Stödmaterial och utbildningar i barnkonventionen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
En vår av fortsatt viktigt barnrättsarbete
 
Även om vintern fortfarande är här känns det att vi närmar oss vår och ljusare tider. Februari innebär att FN:s barnrättskommitté nu publicerat sina rekommendationer till Sverige, vilket kan ge stöd att med samlade krafter ta nya tag i Sveriges barnrättsarbete. Hoppas du deltar vid SKR:s barnrättskonferens 27–28 mars där vi diskuterar lösningar!

Under våren erbjuder SKR också en rad efterfrågade utbildningar. Bland annat har Skolrevisionen beslutat att göra en revision av hur skolan arbetar med barnrättsperspektivet. Därför erbjuder SKR ett webbinarium på temat den 5 maj. Dessutom inleder vi en särskild barnrättsstrategsutbildning riktad till förskola under våren.

Slutligen vill jag lyfta den nya utredningen Uppväxt fri från våld, som bland annat belyser vikten av samverkan för att vi gemensamt ska förebygga våld mot barn och säkerställa barnets rätt till skydd. Här är vårt barnrättsarbete mycket viktigt!

Marie Lundin Karphammar
Handläggare/Barnrättsjurist, SKR
marie.lundin.karphammar@skr.se 
 
Utbildningar och evenemang
 
 
27–28 mars
Barnrättskonferens 2023
SKR arrangerar en tvådagars konferens om barnets rättigheter. Konferensen utgår ifrån FN:s barnrättskommittés nya rekommendationer till Sverige.
Barnrättskonferens 2023
 
18–19 april
Barnrättsdagarna
Stiftelsen Allmänna Barnhuset tittar närmare på varje barns rätt till en uppväxt fri från våld och vad det innebär för samhället i stort. Du får ta del av forskning och metoder som kan appliceras på den dagliga verksamheten.
Barnrättsdagarna, Stiftelsen Allmänna Barnhuset
 
24 april
Barnrättsperspektiv inom kulturverksamhet
En heldag som ger kunskap och inspiration om barnkonventionen och hur den påverkar verksamheter inom kulturområdet. Dagen vänder sig till offentlig aktörer som arbetar inom kulturverksamhet.
Barnrättsperspektiv inom kulturverksamhet
 
27 april
Ett förstärkt barnrättsperspektiv inom familjerätten – vad innebär det i teori och praktik?
Ett seminarium om hur rättspraxis har utvecklats kring barnets rätt, hur Östermalms stadsdelsförvaltning implementerat barnkonventionen i sitt arbete och om barnrättsperspektivet i vårdnadstvister.
Ett förstärkt barnrättsperspektiv inom familjerätten
 
4 maj
Fördjupande seminarium om barn och barnärenden
Vi fördjupar oss i temat barn och barnärenden, med inslag riktade till såväl överförmyndare och socialtjänst som till angränsande områden. Under dagen medverkar flera namnkunniga föreläsare.
Fördjupande seminarium om barn och barnärenden
 
5 maj
Barnrättsperspektivet inom skola – i teori och praktik
Vad innebär ett barnrättsperspektiv inom grundskola och gymnasium? SKR ger en uppdatering om rättspraxis och presenterar nytt stödmaterial kring bedömning av barnets bästa. Myndigheter, UNICEF, kommuner samt elevorganisationer delar hur man kan arbeta utifrån ett barnrättsperspektiv.
Barnrättsperspektivet inom skola
 
Inspelning från november 2022
Barnrättsperspektivet i socialtjänsten – i teori och praktik
Under webbinariet delar IVO (Inspektionen för vård och omsorg) lärdomar utifrån deras tillsynsuppdrag gällande barnrättsperspektivet. Socialstyrelsen berättar om arbetssättet Barns behov i centrum (BBIC) i dåtid och nutid, och några kommuner presenterar olika exempel på hur man kan ta sig an ett barnrättsperspektiv. 
Barnrättsperspektivet i socialtjänsten, kostnadsfritt webbinarium
 
Barnrättsstrategutbildning
SKR:s barnrättsstrategsutbildning är en fyradagars utbildning förlagd under drygt ett halvår. Deltagarna får kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att tillämpa barnkonventionen i den egna verksamheten. 

Barnrättsstrategsutbildning inriktning förskola, start 15 maj
Barnrättsstrategsutbildning höst, start 12 september
 
Aktuellt från omvärlden
 
 
Utredningen "En uppväxt fri från våld" föreslår nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn
Utredningen har förslagit en samlad nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck.
En uppväxt fri från våld, Regeringskansliet
 
Studier om föräldraskap och våld mot barn
Stiftelsen Allmänna Barnhuset har på uppdrag av regeringen genomfört två studier med föräldrar till barn som varit utsatta för våld.
Föräldraskap, våld och stöd, Allmänna Barnhuset
När ett barn varit utsatt för våld, Allmänna Barnhuset
 
Ny poddserie: Samtala med barn om rasism, homofobi och annan fientlighet
"Småprat om stora frågor" är en poddserie i åtta avsnitt från Myndigheten för föräldrarätt och föräldraskapsstöd (MFoF) som ger föräldrar råd om hur de kan samtala med barn om de stora, svåra frågorna. Det handlar om tips, verktyg och inspiration från några av landets främsta experter.
Att samtala med barn om rasism, homofobi och annan fientlighet, MFoF
 
Inflytandeakademin: Växla upp arbetet för ungas inflytande
Vill du ta nya steg och engagera fler i ett kraftfullt förändringsarbete som är både inkluderande och hållbart över tid? Inflytandeakademin är en utbildning på fem träffar för dig som arbetar i kommun och region med fokus på ungas inflytande och delaktighet. Inflytandeakademin är ett initiativ av Youth 2030 och Malmöakademin.
Inflytandeakademin
 
Statskontoret följer upp kunskapslyft för barnets rättigheter
Regeringen ger Statskontoret i uppdrag att följa upp och analysera regeringens kunskapslyft för barnets rättigheter i statliga myndigheter, regioner och kommuner. Statskontoret ska analysera de insatser som har genomförts inom kunskapslyftet sedan starten 2017.
Följa upp och analysera kunskapslyftet för barnets rättigheter, Statskontoret
 
Ett barnvänligt samhällsbyggande
Boverket har tagit fram en vägledning som bidrar med kunskap om barns behov i samhället och tar upp vad kommuner, regioner och länsstyrelser behöver tänka på för att skapa jämlika livsmiljöer för alla barn.
Ett barnvänligt samhällsbyggande, Boverket
 
Utveckla barns miljöer i förskolor och skolor
Boverket har tagit fram en vägledning för kvalitativ, tillgänglig och hållbar gestaltning av förskolors och skolors fysiska miljö. Här hittar du samlade presentationer om vägledningen och annat material som du kan ha nytta av när du utvecklar barn och ungas miljöer i förskolor och skolor.
Filmer och presentationer om barns miljöer i förskolor och skolor, Boverket
 
 
Redaktör
Marie Lundin Karphammar
marie.lundin.karphammar@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se