Aktuell information inom plan- och byggfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Detta år har vi haft möjlighet att träffa ännu fler av er på våra nätverk, konferenser och seminarier. De nya arbetssätt och mötesformer som etablerats under pandemin har minskat avståndet mellan oss alla och det är vi tacksamma för. Håll utkik i vårt nyhetsbrev och på vår hemsida för nu ser vi fram emot ett 2023 med minst lika många intressanta möten och samarbeten.
 
Fram till dess önskar vi er alla en God Jul och Gott nytt år!
 
Kommande konferenser och seminarier
 
På SKRs webbsida Hitta evenemang kan du söka efter fler kommande konferenser och seminarier
 
Vattentjänstplanen - ett nytt planeringsredskap, 7 februari 2023
Före utgången av år 2023 ska varje kommun ha beslutat om en vattentjänstplan. Planen ska innehålla kommunens långsiktiga planering av hur behovet av allmänna vattentjänster ska tillgodoses, och kommunens bedömning av vilka åtgärder som behöver vidtas för att de allmänna va- anläggningarna ska fungera vid skyfall. Men vad är avsikten med planen? Och hur kan den kopplas samman med den fysiska planeringen, inte minst med kommunens översiktsplan? På detta digitala seminarium diskuterar vi bakgrunden till lagändringen och vad det är kommunen ska besluta om, hur man kan tänka kring skyfall och vilken vägledning som finns i dagsläget. Vi får också ta del av hur ett par olika kommuner hanterar planens kopplingar till både va-planering och fysisk planering enligt PBL.

Seminariet riktar sig i huvudsak till dig i kommunen som arbetar med va-frågor eller fysisk planering på chefs- eller handläggarnivå.

Välkommen!

Seminariet kostar 1300 kronor exklusive moms och hålls digitalt tisdagen den 7 februari 2023 kl. 13.00-16.00. Sändningen går även att ta del av i efterhand för den som är anmäld till konferensen. Anmälan via anmälningsformulär. Sista anmälningsdag är den 6 februari 2023.

Har du frågor om konferensens innehåll kan du kontakta Christina Thulin, christina.thulin@skr.se eller Kristina Isacsson, kristina.isacsson@skr.se.
Fullständigt program publiceras inom kort på SKR:s hemsida.
 
Välkommen till seminariet Plan- och bygglagen för förtroendevalda, 17 mars 2023
Är du ny som förtroendevald när det gäller frågor inom planering och byggande? Eller vill du få dina kunskaper om plan- och bygglagen (PBL) uppdaterade? Under detta digitala halvdagsseminarium sätter vi fokus på PBL och din roll som förtroendevald i en byggnadsnämnd eller motsvarande. Vi beskriver lagstiftningen och kommunens roll. Dessutom tar vi upp annat viktigt att känna till i rollen som förtroendevald, som exempelvis jäv, finansiering, roller och ansvar. Du får också tillfälle att kommentera och ställa frågor. Seminariet äger rum fredagen den 17 mars 2023, kl. 08.30-12.00.
Mer information och anmälan
 
Presidiedagar för plan-, bygg och miljönämnder, 28-29 mars 2023
SKR bjuder årligen in presidierna i kommunernas plan-, bygg- och miljönämnder eller motsvarande till en presidiekonferens där aktuella plan- och miljöfrågor presenteras och diskuteras. Nu återkommer arrangemanget under dagarna två, den 28-29 mars 2023, i Bonnierhuset i Stockholm.

Temat är ”Att leda i en föränderlig tid”. Dagarna kommer att innehålla ett antal kunskapspass och samtal kring aktuella samhällsfrågor som ni i era uppdrag kommer möta och behöva hantera. Därutöver kommer ni ges möjlighet att samtala med varandra och med medarbetare på SKR kring dessa frågor. Vidare kommer ni få ta del av en aktuell bild av regeringens politik inom plan-, bygg-, bostads- och miljöområdet.

Teman som kommer behandlas är bland annat:
  • Politik i förändring - att leda tillsammans i ett allt mer komplext landskap
  • Samhällsomställning - de stora utmaningarna globalt som behöver hanteras lokalt
  • Hållbar omställning ur ett klimat och energiperspektiv
  • Samhällsomvandling i praktiken – samhällsplanering i norr
  • Ekonomi i förändring
  • Hållbara transporter och logistik
  • Kompetensförsörjning ur ett samhällsbyggnadsperspektiv.
Mer information och anmälan
 
Webbinarium kring hanteringen av ändrade detaljplaner i den nationella geodataplattformen, 2 februari 2023
Lantmäteriet bjuder in till ett informationsmöte kring hanteringen av ändrade detaljplaner i det nationella geodataplattformen och vid registrering i fastighetsregistret. Informationsmötet sänds digitalt den 2 februari kl. 09.00-11.00. Ingen anmälan krävs.
 
Informationstillfället vänder sig till planhandläggare, plankonsulter m.fl. som:
  • tar fram och tillgängliggör detaljplaner i den nationella geodataplattformen
  • skickar in detaljplaner för registrering i fastighetsregistret
 
Fler nyheter i korthet
 
 
Ny EU-lag om snabbare tillstånd för sol, ind och värmepumpar
Kommissionen har lagt fram ett förslag om snabbare tillståndsprocesser för sol och vind. Lagen väntas antas av rådet den 19 december.Det snabba förfarandet baseras på artikel 122 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (TFEU) som refererar till allvarliga svårigheter inom t.ex. energiområdet.

För solceller på byggnader och annan teknisk struktur omfattar förslaget 3 månaders maximalt tillståndsförfarande. Svar som inte ges inom en månad ska tolkas som positivt besked. Förenklingar ska göras för vindkraft som byggs ut med större kapacitet från befintlig, med en tillståndsprocess på max 6 månader. Om kapacitetsökningen är maximalt 15 procent är processtiden max 3 månader. För värmepumpar sätts maxtid på en månad. Lagen ska gälla i 18 månader, i avvaktan på Förnybarhetsdirektivet som nu förhandlas.
 
Möjligheten till tidsbegränsade bygglov för bostäder förlängs
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss där man föreslår att möjligheten till tidsbegränsade bygglov för nybyggnad av bostäder förlängs till den 1 maj 2028.

Den tillfälliga regleringen om tidsbegränsade bygglov för nybyggnad för bostadsändamål som infördes 2017 upphör att gälla den 1 maj 2023. När regleringen infördes motiverades den med att behovet av nya bostäder på kort sikt inte kunde tillgodoses enbart genom ordinarie plan- och byggprocesser, eftersom bostadsbristen var så allvarlig och behovet av bostäder i många av landets kommuner var så stort.

Kommunen får bevilja ett tidsbegränsat bygglov för bostäder för sammanlagt högst 15 år.
Lär mer här
 
SCBs beslut om att upphöra med vissa indexuppdrag
Statistikmyndigheten SCB fattade den 8:e oktober ett inriktningsbeslut om att upphöra med ett antal indexuppdrag som ingår i den avgiftsfinansierade verksamheten. Beslutet innebär i praktiken att myndigheten slutar att leverera 30 indexuppdrag från och med starten på 2026. De indexuppdrag som berörs prisjusterar tusentals avtal som summerar upp till hundratals mdkr inom bland annat bygg- och anläggningssektorn. Vilken myndighet eller annan aktör som ska ta över uppdragen är ännu oklart.
 
Stadsmiljöavtal - utlysning fram till den 3 februari 2023
Nu pågår den tionde utlysningen inom stadsmiljöavtalen där kommuner och regioner kan söka stöd för att främja hållbara stadsmiljöer. Åtgärderna ska leda till energieffektiva lösningar med låga utsläpp av växthusgaser och bidra till att uppfylla miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö. Den pågående ansökningsomgången stänger den 3 februari 2023 och ansökan ska ha skickats in till Trafikverket innan det fysiska arbetet med den åtgärd som stöd söks för samt motprestationer har inletts.
 
Ansvarig utgivare 
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se 
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se