Nyhetsbrev från Projekt Domkyrkoberget, Strängnäs
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev 15, Projekt Domkyrkoberget
Nyhetsbrev 15
 
 
Mattias Pettersson
Försommar 2021 och efter ett tungt år går vi äntligen mot ljusare tider. I Projekt Domkyrkoberget har arbete pågått bakom kulisserna, bland annat med att bearbeta det vinnande arkitektförslaget och andra underlag för kommande kommunalt detaljplanearbete.

Trots det gångna årets restriktioner pågår samtidigt arbetet med att utveckla gemensamma verksamheter och domkyrkoberget som mötesplats.
I detta nyhetsbrev kan du läsa om exempel på sådant som görs tillsammans, med flera av aktörerna runt domkyrkoberget.

Vi önskar dig inspirerande läsning och en härlig sommar!

Christofer Lundgren, domprost
Marie Rydén Davoust, bitr projektledare
 
Varför är det viktigt?
 
Så här säger Strängnäs kommun:
För Strängnäs kommun och Strängnäs stad är Domkyrkoberget ett av våra viktigaste landmärken. En plats att samlas på, en plats för bildning och en plats att besöka.

Kommunen ser mycket positivt på de intentioner som finns att förstärka domkyrkoberget inom alla de nämnda områdena och vi har hittills och kommer fortsatt att göra vad vi kan, som en av huvudmännen i projektet, för att stödja Domkyrkoförsamlingen i sitt arbete!

Jacob Högfeldt, Kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs kommun
 
Regler hindrar kyrkan att bredda verksamheten
 
Det är en av slutsatserna som Maria Nyström pekar på i den doktorsavhandling hon la fram tidigare under våren.

Avhandlingen granskar en växande rörelse, där församlingar försöker bredda verksamheten och använda det kyrkliga kulturarvet som en samhällsresurs.
Projekt Domkyrkoberget är ett av exemplen hon har tittat på.

Maria har intervjuat personer som har anknytning till projektet och hon har haft tillgång till arbetsmaterial under arbetets gång. Det har varit spännande att följa hennes process och vi önskar henne lycka till fortsättningsvis.

Här finns en presentation av avhandlingen från Göteborgsuniversitet och avhandlingen får också att laddda ner här.
 
Vi gör verksamhet tillsammans
 
En av anledningarna till att vi har satt i gång med projektet är att vi vill utveckla verksamhet tillsammans runt Domkyrkoberget.

Här beskrivs något av det som händer just nu!

Om du har en idé, ser ett behov eller något annat som kan bidra till att utveckla verksamheten på och omkring Domkyrkoberget så hör av dig till någon av huvudmännen.
 
Kvalificerad lärarfortbildning i Strängnäs
 
Den senaste tidens skoldebatt har i stor utsträckning kommit att handla om lärarnas betydelse för förbättringen av den svenska skolan. Vi vill bidra till detta genom LÄS-projektet. Det är ett samarbete mellan Europaskolans stiftelse, Strängnäs kommun och Uppsala Universitet, där vi bjuder in högstadieskolor och gymnasier i kommunen att delta i en gemensam årslång kvalificerad lärarfortbildning.

Syfte och mål
Syftet är dels att stärka lärarnas ämnesmässiga och relationsmässiga kompetens, dels att använda denna fortbildning som plattform för ett intensifierat samarbete mellan stadens friskolor och kommunala skolor.
Långsiktigt syftar projektet till att i Strängnäs bygga upp en kvalificerad lärarfortbildning på högskolenivå med stöd av ledande universitets- och högskolemiljöer i regionen. Slutmålet är också att återuppbygga Strängnäs kommun som en skolstad.

Beskrivning
Fortbildningen vilar på tre grundelement:
1. Stärka lärarnas förmåga att innehållsmässigt strukturera och disponera sina kurser och lektioner.
2. Ge läraren en ökad kompetens i att leda och organisera arbetet i klassrummet (Classroom Management).
3. Utveckla lärarnas förmåga att utvärdera elevernas olika förutsättningar och sina egna prestationer (assessment).
Fortbildningen bygger på praktisk tillämpning av aktuell praktiknära forskning och evidensbaserade erfarenheter. Läs gärna vidare på projektets webbplats: www.las2.se

Utveckling
Med Europaskolan som en av huvudmännen på Domkyrkoberget öppnar sig nya möjligheter att i samarbete med andra aktörer kring berget, anordna liknande fortbildning eller postgymnasiala utbildningar och på så sätt bidra till att återupprätta Strängnäs som skolstad.

Johan Larson
Vd, Europaskolan
Håkan Plith
Styrelseledamot Stiftelsen Europaskolan
 
Ändå älskar jag dig
 
Sommaren 2021 blir det en utställning om kärlek i Strängnäs domkyrka. Utställningen har flera olika delar och handlar om kärlek av olika slag - den romantiska kärleken, kärleken till familj och vänner och den självutgivande kärleken som också är Guds kärlek. I utställningen lyfts också äktenskapet.

I flera delar av utställningen hoppas vi på Strängnäsbornas bidrag – till bildväggen med bröllopsfoton från olika tider, presentationen av kärleksdikter, kärleksbrev och teckningar på temat kärlek. En del i utställningen berättar den fina berättelsen om två ungdomars hemliga kärlek i 1700-talets Strängnäs, och vi visar brudklänningar och presenterar bröllopsmusik. Det blir också möjlighet till drop in-vigslar i domkyrkan lördagen den 28 augusti.

Utställningstid 20 juni – 31 augusti. En kombinerad vernissage och konsert med kärleksmusik sker den 20 juni kl 16.00 (preliminär tid).

I utställningen samverkar domkyrkoförsamlingen, Kungliga biblioteket och Strängnäs kommun.

Den som vill bidra med foton, dikter med mera kan lämna in dessa på Domherren, Kyrkans Hus senast den 11 juni. Du kan också höra av dig till Carina Öjermo, 070-682 45 14, carina.ojermo@svenskakyrkan.se
 
 
Utrymningstrappa i Roggeborgen
 

I Roggeborgen är bygget av en ny utrymningstrappa i slutfasen. När trappan är klar går det att vara betydligt fler i Rikssalen på översta våningen än dagens 15 personer. Kanske kan det bli kammarkonserter där igen? Statens fastighetsverk förvaltar och Kungliga bilioteket hyr Roggeborgen.
 
Varför Projekt Domkyrkoberget?
 

Domkyrkoberget är ett gemensamt arbete där alla huvudmän vill bidra till att utveckla platsen till en ännu bättre mötesplats i Strängnäs. Detta kan sammanfattas i:
 
Domkyrkoberget - en förtätad plats för tro, utbildning och kultur.

Projekt Domkyrkoberget syftar till en verksamhetsmässig och fysisk utveckling av platsen för att åstadkomma en unik miljö med social täthet och ökad interaktion mellan människor och verksamheter.

Vi fortsätter att utveckla samverkan mellan de sex parterna, huvudmännen, som finns på och runt Domkyrkoberget. En viktig del är vad vi kan göra för verksamhet tillsammans. Detta fortsätter vi att arbeta med.

Huvudmännen är Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Strängnäs stift, Strängnäs kommun, Europaskolan, Kungliga biblioteket och Statens fastighetsverk.
 
All information om projektet hittar du här: Projekt Domkyrkoberget. Har du några frågor kontakta bitr. projektledare Marie Rydén Davoust, 
marie.ryden.davoust@svenskakyrkan.se eller 0152-245 17