Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Avfall Sverige ber om översyn av avfallsskatten
 
I en hemställan till regeringen ber Avfall Sverige för andra gången om en översyn av avfallsskatten och dess samhällsekonomiska effekterna.
 
Avfall Sverige har länge ansett att det finns ett behov av en total översyn av avfallsskatten för att den bättre ska kunna främja en cirkulär ekonomi och giftfria kretslopp. Avfall Sverige ser inte att en översyn är möjligt enligt direktiven för den pågående utredningen ”Undantag från avfallsskatt och avfallsförbränningsskatt” (Fi 2021:05). Avfall Sverige hemställer därför – återigen – om att regeringen ska göra en översyn av avfallsskatten (också kallad deponiskatten) och dess samhällsekonomiska effektivitet.
 
Som anställd hos någon av Avfall sveriges medlemmar kan prenumerera på nyhetsbrevet HELT GRATIS. Maila till info@avfallsverige.se, så sätter Marie upp dig på sändlistan!
Insamling av matavfall – nu finns lagförslag
 
Naturvårdsverket har nu redovisat sitt uppdrag från regeringen kring regleringen av utsortering och insamling av bioavfall. Bland annat föreslås ett utvidgat kommunalt ansvar för insamling från verksamheter.

Läs mer
Ståndpunkter om textil
 
Kommunerna bör vara en central aktör för insamling av textil tillsammans med ideell second hand och producenterna. Större krav behöver ställas på material och design och skadliga kemikalier och tungmetaller i textil måste helt fasas ut till senast år 2025. Det är några av Avfall Sveriges ståndpunkter kring textil som nu publicerats.

Läs Avfall Sveriges ståndpunkter om textil
"Tydligare ansvar bättre än mobilpant"
 
Gamla mobiltelefoner ska inte samla damm hemma hos folk. Men att införa en pant, så som regeringen vill och som en utredning skissat på, det är inte rätt väg att gå – utöka producentansvaret istället, menar Avfall Sverige i sitt remissvar.

Läs artikeln om remissvaret
Sök IoT-bidrag
 
Går ni tankar om hur ni kan komma igång med digitaliseringsarbetet i er verksamhet eller har ni en idé som ni vill testa? Det strategiska innovationsprogrammet "Internet of Things (IoT)" har en öppen utlysning, där kommuner och regioner kan söka finansiering för innovativa projekt inom IoT som bidrar till samhällsnytta. Ansök senast  2 november.

Läs mer om utlysningen och hur man ansöker
Certieringsssytem söker utvärderare
 
Det är dags att utvärdera Avfall Sveriges certifieringssystem Certifierad återvinning för biogödsel (SPCR 120) och kompost (SPCR 152). Vi söker därför en aktör med insikt i dessa frågor. Lämna er anbud senast 29/9.

Läs mer
Inspireras av goda exempel
 
Nu har Avfall Sveriges infobas med goda exempel fyllts på med inslag om förebyggande. Här finns exempelvis tips på hur man kan minska engångsprodukter inom vården, minska matsvinn och förebygga plastavfall. Bara för medlemmar.

Läs nya och gamla tips i infobasen
Enkät om skyltsystemet
 
Sommaren 2020 fick Sverige ett nytt skyltsystem för att vägleda i källsorteringen. Nu undersöker initiativtagaren Avfall Sverige hur många som börjat använda systemet, vad använderna tycker om det och hur det kan bli ännu bättre. En enkät har därför skickats till såväl kommuner som privata aktörer.

Maila Karin om du har frågor kring enkäten
Blivande världsmästare på tippen?
 
De som besöker Homons återvinningscentral i Nordanstig lär lägga märke till en sällsynt vältränad kundmottagare. Här jobbar nämligen Torgny Gustavsson, en sportfantast som satsar stenhårt på sitt stora intresse: att kasta slägga.

Läs mer i senaste numret av Avfall och Miljö
Nominera årets avfallsbragder
 
Den 1 december tillkännages vinnarna vid Återvinningsgalan. Var med och nominera dina favoriter i de sju kategorierna – däribland Avfall Sveriges pris till Årets Förebyggare. Nomineringen stänger den 15 september.

Nominera här
Bättre bränsle med LCA-perspektiv
 
Avfall Sverige instämmer med Energigas Sveriges remissvar på förslaget om utfasning av fossila drivmedel. Istället för nollutsläpp bör ett LCA-perspektiv tillämpas, vilket öppnar för biogasen som ger såväl klimatsmart drivmedel som återföring av näring.

Läs remisssvaret på Utfasningsutredningen
Ny medlem i Avfall Sverige
 
Vi hälsar välkommen
• Dynapond: dynamisk vägning och registrering  Läs mer på Dynapond.se
Öka takten uppför trappan
 
Det går för långsamt att minska mängden avfall. För att öka takten uppför avfallstrappan, mot visionen Det finns inget avfall, har Avfall Sverige tagit fram två rapporter som stöd och inspiration till våra medlemmar.
2021:13 Goda exempel på förebyggande av avfall 
2021:14 Öka takten uppför trappan
 
Lär dig invasivhygien – avfallsanläggningarnas nya bibel
 
Här beskrivs lämpliga rutiner för att ta emot jordmassor som innehåller invasiva växter, utan att riskera att de sprids. Förhoppningen är att den ska kunna ligga till grund för ett samlat nationellt förhållningssätt och att detta kan vara början till ett bra omhändertagande av schaktmassor innehållande såväl parkslide som andra invasiva arter.
2021:15 Hantering och deponering av jordmassor med invasiva arter – parkslide
 
Så mäter du förebyggande
 
Denna vägledning är ett verktyg där Avfall Sverige och Göteborgs Stad har samverkat för att komplettera Avfall Sveriges Handbok i att förebygga avfall i kommunen, metod och inspiration (2017:17) specifikt avseende att mäta och följa upp resultat från arbetet med förebyggande av avfall.
2021:16 Mäta och följa upp avfallsförebyggande i verksamheter – Vägledning
 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta corona/Covid-19-pandemin hålls merparten av Avfall Sveriges kurser, temadagar och konferenser tills vidare digitalt. Under senhösten hoppas vi dock i viss mån kunna återgå till fysiska träffar.
Avfall Sveriges höstmöte
 
17–18 november

Tema:
Lösningar för ökad återvinning
 
 
Temadag om återbruk
 
När: 14 september

Dagen fylls med goda exempel från Danmark och flera svenska städer, inte minst Falun som utsetts till årets avfallskommun. Återbrukets juridiska aspekter, möjligheterna kring textilier och återbruk ur ett rättviseperspektiv kommer också att diskuteras.

Läs mer och anmäl intresse
Rening av PFAS
 
När: 16 september

Temadagen inriktar sig huvudsakligen på praktiska exempel där man undersöker hur PFAS kan renas från lakvatten och förorenade dagvatten från avfallsanläggningar. Vissa av de projekt som presenteras är genomförda medan andra är pågående.

Läs mer och anmäl dig
Användning av avfall i konstruktioner
 
När: 7 oktober

Temadagen ger praktisk vägledning för att jobba med ökad användning av avfall i konstruktioner, men berör också frågor som tillstånd, proaktiv marknadsföring och hur man kan säkerställa avfallets kvalitet.

Läs mer och anmäl dig
Kommunicera hållbart
 
När: 26 oktober

Hur kommunicerar man hållbart och hur får vi våra mottagare att agera hållbart? Det och mycket annat kommer vi få höra mer om på höstens temadag om kommunikation. Under dagen kommer vi ha en blandning av föreläsningar och workshops med utrymme för frågor.
 
Läs mer och anmäl intresse
Personal vid ÅVC
 
När: 23–24 november
Var: Plats meddelas senare

Målet är att kursen ska ge kunskaper som bidrar till att ge en säkrare arbetsmiljö samt bättre hantering av avfall och bemötande av besökare på ÅVC.

Läs mer och anmäl dig
Avfallslagstiftning, fördjupning
 
När: 24–25 november

Kursen ger en djupdykning i relevant lagstiftning och rättspraxis med anknytning till det kommunala avfallsansvaret samt konstruktion av avfallsföreskrifter.

Läs mer och anmäl intresse
Bli förebyggande-coach
 
När: 30 november – 1 december
Var: Plats meddelas senare

Kursen är uppbyggd kring flera verktyg, med fokus på en metod för att förebygga avfall i kommunal verksamhet, men metoden är även användbar för andra verksamheter.

Läs mer och anmäl intresse
Avfallsekonomi
 
När: 1 december

Här är kursen för avfallsansvariga som vill lära mer om ekonomi, och för ekonomer som vill fördjupa sig i avfallsekonomi. Kursen tar upp redovisningsfrågor med särskild inriktning mot självkostnadsprincipen.

Läs mer och anmäl intresse