Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tack till alla som arbetat under ansökningsperioden
 
Karin Soffiantini-Yildiz. Foto: Bengt Säll
Nu har ansökningsperioden stängt och 31 186 elever sökte till gymnasieskolan och den anpassade gymnasieskolan (gymnasiesärskolan) i vår gymnasieregion. Från Gymnasieantagningens sida har vi försökt informera och påverka så mycket vi bara kan för att ungdomarna ska göra sina gymnasieval i god tid, både utifrån att de ska vara genomtänkta, och att det inte ska bli för stressigt på slutet att få in sin ansökan i systemet. Vi bemannade också med extra support både via mejl och chatt helgen och kvällarna före sista ansökningsdagen. Det verkar faktiskt ha haft effekt, så tack alla studie- och yrkesvägledare som hjälpt till att få in alla ansökningar i tid. Omvalsperioden öppnar igen den 17 april.

Inför beslutsfattarnas arbete som därefter tar vid har vi på Gymnasieantagningen arrangerat två träffar med fokus på statistik från antagningen 2022 och nyheter inför antagningsåret 2023, en fysisk träff med ett fyrtiotal beslutsfattare i kommun och region och en digital träff med cirka 80 fristående beslutsfattare i form av framför allt rektorer. Vi hoppas att informationen på träffarna bidrar till att underlätta ert arbete. I utvärderingarna fick ni svara på vad ni tyckte både om form och innehåll och vad vi kan göra bättre för att stötta er framöver. Det hjälper oss att utveckla information och support framåt.

Jag vill också passa på att säga att detta blir mitt sista nyhetsbrev. I mitten på april går jag vidare till nya äventyr och då tar Jeanette Eriksson över som tillförordnad chef tills ny chef är rekryterad. Tack alla ni för gott samarbete, och stort tack till Gymnasieantagningens fantastiska medarbetare som kommer fortsätta på den resa vi påbörjat tillsammans.

Karin Soffiantini-Yildiz
Verksamhetschef Gymnasieregionen
Aktuellt just nu
 
Gymnasieantagningen måste nu godkänna om en elev tackar nej till en antagen plats
 
Numera måste Gymnasieantagningen godkänna elevers önskemål att tacka nej till en antagen plats i slutantagningen. Vi gör detta för att minska antalet felaktiga svar som leder till att elever blir utan plats. 

Läs mer om förändringen på webben
 
Våra sidor finns nu
på fler språk
 
Gymnasieantagningen har sedan tidigare ett antal webbsidor på engelska. Nu har vi även översatt dessa till arabiska, ryska, somaliska, tigrinska och ukrainska.  Läs mer om språken
 
 
Ny elevenkät genomförs i år 3
 
Varje år genomförs en enkätundersökning bland elever på gymnasieskolans nationella program inom kommunerna i Stockholms län, Gnesta och Håbo kommun.
Enkäten kommer från och med i år att genomföras i år 3 och redovisas i januari 2024.

Läs mer om elevenkäten
 
Rekordmånga sökte till gymnasieskolan
 
Den 15 februari stängde ansökningswebben och hela 31186 ungdomar sökte till ett i det närmaste heltäckande utbud i vår gymnasieregion.

Antalet ungdomar som gjort en ansökan under den första ansökningsperioden har ökat något, 31 186 jämfört med 30 649 förra året.

Läs mer
Gymnasiemässan genomförs på Stockholmsmässan
 
Nu ses vi fysiskt igen! Gymnasiemässan 2023 genomförs 21-23 november på Stockholmsmässan för dem som ska välja gymnasium 2024. För att få en så bra mässa som möjligt för både besökare och utställare arbetar en referensgrupp med representanter från både kommunala och fristående huvudmän tillsammans med Stockholmsmässan och Gymnasieantagningen. Mer information kommer.

Länk till gymnasiemässan
 
"Det bästa är att varje dag få möta alla fantastiska ungdomar"
 
Vi ställde några frågor till Viktoria Sölen, studie- och yrkesvägledare i Solna om hennes jobb och gymnasievalet i allmänhet.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att varje dag få möta alla fantastiska ungdomar och ta del av deras tankar och drömmar inför framtiden. Det är väldigt spännande att få vara deras bollplank längs vägen när de funderar kring framtida utbildning och yrke.

Vad tycker du är viktigaste medskicket till sökande elever?
Att de först och främst ska ställa sig frågan ”Vad är viktigt för mig?”. Det är även bra att skriva ner sina tankar på ett strukturerat sätt för att skaffa sig en överblick över vilka faktorer som kan påverka valet. Nästa steg är att ta reda på så mycket som möjligt om de olika programmen och skolorna de är intresserade av för att till sist kunna väga alternativen mot varandra.

Läs hela intervjun med Viktoria här.
 
Nytt bildspel om hur eleverna svarar på antagningsbeskedet
 
Vill du visa eleverna hur det fungerar när antagningsbeskedet kommer och hur de svarar på slutantagningsbeskedet? Då kan du använda vårt nya bildspel! 

Läs mer om bildspelet
Till sist
 
Vad saknar du för information och utbildningar i Indra? Skriv ett mejl till oss och berätta vad du saknar för stöd i ditt arbete. 
gymnasieantagningen@storsthlm.se.