Nytt avtal klart med Vårdförbundet
 
SKR, Sobona och Vårdförbundet är överens om ett nytt avtal med en fortsatt satsning på särskilt yrkesskickliga, åtgärder för stärkt arbetsmiljö och en partsgemensam kompetenskommission.
− Vårt gemensamma fokus framåt, på både central och lokal nivå, ligger på att möta hälso- och sjukvårdens kompetensutmaning och stärka arbetsmiljön, säger Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation.
SKR, Sobona och Vårdförbundet överens om nytt kollektivavtal
 
Vd-krönika
 
 
Ett tryggt och bra mottagande kräver fler tydliga besked
 
Landets kommuner och regioner vill på bästa sätt stödja staten i flyktingmottagandet, men för det krävs tydliga spelregler och förutsättningar. Det är positivt att regeringen nu har lämnat besked om ersättningsformerna för evakueringsboenden, men ett tryggt och bra mottagande handlar om mer än bara tak över huvudet.
 
Det behövs en helhet för ett långsiktigt hållbart mottagande
 
Regeringens besked om ersättning för evakueringsboende är bara början. Nu behövs fler besked för att kommuner ska kunna bidra fullt ut till ett ordnat mottagande av flyktingar från Ukraina.
– Frågan om boende är grundläggande. Men ett bra och tryggt mottagande handlar också om förskola, skola, hälso- och sjukvård och omsorg, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.
Tydliga besked behövs för ett tryggt mottagande
 
Förutsättningar för lokalt självstyre i Sverige granskas
 
Förutsättningar för lokalt självstyre i Sverige granskas
Europarådets kongress genomför den 5-7 april granskning av hur Sverige tillämpar den Europeiska konventionen om kommunalt självstyre.
− Granskningen är viktig för att se att staten och myndigheter efterlever det grundlagsskyddade kommunala självstyret, säger Anders Knape, SKR:s ordförande. 
Självstyret ska granskas i Sverige
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av kriget i Ukraina
SKR följer utvecklingen nära och har fortlöpande kontakt med myndigheter med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. SKR tar även fram information som särskilt rör kommuner och regioner med anledning av situationen och hur den påverkar Sverige.
Information om SKR:s arbete med anledning av kriget i Ukraina
 
Bra med besked om villkor för evakueringsboenden
Regeringen har gett besked om statlig ersättning till kommunerna för evakueringsboende, något som kommunerna krävt. Nu behöver staten gå vidare för att lösa förutsättningarna för ett långsiktigt hållbart mottagande.
Besked om ersättning för evakueringsboende
 
Träffa SKR på Kvalitetsmässan 2-4 maj
Den 2-4 maj hålls Kvalitetsmässan i Göteborg. På temat Möjligheternas samhälle får du som leder och utvecklar offentlig sektor kunskap, inspiration och tillfällen att utbyta erfarenheter. I programmet möter du forskare, ledarskapsprofiler och politiker i över 140 olika seminarier. SKR ansvarar för två av de sju temaspåren: Politikens möjligheter och utmaningar samt Ekonomi, styrning och strategi.
Anmäl dig till Kvalitetsmässan
 
Bloggar från SKR
 
 
Finansieringsprincipen är avgörande
Under torsdagen presenterade regeringen den ersättning som kommunerna får för evakueringsplatser. Det är bra med besked, men det är betydligt lägre än vad SKR föreslår och det finns fortfarande en rad frågor kvar att lösa. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. 
Ekonomibloggen
 
Inget sjukvårdssystem i världen är köfritt
200 000 operationer genomförs varje månad och när belastningen på covid-vården nu är lägre ska väntetiderna för de patientgrupper som väntat längst på operation kunna minska. Det skriver Emma Spak, SKR.
Vårdbloggen
 
Regionerna följde statens besked om covid-testning våren 2020
Genom att gå igenom tidslinjen över vad som hände kring covid-testningen våren 2020 blir det tydligt att regionerna följde de besked som kom från staten, skriver Emma Spak, SKR.
Vårdbloggen
 
Informationssäkerhet kräver långsiktigt arbete
Vad gör en kommun om alla IT-system ligger nere? Hur ser omsorgspersonalens rutiner ut om en kris inträffar?  Informationssäkerhet står högt på agendan i många kommuner. God beredskap kräver långsiktigt, strukturerat arbete. Det skriver Eva Sahlén, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Statlig styrning av skolan är inte svaret
Nyligen deltog jag på Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg. Det var fint att kunna samlas igen, få känna engagemanget och höra sorlet av intressanta samtal. Men allt var inte som vanligt – kriget i Ukraina och de tragiska morden på Malmö latinskola var närvarande i allas tankar, skriver Monica Sonde, SKR.
Skolbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Stöd med anledning av ökad risk för människohandel och prostitution
I flyktingsituationer ökar risken för människohandel och prostitution. Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram information på ukrainska, ryska och engelska riktad till de som nu flyr från Ukraina. Sprid gärna! Det finns även en stödtelefon där yrkesverksamma kan få vägledning i ärenden kring människohandel prostitution.
Stöd för dig som möter personer på flykt från Ukraina
 
Svenskarna och internet: Valspecial 2022
Internetstiftelsen har undersökt nätet som informationskälla och arena för politisk diskussion. Detta i form av delrapporten Svenskarna och internet: Valspecial 2022 som även följs av en seminarieserie som handlar om det demokratiska samtalet på nätet.
Nätet som informationskälla och arena för politisk diskussion
 
Uppgifter till trossamfund med anledning av kriget i Ukraina
Myndigheten för stöd till trossamfund har fått mycket frågor om kontakter till trossamfund som får bidrag via myndigheten utifrån en efterfrågan hos personer som kommer från Ukraina. Myndigheten har därför samlat en sida med  kontaktuppgifter som uppdateras kontinuerligt. 
Kontaktuppgifter till lokala trossamfund
 
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Marie Lindström

Nästa nummer kommer 12 april.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00