Vi finns här!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
En annorlunda jul
 
Nedstängning och isolering, återigen är vi där. Som i våras. Men nu är det mörkt omrking oss - vårsolen är utbytt mot vintermörket. Mörkret kryper in i oss och gör det svårt att se målet framåt. I mörkret blir ensamheten större och avstånden känns längre.
              Men trots mörker och ensamhet finns ljuset och närheten där. Gud finns där mitt i det nedstängda. Mitt i en nedstängd värld bereds en plats för Gud i stallets strå. I krubbans halm, i ditt hjärta läggs det nyfödda barnet. Mörkret som omsluter ditt inre stall, din krubba, det mörkret skingras av ljuset som barnet kommer med. Ljuset från Betlehem leder ej bort men hem. Mitt i en nedstängd och mörk värld tänds hoppets ljus. 
Oskar, präst

En bön under nedstängning:
          Gud, kom till oss i vår ensamhet, kom till oss som stänger oss inne för att skydda oss själva och andra. Låt din ande tända ett hoppets ljus i våra hjärtan. Låt din närhet ge oss blicken på framtiden tillbaka. Tänd ljus och skingra mörkret! Amen
 
Kom och fira mässa med oss i tältet!
 
Vi firar söndagsmässor utomhus i parken under vintern eftersom det är säkrare och rymligare än att träffas i kyrksalen. Vi har ett stort tält där många får plats, så klä dig varmt! Det finns filtar att låna ut. Vi har tyvärr inte möjligheten att servera kyrkkaffe. Veckomässorna sänder vi nu även live på vår Facebooksida.
 
Ensam i jul?
 
Vi är många som har fått ställa in sina planer inför julen. Vi är många som inte får träffa familj och vänner som vi hade önskat. Känner du dig ensam inför julen i Berlin? Du ska inte behöva vara själv, inte med dina tankar eller på julafton. Dela gemenskap med oss i kyrkan (dvs i tältet) på julafton genom att fira gudstjänst med oss, det finns tre tillfällen under julafton som du kan göra det. Känner du dig ensam inför julen i Berlin? Kontakta gärna oss! Prästen Pamela har telefonnummer +49 173 19 233 24 och prästen Oskar har nummer +49 173 19 233 26.
Beställ i web-butiken, hämta i kyrkan
 
Har du kikat in på vår webbutik? Den heter www.schwedischekircheberlin.de och gick live i tisdags. Den som håller sig isolerad hemma kan förhoppningsvis ändå få sin svenska jul genom att beställa från vår webshop. 

I vår basar-webbutik kan du välja mellan över 300 olika varor och antingen hämta varorna i församlingen eller få dem levererade till dörren. Vi levererar med DHL till hela Tyskland.
Beställ en svensk jultallrik
 
Vi är många som inte kan åka hem till Sverige i jul, och som kommer sakna nära och kära och de svenska traditionerna. Men det kan kännas bra att iallafall få äta en sådan svensk julmat en är van vid: julskinka, köttbullar, janssons frestelse, gravad lax m.m. Det kan du göra i år! Du kan beställa ett fritt antal portioner, betala med banköverföring/Vorkasse eller kort och sedan hämta upp din mat mellan den 22-23 december i kyrkan.
En beställd jultallrik överlämnas i formen av mat i en påse. Det betyder att mat som serveras varm måste värmas upp hemma innan servering. En portion innehåller lite av följande maträtter/livsmedel:
Julskinka, köttbullar, prinskorv, renstek (allt läggs i en vakumpåse), Janssons FrestelseGravad och kallrökt laxGravlaxsåsGrönkålssalladrödbets-sallad, Julknäcke, smör, ost, Lussebulle, pepparkakor.
Priser per portion:
Medlem i Svenska Victoriaförsamlingen och pensionär/arbetslös: 20€
Medlem i Svenska Victoriaförsamlingen: 25€
Icke medlem: 30€
 
Dina beställda julmatsportioner kan du hämta i kyrkan (Landhausstr 26-28, 10717 Bln) den 22 eller 23 december under följande öppettider: 9:00-18:00.
Var beställer du? Klicka på den här länken och betala i vår Webshop.
SENASTE BESTÄLLNING FREDAG den 18 DECEMBER kl 12:00
 
Det senaste numret av Kyrkans Tidning (nr 51-52) har vi vårt fina mötestält och Pamela, Oskar och Sofia på sin framsida! Artikeln som hör till kan du läsa här och handlar om hur Berlin och andra utlandskyrkor ställt om under pandemin.

Citat från artikeln där kyrkoherde Pamela intervjuats: 
Svenska kyrkan i Berlin fortsätter med digitala gudstjänster parallellt med gudstjänsterna i tältet.
    – Det fungerar mycket bra. Församlingen är flexibel och klär Gudstjänster i ett stort tält varje söndag. Digitalt kyrkkaffe. Telefonsamtal till samtliga medlemmar. Uppfinningsrikedomen hos Utlandskyrkan har varit stor under pandemin. Nu tas nya tag i Berlin, Rom och Bryssel för att orka hålla ut.sig efter utomhustemperatur. Vi sitter på avstånd med munskydd, vi ser varandra med varma blickar och vi känner hoppets kraft tillsammans.


Vi kommer naturligtvis spara några exemplar av artikeln, så man kan läsa den i kyrkan när vi öppnar igen i januari.
 
Kalendarium december (v. 52-2)
 
Lunchbön vardagar kl 12 när kyrkan är öppen. Caféet stängt framöver.
Kyrkan, caféet och biblioteket är stängda mellan 28 december och 17 januari. Vi firar naturligtvis söndagsmässor (den 27/12, den 3/1, den 10/1 och den 17/1) även om kyrkan i övrigt är stängd.
Söndag 20 december
kl 11 Högmässa i tältet: 4e advent.
Herrens moder

Vecka 52
 
torsdagen 24 december: Julafton
kl 11:00 Gudstjänst med samling vid krubban i tältet
kl 17:00 Julbön i tältet. Sång Jenny Linder med flera.
kl 23:00 Midnattsmässa i tältet. Sång Erik Rosenius.

Juldagen
kl 11:00 Juldagsmässa i tältet

Kyrkan, caféet och biblioteket är stängda mellan 28 december och 17 januari, bortsett från de gudstjänster som står utskrivna i kalendariet.

söndagen 27 december
kl 11:00 Söndagsmässa i tältet
Söndagen efter jul: Guds barn
Vecka 52
 

Ingen veckomässa

Söndag 3 januari
kl 11:00 Söndagsmässa i tältet
Söndagen efter nyår: Guds hus
 
Vecka 1
 
Ingen veckomässa

Söndag 10 januari
kl 11:00 Söndagsmässa i tältet
1a söndagen efter trettondedagen: Jesu dop
 
Vecka 2
 
onsdag 13 januari
kl 18:00 Veckomässa

söndag 17 januari
kl 11:00 Söndagsmässa i tältet
2a söndagen efter trettondedagen: Livets källa