Nyhetsbrev från Projekt Domkyrkoberget, Strängnäs
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev 16, Projekt Domkyrkoberget
Nyhetsbrev 16
 
 
Mattias Pettersson
Nu skriver vi vår 2022 och äntligen har vi något att berätta. I Projekt Domkyrkoberget har arbetet fortsatt bakom kulisserna, bland annat med underlag för det detaljplaneprocess som nu är påbörjad.

Vi vill gärna berätta mer och bjuder in till ett informationsmöte den 28 april i domkyrkan.
I detta nyhetsbrev kan du också läsa exempel på sådant som är på gång kring berget.

Vi önskar dig inspirerande läsning och en härlig sommar!

Christofer Lundgren, domprost
Marie Rydén Davoust, projektledare
 
Informationsmöte 
28 april, kl. 18 i domkyrkan
 

Vi är glada att nu kunna berätta mer om det arbete som pågått och fortfarande pågår i kulisserna.

Arkitekterna har tillsammans med oss fortsatt arbeta vidare med det vinnande förslaget. Detaljplaneprocessen har startat, vad betyder det? Det kommer att hända fysiska saker kring domkyrkan och Djäknegården i början av maj, vad är det? Hur är tidplanen  nu? Detta är en del av det vi vill berätta. 

Välkomen!
 
Vi gör verksamhet tillsammans
 
En av anledningarna till att vi har satt i gång med projektet är att vi vill utveckla verksamhet tillsammans runt Domkyrkoberget.

Här beskrivs något av det som händer just nu!

Om du har en idé, ser ett behov eller något annat som kan bidra till att utveckla verksamheten på och omkring Domkyrkoberget så hör av dig till någon av huvudmännen.
 
Berät­tel­ser från KB – Dante: hans liv och värld
Roggeborgen, den 11 maj kl. 17.30
 

Till 700-årsminnet av Dantes död utkom Anders Cullhed med boken Dante: Den förste författaren (2021). Här får vi möta Dante Alighieri (1265–1321) mot hans historiska, i synnerhet florentinska, bakgrund.

Vi får också ta del av handlingen och världsbilden i hans mest berömda verk, Den gudomliga komedin, på vägen från helvetet till paradiset.

Anders Cullhed är professor emeritus i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

Fri entré. Ingen föranmälan. Välkomna! Dörrarna öppnas 17.10
 
Levande katedral – då och nu
 

Gudstjänstrum. Byggnadsminne. Mötesplats. Besöksmål. Biskopskyrka. Det finns många beteckningar som passar på Strängnäs domkyrka. Och alla stämmer.

Den 22 maj släpps en ny bok om domkyrkan, "Strängnäs Domkyrka. Levande katedral – då och nu." Boken innehåller texter av olika slag och mängder av bilder.

Det bli också en utställning med start i mitten av juni. Den låter dig komma nära och upptäcka detaljer i altarskåpens snideri, i domkyrkans vackra textilier och i de medeltida målningarna. 

Du kan också göra en virtuell resa upp i Domkyrkans torn. I en film kan du följa med upp i kyrktornet ˗ trappsteg för trappsteg, högre och högre upp. I tornet hänger bland annat domkyrkans sex klockor. På väggarna finns minnen och lämningar kvar av de bränder som kyrkan varit utsatt för genom åren. Väl uppe i tornets topp möter en magisk utsikt över Strängnäs.
 
Så skapar Gud människan - Glaskonst om livet
Vernissage den 24 april kl 12.30.
 

Vårens utställning!

Livets gåva till människan är den befruktade äggcellen. Unikt skapad av ett ägg och en spermie. Med inneboende kraft att utvecklas fullt ut i moderliv och efter födelsen. Med den kunskapen förstår vi bättre hur Gud skapar människan till kvinna och man.
 
Fertilitetsforskaren Ulrik Kvist har designat mobila ägg och spermier i kristallglas som tillverkas av Kastlösa Glashytta på Öland av hyttmästare Poul Jörgensen. I utställningen finns även bilder av Lennart Nilsson och fördjupande texter av Ulrik Kvist.

Strängnäs domkyrka 24 april – 5 juni
Ulrik Kvist
 
Varför Projekt Domkyrkoberget?
 

Domkyrkoberget är ett gemensamt arbete där alla huvudmän vill bidra till att utveckla platsen till en ännu bättre mötesplats i Strängnäs. Detta kan sammanfattas i:
 
Domkyrkoberget - en förtätad plats för tro, utbildning och kultur.

Projekt Domkyrkoberget syftar till en verksamhetsmässig och fysisk utveckling av platsen för att åstadkomma en unik miljö med social täthet och ökad interaktion mellan människor och verksamheter.

Vi fortsätter att utveckla samverkan mellan de sex parterna, huvudmännen, som finns på och runt Domkyrkoberget. En viktig del är vad vi kan göra för verksamhet tillsammans. Detta fortsätter vi att arbeta med.

Huvudmännen är Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Strängnäs stift, Strängnäs kommun, Europaskolan, Kungliga biblioteket och Statens fastighetsverk.
 
All information om projektet hittar du här: Projekt Domkyrkoberget. Har du några frågor kontakta bitr. projektledare Marie Rydén Davoust, 
marie.rydendavoust@svenskakyrkan.se eller 0152-245 17