Stockholm är en av världen ledande städer när det kommer till att fostra framgångsrika startups. En stor del av framgången beror på stadens utbud av coworking, eller kontorshotell som det hette från början. Nytt namn eller inte, verksamheten har moderniserats och en stark trend är välutrustade och designade kontor med extra allt i A-lägen. I november ifjol öppnade Vasakronan Arena Sergel i samma fastighet som deras nya huvudkontor. I detta nyhetsbrev får du gå på tur och se en av Sveriges mest moderna och nydanande coworking. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas dom i ett större format. Mycket nöje!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Läs brevet på webben - rekommenderas - klicka här
 
 
NYHETSBREV 35


Arena Sergel - Coworking i världsklass

Stockholm är en av världen ledande städer när det kommer till att fostra framgångsrika startups. En stor del av framgången beror på stadens stora utbud av Coworking, eller kontorshotell som det hette från början. Nytt namn eller inte, verksamheten har moderniserats och en stark trend är välutrustade och designade kontor, med extra allt i A-lägen.

I november ifjol öppnade Vasakronan Arena Sergel i samma fastighet som deras nya huvudkontor. I detta nyhetsbrev får du gå på tur och se en av Sveriges mest moderna och nydanande Coworking. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas dom i ett större format.

Mycket nöje!
 


Ett A-läge med anor

Arena Sergel ligger i fastigheten M-huset i kvarteret Hästskon vid Sergels torg, så centralt man kan komma i Stockholm. Huset ritades åren 1963–1966 av arkitekten Kjell Ödeen till Skandinaviska Enskilda Bankens huvudkontor och beskrivs som en milstolpe i förnyelsen av Norrmalm. Efter drygt 50 år lämnade SEB kvarteret 2017 för sitt nya kontorskomplex i Arenastaden i Solna.

Strax efter flytten påbörjade Vasakronan Projekt Sergelhusen, en genomgripande omvandling av tre huskroppar i kvarteret. Byggnaden närmast Sergel torg revs och ersattes av Sergelhuset vars fasad byggdes på en återbrukad betongstomme. Kvarteret delas mitt itu av Malmskillnadsgatan där du även hittar entrén till M-huset. Det har byggts på med några våningar och en del av fastigheten har inretts som bostäder. Enligt Stockholms stad är omvandlingen av kvarteret Hästskon 12 ”en av de största förändringarna i city på femtio år”.

Sergelhuset är nominerat till flera arkitektpriser och är redan prisbelönt av Sweden Green Building Award som kallar byggnaden för ’banbrytande inom ett antal hållbarhetsinitiativ’.


Recyclad inredning andas sober lyx

När Kanozi Arkitekter skapade Vasakronans nya huvudkontor och Sergel Arena var historik och återbruk två av ledorden. Sergelhusets anrika historia har lyfts fram i inredningskonceptet med fokus på recycling av befintlig interiör, samt upcycling genom klimatsmarta inköp från hållbar produktion. Känslan är sober lyx. Känner man inte till att mycket av inredningen är återvunnen skulle det vara svårt att gissa!


Eget HK med flexibel expansion

En ambition med projektet var att effektivisera Vasakronans eget lokalutnyttjande. Från att ha haft ett huvudkontor med fyra satellitkontor, har man nu ett gemensamt huvudkontor, utan satelliter, där man istället kan nyttja den anslutande Arena Sergel som flexibel expansion.

Det nya huvudkontoret erbjuder utrymme för rörelse, sociala möten, spontanitet, fokus, reflektion och återhämtning. En plats att vilja vara på och stanna länge.


Sveriges största bankhall

I husets nedersta plan finns en av vårt lands största bankhallar, med bankfacksvalv i extravagant natursten. Bankhusen, vid denna tid, byggde ofta sin karaktäristiska arkitektur genom stora volymer och påkostade fasader och interiör. Idag är det stora rummet en mix av lounge, mötesrum och arbetsplatser.


Boka ett säkert möte

Det bevarade marmorgolvet som Kjell Ödeen valde till det forna bankvalvet, bör tillhöra ett av de mest exklusiva marmorgolv som någonsin lagts i en svensk byggnad enligt den antikvariska rapporten som Tyréns tog fram i samband med ombyggnaden.


Återbruk av historisk konst i mattor

De avpassade mattorna väver även in platsens historia och dess namne, Johan Tobias Sergel, i inredningen. Den svenske bildhuggaren, målaren, tecknaren, adelsmannen och riddaren av Vasaorden levde 1740–1814. Några av Sergels teckningar plockades isär och användes som bas när nya mönster skapades till ett tiotal mattor, tillverkade av 100 procent återvunna fisknät.

 


Gå på konstrunda

I hela huset ser du en mängd konstvek, att upptäcka eller bara vila blicken på. Dom finns där på ett narturligt sett utan att ta plats, som en varsam del av Kanotzis inredning som är varm, detaljrik och berikad med mycket grönska.


Marklunds bronsportar blev en vägg

I entrén har skulptören Bror Marklunds ”Siffercyklon”, de unika portarna i brons från 1967, blivit en vägg och försetts med en bakomliggande spegel för att skapa djup och framhäva de fantastiska skulpturerna.
VASAKRONAN
Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag med inriktning på kontor och butikslokaler, med verksamhet i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. – läs mer
ARENA
Är det senaste av Vasakronans nya kontorskoncept med Coworking i egen regi. Tidigare finns Arena Nordstan i Göteborg och flera nya Areans planeras i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. – läs mer
KANOZI Arkitekter
Startades år 2001 och är idag strax över 100 anställda med kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö. Kanozi är verksam inom affärsområdena bostäder, inredning, kommersiellt, stadsplanering och infrastruktur. – läs mer
Vill du se fler bilder från projektet - Klicka här!
Lasse Olsson Photo fotograferar och filmar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbreven på min hemsida.