Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om Gymnasiebehovsrapporten och sena val.
AKTUELLT JUST NU
Välkommen till terminens sista nyhetsbrev
 
Foto: Bengt Säll
Detta är vårterminens sista nyhetsbrev. Syrenerna blommar och snart stundar sommarlov med skolavslutningar och studentfiranden om än i coronasäker version. Då går Gymnasieantagningen in i den mest intensiva arbetsperioden under hela året och ett gott samarbete mellan er och oss är avgörande.
 
Tidplanen är tajt och arbetsuppgifter bygger på varandra, så för att hela kedjan fram till slutantagning (och reservantagning) ska bli korrekt krävs att vi alla har koll på viktiga datum och de uppgifter varje verksamhet ansvarar för. Allt för att slutantagningen ska bli klar till 1 juli då den visas för eleverna.

Denna gång flaggar jag också extra för vår nya gymnasierapport där du för sjunde året i rad kan få massor av kunskap om vår gymnasieregion. Och glöm för all del inte att svara på tre snabba frågor om vad du tycker om vårt nyhetsbrev. Vi vill så klart alltid bli bättre.
Så stort lycka till med sommarens alla arbetsuppgifter så att vi får massor av antagna elever och välfyllda klasser till skolstart!
 
Karin Soffiantini-Yildiz
Verksamhetschef Gymnasieantagningen
AKTUELLT JUST NU
Årets gymnasierapport är publicerad!
 
Sedan 2015 tar vi årligen fram en rapport som ger en samlad bild av vår gymnasieregion bland annat om hur eleverna söker och antas, hur många som tar examen och vad man gör efter gymnasiet.
 
Rapporten ger huvudmännen kunskapsunderlag om nuläget i vår gymnasieregion och visar på trender och prognoser fram till 2031 avseende befolkningsökning och elevernas sökmönster. Några av utmaningarna rör hur vi ska möta de ökande elevkullarna, förbättra vår planering och dimensionering och vilka insatser som krävs för att fler ska klara gymnasieskola.

Gymnasiebehovet 2021 (Storsthlms webbplats)
AKTUELLT JUST NU
Sent val till gymnasieskolan
 
Om en elev måste göra ändringar i sin ansökan eller lägga till val ska eleven i förstahand kontakta sin studie- och yrkesvägledare för information om vad det innebär samt få tillgång till blanketten. I andra hand vänder sig eleven till oss på Gymnasieantagningen.

Blanketten finns i Indra under vyn Blanketter/Info. Samma blankett gäller under hela sommaren och Gymnasieantagningen registrerar sena ansökningar fortlöpande.
 
Om sent val på vår webbplats (Elevsidorna)

Om sent val på vår webbplats (Personalsidorna)
 
AKTUELLT JUST NU
Gymnasiemässan 2021
 
Årets gymnasiemässa blir helt digital och genomförs den 25-27 november i samarbete med Stockholmsmässan.
AKTUELLT JUST NU
Ungdoms- och elevdatabasen, UEDB
 
Information om hur underlaget för sommarmånaderna fungerar i UEDB har skickats ut till samtliga användare i UEDB. I den informationen finns även annan viktig information för huvudmän att läsa igenom.
Sommarinformation UEDB (Storsthlms webbplats)

 
Inbjudan till utbildning via Teams för nya användare som hanterar elevregistrering i UEDB har skickats ut via UEDB. Den 26 aug och 31 aug mellan 09.00-ca 11.00 finns möjlighet att delta. Anmälan skickas till UEDB-support@storsthlm.se.
AKTUELLT JUST NU
Vad tycker du om nyhetsbrevet?
 
Vi vill gärna veta vad du tycker om det här nyhetsbrevet. Är det värt att läsa och hjälper det dig i ditt arbete?
 
 
 
Länk till alla tidplaner
TIDPLAN
Fler datum och aktiviteter att hålla koll på!
 
Så snart som möjligt: Asylsökande och LMA-kort
 

För att asylsökande ska få vara med och konkurrera om en plats på gymnasiet på samma villkor som folkbokförda sökande måste de har ett giltigt LMA-kort över antagningen.

LMA-kortet ska laddas upp skyndsamt i Indra och vara giltigt till och med 30 juni. Det är sedan beslutsfattaren hos sökt huvudman som fattar beslut om eleven tillhör elevkategorin 'asylsökande' och därmed kan vara med och konkurrera om en plats i slutantagningen.

Det här gäller för antagning om man är asylsökande (Elevsidorna)

Så laddas LMA-kort upp (Indramanualen)

 
14 juni: Sista dag att importera slutbetygen!
 

Sista dagen att importera slutbetyg är snart här. Det är helt avgörande att datumen följs. Betyg ska kontrolleras, vidareförmedlas till andra antagningskanslier i landet, publiceras för sökande och så vidare. Har du koll på vilka datum som gäller?

Gymnasieantagningen har förlängt tiden för grundskolor att läsa in filen för årskurs 9 elevernas slutbetyg i Indra till den 14 juni.

Slutbetygen är synliga för eleverna på ansökningswebben den 17 juni. Uppmana era elever att logga in i Indra och kontrollera att slutbetygen stämmer.

För att beslutsfattarna ska ha ett så korrekt underlag som möjligt för beslut om antagning är det viktigt att betygskompletteringar och sommarskolebetyg registreras innan den 18 juni så att betyget är med i sista simuleringskörningen.

Under tiden 10 juni till den 23 juni är det tid för skolorna att justera, komplettera och kontrollera slutbetygen i Indra.

Sommarskolebetyg som inkommer efter den 23 juni kommer ge eleverna behörighet att prövas i reservantagningen.

Betygsregistrering, datum och instruktioner (Personalsidorna)
23 juni: Indra stänger tillfälligt inför slutgiltig antagning
 

Den 23 juni stängs Indra för skolor och beslutsfattare inför Gymnasieantagningens slutgiltiga antagning och öppnar igen den 2 juli.

Innan det är det mycket ni ska hinna besluta om och registrera i Indra, bland annat:
  • yttrande- och mottagandehantering
  • antagningsbeslut som till exempel utländska betyg
  • lägga in uppropstider
  • justera antalet utbildningsplatser
  • reservera platser med mera
Läs mer på vår webbplats om antagningsunderlag och beslutshantering (Personalsidorna)
1 juli: Den slutgiltiga antagningen publiceras
 

Den 1 juli visas resultatet av den slutliga antagningen för eleverna. Eleverna loggar in på ansökningswebben för att ta del av antagningsbeskedet och för att svara. Elever som inte svarar på sitt antagningsbesked är automatiskt med i reservantagningen.

 
3 och 12 augusti: Reservantagningar i sommar
 

Gymnasieantagningen gör två reservantagningar i sommar. Eleverna kan se resultatet av reservantagningarna genom att logga in på sin ansökan den 3 augusti och den 12 augusti.

Om en elev inte vill vara med i en reservantagning måste hen svara nogsamt och i tid på antagningsbeskedet för att inte hamna på ett högre rangordnat val.


 
16 augusti: Gymnasieskolorna tar över reservantagningen i augusti
 
 
Den 16 augusti påbörjar gymnasieskolorna den fortsatta reservantagningen.  Gymnasieskolorna hämtar aktuella reservlistor i Indra och ska följas av skolorna. 
16 augusti: Importera antagningsfiler inför skolstart
 

Export av antagna elever kan göras från den 2 juli men observera noga att antagningen inte är klar förrän 16 augusti. Exportera därför antagna elever så sent ni kan. De gymnasieskolor som startar tidigare eller behöver elevuppgifterna tidigare måste gå in i vyn Tillkommer/avgår för att se förändringar i antagningen fram till och med den 16 augusti.
 
Ni kommer att se antagna elever i dessa vyer:
Antagningsresultat slutgiltigt, Antagningsresultat nuläge (visar resultat av reservantagningar), Exportering, Rapporter till kommuner/skolor. Alla dessa vyer ligger under vyn Antagning.

Instruktioner om vyn antagning (Indra-manualen)

Instruktioner för vyn Tillkommer/avgår (Indra-manualen)

Instruktioner för Exportering av antagna elever(Indra-manualen)
30 september: Indra töms på elevinformation
 

Tänk på att Indra töms på information den 30 september. Det betyder att ni efter det inte längre kommer att komma åt uppladdade blanketter i systemet. Indra sparar endast sökandes betyg.

Den 1 oktober startar vi det nya antagningsåret 2022 i Indra.
 
Vanlig fråga på supporten
Hur fungerar sena val?
Vanlig fråga på supporten
Vem antas vid samma meritvärde?
 
Vi ses i höst
Glad sommar önskar Gymnasieantagningen!
 
Vi finns tillgängliga hela sommaren för både skolpersonal och elever samt vårdnadshavare på vår e-postadress: gymnasieantagningen@storsthlm.se.
 
I sommar har vi ingen besökstid med hänvisning till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
 
Ha en härlig sommar, vi ses i höst!
 
Om du har några frågor eller saknar inloggningsuppgifter är du varmt välkommen att kontakta oss på gymnasieantagningen@storsthlm.se