheter ut?
Morgondagens transportsystem – hur skapar vi en hållbar, robust och tillgänglig infrastruktur?
 
Infrastruktur är ett prioriterat samverkansområde för Storsthlm under den kommande fyraårsperioden.
 
– Det viktigaste vi kan göra i Storsthlm, och som också sagts i inriktningsbeslutet, är att vi gör det här tillsammans, att vi bortser från vår egen kommun och att vi lyfter blicken och har ett helikopterperspektiv och en kristallkula, sa Michaela Fletcher, kommunstyrelsens ordförande i Österåkers kommun.

Andra deltagare och talare på seminariet var Jan Valeskog, stadsbyggnads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad, Peter Siljerud, trendspanare och framtidsforskare på Futurewise, Maria Bratt Börjesson, professor VTI och Linköpings Universitet, Victor Kilén, stadsdirektör Nacka kommun, Birgitta Pettersson , kommundirektör Sigtuna kommun, Åsa Engwall, samhällsbyggnadschef Upplands Väsby kommun, Anton Västberg, utvecklingsdirektör Region Stockholm. Moderator för seminariet var Per Ankersjö, senior rådgivare.

Se hela seminariet Morgondagens transportsystem – hur skapar vi en hållbar, robust och tillgänglig infrastruktur?
Kommunernas digitalisering – vem har egentligen makten?  
 
– De utmaningar som välfärdssektorn står inför nu har vi aldrig stått inför tidigare. Det här är kniven på strupen! Det här är på riktigt! Det sa Patrik Sundström, Chief Digital Officer (CDO) SKR i inledningen av seminariet om kommunernas digitalisering.

Han menade att vi tillsammans i kommunerna måste hitta sätt att öka takten på digitaliseringen och inte bara prata om frågorna.

Föreläsningen följdes av ett panelsamtal med Stefan Carlson, CTO, Stockholms stad, Per Törnvall, kommundirektör Sollentuna kommun, Andi Kravljaca, framtidsstrateg Huddinge kommun, Christer Lindberg, ekonomichef Solna stad. Moderator för seminariet var Anders Carlsson, Storsthlm.

Se hela seminariet Kommunernas digitalisering – vem har egentligen makten?
Stockholmsregionen i omvärldens ögon – hur ser sambanden mellan demokrati, media och samhällsutveckling ut?
 
Hur ser sambanden mellan demokrati, media och samhällsutveckling ut? Hur ser omvärlden på Stockholmsregionen och hur ser vi på oss själva? Om det samtalade journalisten Folke Rydén med fyra kommundirektörer. Bland annat lyftes att tillit är en bas i demokratin. 
-Tillit är verkligen en färskvara. Varje ny dag utmanar tilliten och vi behöver jobba för att stärka den, sa Birgitta Pettersson, Sigtuna. 

– Vi lovar mycket i våra kommuner. När vi håller det vi lovar ökar tilliten, om inte behöver vi vara transparenta med varför det inte gick, sa Cynthia Runefjärd, Tyresö.
 
– Vi behöver finnas där invånarna finns, även i sociala media, och visa varför vi gör på ett visst sätt och hur det funkar. På så sätt kan vi motverka lögner och missinformation, sa Frida Nilsson, Sundbyberg. 

– Tillit är viktigt på alla nivåer, inte minst är det viktigt med ett tillitsfullt samarbete mellan tjänstepersoner ocn politik, sa Johan Lindberg, Danderyd.
Magnifika mingeltips!
 
Vi bad våra medverkande på scen att bjuda på sina bästa mingeltips. Här är ett axplock av de tips som gavs:
  • Väck upp ditt nyfikna jag (Mats Gerdau)
  • Prata med någon du inte känner sedan förut (Anna Kinberg Batra)
  • Våga lämna flocken (Aida Hadžialić)
  • Våga gå vidare även om du har ett intressant samtal (Karin Wanngård)
  • Fråga folk vad de är stolta över (Emma Lennartsson)
  • Var nyfiken på den som står framför dig (Maria Svenson)
  • Kom med ett kort påstående som skapar en fråga hos motparten (Folke Rydén)
  • Fake it til you make it (Johan Lindberg)
Storsthlms styrelse 2023–2026
 
En ny styrelse för kommande mandatperiod valdes på förbundsmötet. Mats Gerdau (M), till vardags kommunstyrelsens ordförande i Nacka, återvaldes till förbundsordförande. Förste vice ordförande blev Anna-Lena Johansson (L) Sollentuna och Peter Schilling (S), andra vice ordförande. blev andre vice ordförande.

Här hittar du hela Storsthlms styrelse.
Strategisk inriktning 2023–2026
 
Under 2023–2026 prioriterar Storsthlm fyra samverkansområden: gemensam gymnasieregion, infrastruktur, god och nära vård samt digitalisering. Dessa presenteras närmare i vår nya strategiska inriktning.
Storsthlm har en lång rad uppdrag inom utbildning, arbetsmarknad, social välfärd, hälsa, samhällsbyggnad, energi, klimat och miljö. Det är viktigt för oss att prioritera, och inför varje verksamhetsår görs en översyn av uppdragen. För att rikta energi, kraft och resurser för vår samverkan genom Storsthlm har fyra samverkansområden prioriterats som särskilt angelägna under mandatperioden.
 
– Den nya strategiska inriktningen är tydlig och fokuserad. Den pekar på fyra områden där nyttan av samverkan är som allra störst och där vi tillsammans ska förflytta oss, säger Johan von Sydow, förbundsdirektör Storsthlm.
 
Läs mer om samverkansområdena i vår nya strategiska inriktning.
Kommande möten och nätverksträffar
Alla våra möten och nätverksträffar hittar du i kalendern på Storsthlm.se.
 
April
 
Maj