Nyhetsbrev vecka 17
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Igår hölls en lyckad extrastämma i Svenska kyrkan i Nederländerna. Kyrkorådet som bestått av Cecilia Stockare som ordförande och Lotta de Wildt som viceordförande, övriga ledamöter Tommy Olsson, Karin Diderich och Karin Lundmark, fick förnyat förtroende.
 
Stämman fattade även beslut om en budget för 2023 med mycket fokus på kommande verksamhet. Både inom gudstjänstarbetet, men även med ett särskilt fokus på barn/unga, musik och diakoni.
 
Församlingen i Nederländerna fortsätter att låta kollekterna från gudstjänsterna tillfalla ACT Svenska kyrkans arbete i Ukraina. Tillsammans med våra systrar och bröder i Ukraina fortsätter vi att läsa psaltarpsalm 31.
 
”Till dig, Herre, tar jag min tillflykt, svik mig aldrig!
Du som är trofast, rädda mig, lyssna på mig, skynda till min hjälp.
Var min klippa dit jag kan fly, borgen där jag finner räddning.”

 
Detta är inledningen till psaltarpsalm 31 i det gamla testamentet. Varje dag kl 17.00 läser kristna och judar i Ukraina just psaltarpsalm 31. Texten har blivit en gemensam fokuspunkt i allt det svåra. Vill du läsa samtidigt med dem i Ukraina, läser du texten kl 16.00. I länken härunder, från det engelska bibelsällskapet ser och hör du psalmen läsas i Ukraina.
Med anledning av kriget i Ukraina har Svenska kyrkan lagt ut en rad informationer, och upplyser även om olika möjligheter för att hjälpa till, läs mera här Kriget i Ukraina - Svenska kyrkan
 
Nästa gudstjänst firas i Rotterdam den 1 maj kl 11.00. Detta blir även min sista gudstjänst då jag återvänder till Sverige 2a maj, och Elsa Westberg av domkapitlet i Visby har blivit behörighetsförklarad som präst i Nederländerna från 1 maj och fram till årsskiftet. Välkommen Elsa! I nyhetsbrevet kan du även läsa om församlingskvällen på torsdag, en kommande körkonsert i maj, samt frivilligfesten på nationaldagen.
 
Mogens, tf kyrkoherde Nederländerna
 
Bokklubb
 

Nästa träff i bokklubben blir i kväll måndag den 25 april kl 19.00. Vi träffas i prästbostaden för att dela tankar och funderingar kring månadens bok. Månadens bok är: Alex Schulman: Överlevarna. Var och en ombesörjer sitt eget exemplar. Finns även som e-bok och ljudbok. Anmäl gärna ditt deltagande på nederlanderna@svenskakyrkan.se
 
 
Bland fängelser och ambassader
 
Församlingskväll i prästgården torsdag den 28 april kl 19.00.

Mogens Amstrup Jacobsen, tf kyrkoherde i Nederländerna berättar om sitt egentliga uppdrag som ambulerande präst i Asien. Här varvas uppgifter som gudstjänster på Sveriges residensen, handelskamrar eller barer runt om i Asien till besök i några av världens tuffaste fängelser.
 
Kommande söndags gudstjänst den 1 maj i Rotterdam
 

Söndag den 1 maj kl 11.00 firar vi gudstjänst i Finska Kyrkan i Rotterdam (Finse Huis, 's-Gravendijkwal, 3014 EG Rotterdam). Gudstjänsten leds av Mogens Amstrup Jacobsen. Välkomna till gudstjänst och en stunds gemenskap efteråt.
Gudstjänsten kommer även att kunna ses via zoom: https://zoom.us/j/99092795392?pwd=eW1zbDdKMDFiY0dnak9MRlNZZlVXUT09
 
OnsdagsKlubben
 

OnsdagsKlubben kommer inte att träffas den 27 april som tidigare meddelat. Detta på grund av att dagen sammanfaller med ”Koningsdag”. Kommande träffar under våren blir 11 och 25 maj. Träffarna äger rum i finska kyrkan i Rotterdam (Finse Huis, 's-Gravendijkwal, 3014 EG Rotterdam). Vi börjar kl 11.00 och håller på en stund tillsammans. Lunch och fika finns att köpa. Skicka gärna ett meddelande till nederlanderna@svenskakyrkan.se och meddela om du kommer och vill äta, då maten förbeställs i kyrkan.

Det går även bra att delta via zoom: https://zoom.us/j/92374372787?pwd=QXBCUDFkRGdESFZWaTkxaks0M3hHUT09
 
Kommande gudstjänster
 

1 maj 11.00: Finska kyrkan, Rotterdam (Mogens Amstrup Jacobsen)
22 maj 13.00: Tyska kyrkan, Den Haag (Elsa Westberg)
 
Kören Ostrochorus från Lund gäster Nederländerna
 
28 maj kl 16.30 ger kören Ostrochorus från Lund konsert i den gammalkatolska Paradijskerk på Nieuwe Binnenweg 25 i Rotterdam. Inträde 5€, fikaförsäljning. Det är Svenska kyrkan i Nederländerna som håller i evenemanget och vi behöver några frivilliga som kan hjälpa med att ta betalt och servera fika. Välkomna!
 
Frivilligfest på nationaldagen
 

Måndag den 6 juni kommer församlingen att anordna en frivilligfest för alla som under senaste året har hjälpt till vid olika evenemang i församlingen. Det är tänkt som en grillfest och vi kommer att vara i norska kyrkan i Rotterdam (Westzeedijk 300). Mera information kommer längre fram.
 
Musiker sökes!
 

Spelar du något instrument och skulle du ha lust att spela på våra gudstjänster ibland? Nu finns möjligheten! Svenska Kyrkan i Nederländerna har ingen fast kyrkobyggnad och inte heller någon kyrkomusiker. Gudstjänsterna alternerar på olika orter (Haag, Rotterdam och numera även Amsterdam). Intresserad? Hör av dig till prästen på nederlanderna@svenskakyrkan.se
 
Medlem
 

Som medlem är du viktig! Du bidrar till att vi tillsammans kan bedriva Svenska kyrkans verksamhet i Nederländerna.

Nu kan du betala din medlemsavgift för 2022.
När du flyttar utomlands och inte längre är folkbokförd och betalar skatt i Sverige betalar du inte heller kyrkoavgift till Svenska kyrkan. Detta eftersom den samlas in genom den svenska skattsedeln.

För att bidra till Svenska kyrkan i Nederländernas arbete kan du bli medlem här hos oss och/eller ge en donation.

Ditt bidrag gör skillnad!
Ditt bidrag gör att vi bland annat kan fira gudstjänster, ha dop, göra hembesök, företagsbesök, ha julmarknad, bokklubb, onsdagsklubb med mera.
Det gör det också möjligt för oss att vara med och fira svenska högtider och traditioner.
Har du som medlem även tips och idéer på fler aktiviteter är du välkommen att kontakta oss.

Avgift
Enskild: € 50,-
Familj: € 80,-
Medlemsavgiften kan föras över till nedanstående konto. Du kan också betala kontant eller med Pin när vi ses.
Om du betalar via din bank: Glöm inte att skriva in avsändarens namn och adress eller e-postadress på inbetalningen.
Betala till: Bank ABN-AMRO
(medlemsavgift) NL32ABNA0587408898
(gåvor) NL10ABNA0533533457
 
Utlandskyrkans app
 
I vår nya app har vi samlat den viktigaste informationen om församlingen i Nederländerna och de andra församlingarna runt om i världen. Här hittar du kontaktuppgifter, kalendarium och länkar till vår webbsida och sociala medier.

Du laddar ner appen gratis via App store eller Google Play. Sök på “utlandskyrkan”