Tommy Myllymäki – Årets kock 2007, vinnare av Bocuse d'Or 2014 och mycket mer – bestämde sig 2015 för att öppna en restaurang tillsammans med PG Nilsson, Svenska Brasseriers grundare och en av Stockholms mest profilerade krögare. Den 20 mars 2020, mitt under värsta Coronakrisen, öppnade slutligen AIRA, med en ambitionsnivå utöver det vanliga! I det här nyhetsbrevet får du se resultatet och kan insupa atmosfären med fokus på arkitekturen. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas dom i ett större format. Mycket nöje!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Läs brevet på webben - rekommenderas - klicka här
 
 
NYHETSBREV 32


AIRA - ett gastronomiskt konstprojekt

Tommy Myllymäki – Årets kock 2007, vinnare av Bocuse d'Or 2014 och mycket mer – bestämde sig 2015 för att öppna en restaurang tillsammans med PG Nilsson, Svenska Brasseriers grundare och en av Stockholms mest profilerade krögare.

Den 20 mars 2020, mitt under värsta Coronakrisen, öppnade slutligen AIRA, med en ambitionsnivå utöver det vanliga! I det här nyhetsbrevet får du se resultatet och kan insupa atmosfären med fokus på arkitekturen.

Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas dom i ett större format.

Mycket nöje!


Jonas Bohlins första projekt från A-Ö

AIRA ligger vid Biskopsudden på Djurgården vid inloppet nära Sockholms centrum.
Tomten hade stått tom sedan hösten 2009 då en annan restaurang, Lisa på Udden, totalförstördes i en brand. Byggrättigheterna förvärvades av Kvalitena AB som gemensamt med Svenska Brasserier och Tommy Myllymäki lade upp planer för att bygga en extra ordinär goumet restaurang från grunden.

Men PG Nilsson hade ett villkor för att gå med i projekt; att Jonas Bohlin skulle rita både huset och inredningen. Projektet blev Jonas första med totalansvar för landskap, hus, belysning och inredning. Även om han har frontat och varit ansvarig för projektet är det ett samarbete där andra har tagit fram bygghandlingar och upphandlingsunderlag samt design inom specialområden som glas, textil, smide etc. I slutet av nyhetsbrevet presenteras alla som har varit i projektet.

 
Damerna på taket vakar

Skulpturerna ”Damerna på taket” stod tidigare på Konstakademins tak på Fredsgatan 12 och representerar de fyra konstarterna: måleri, arkitektur, skulptur och grafik. De plockades ner 2008 då man bedömde att väder, vind och luftföroreningar gjort dem till en säkerhetsrisk. Akademin lät gjuta nya kopior av brons hos Fonderia Artistica Mapelli norr om Milano. De nya damerna sattes upp på taket 2019. Jonas hade förvärvat originalstatyerna som har ställts upp vid strandkanten för att vaka över AIRA och Stockholms inlopp.


Första skissen på servetten förverkligas

Vid ett första besök på plats såg Jonas framför sig en ruff varvsbyggnad med två huskroppar – en maskinhall och en båtbyggarhall. På vägen hem skissade han gestaltningen på en servett som sedan blev utgångspunkten för hela projekteringen.

Byggnaden har fått en kustnära arkitektur inspirerad av skärgårdens fyra årstider och färgskiftningar. AIRA är ritad för att ut- och insida ska hänga ihop i en konstnärlig enhet. Materialvalen med corten, rostfritt stål, betong, glas och trä och är anpassade för att tåla naturens påverkan i en utsatt miljö nära vatten. Allt är skapat för att stå länge och åldras med värdighet. De delar som är utförda i ek och lärk förväntas blekna med tiden och smälta in med den ljusa betongen som är uppblandad med aska.

 


Byggnad och inredning i matens fotspår

AIRAS mat andas närodlat med omsorg om vårt lands lokala kulinariska kunskaper och traditioner. Detsamma gäller för huset och inredningen. Alla material kommer från, och tillverkningen sker i, Sverige. Att handla lokalt var viktigt så att vi kan behålla kompetensen i landet. Materialen är valda för att ge så lite miljöpåverkan som möjligt i såväl tillverkning och transporter som framtida underhåll.


Är du bara lite hungrig är du välkommen till baren

Baren är placerad i gaveln mot vattnet och har en egen ingång som är öppen under den varma årstiden. Här är det drop in som gäller och du om gäst sitter bekvämt med känslan av ett orangeri, fast utomhus. Det serveras en lättare bar meny från eget kök med full tillgång till AIRAS dryckeslista.

 


Lägg till med egen båt

Anländer du med egen båt till Biskopsuddens Marina kan du lägga till vid AIRAS egna båtplatser längsmed byggnadens båda skepp.


Entrén tardig från land till hav

Entrén liknar en tyst paus mellan de två byggkropparna, men har ändå ständig aktivitet från matberedningen i Corten-huset till köket och matsalen.

Det grova veckade taket går som vågor och Gun Gordillos neonbelysning avtecknas som skum på topparna. Vågrörelsen börjar som ett regnskydd utanför entrén, fortsätter in i hallen och ut genom fasaden mot marinan. Som en förbindelse mellan land och hav.


 


Middag i köket

Det öppna köket ligger i direkt anslutning till den stora matsalen. På AIRA är den gastronomiska upplevelsen inriktad på nordiska produkter med traditionella matlagningstekniker. Som en del av uppdraget att göra den unika upplevelsen på AIRA mer tillgänglig, erbjuder restaurangen både en à la carte-meny och en smak-meny. Personalen består av runt 30 anställda - fördelade på kök och restaurang – som servar runt 50 gäster på de olika ytorna.

Den som vill uppleva matlagningen på nära håll kan boka ett bord för upp till 10 gäster mitt i köket. Utanför restaurangens öppettider används bordet för personalens samlade genomgångar.


Se allt på en gång

När du kliver in genom dörrarna från entrén till köket går ögat på upptäckfärd genom skeppets olika rum. Det börjar med köket, sedan matsalen, över till orangeriet, vidare mot baren och slutligen till vattnet och inloppet till Stockholm. Under din vistelse har du möjlighet att uppleva samtliga rum.

 


Sagan om en stol som heter Saga

Förlagan ritades av Åke Axelsson och stod en gång på Operakällaren i Stockholm. När restaurangen moderniserades 2005 byttes stolarna ut. Jonas tog kontakt med Åke Axelsson för ett samarbete som resulterade i stolen SAGA, som tillverkas av Gärsnäs. På AIRA finns den generösa stolen i två höjder, då vi människor ju är olika långa.

Glasskärmarna till den pendlade belysningen över borden är alla unika med design av Jonas Bohlin och Ann Wåhlström. De tillverkas i en upplaga om 54 numrerade exemplar varav tolv hänger i AIRA:s matsal.


En väl dämpad matsal med naturmaterial

Trots ett stort rum med många hårda material bjuder den stora salen på en god ljudmiljö. En del av takets träpaneler är perforerade för att absorbera ljud. Dessutom har panelerna olika tjocklek för att dämpa olika frekvenser av ljud. Den stora glasväggen har vinklade glasskivor för att diffusera ljud. Framför hänger tredimensionella draperier som är framtagna i ett samarbete mellan Christine Ingridsdotter och textilkonstnär Diana Orving. Draperiets mönster har vågor, likt havet, något som kommer igen i fler inredningsdetaljer.

Inredningen är klassiskt Bohlinsk med koppar och mässing (så ute enligt de senaste möbelmässorna, men så rätt och tidlöst här!): natursten, läder, sammet och trä. Samt kakel som har kommit att bli Jonas signum. Det blanka svarta kaklet som fans kvar i Jonas provlåda hade utgått ur Höganäs sortiment, men togs åter i produktion för att levereras till AIRA.

 


Orangeriet med utsikt mot rymden

Bortom den stora glasväggen mot vattnet ligger Orangeriet som bryter av matsalens sobra elegans och blir mer rustik. Här kan du och ditt sällskap samlas för en drink före middagen. Rummet är en förlängning av baren utanför. Njut av ett glas vin eller avec medan du spanar mot stjärnorna genom det stora takfönstret.

Den gigantiska ljuskronan Andromeda är tillverkad i tre exemplar av Örsjö belysning. Två finns i det här rummet medan den tredje är i Jonas ägo, för framtida utställningar.

Skålarna av silversmeden Sebastian Schildts (nedan) har ett stift ner i bordsskivan och är placerade i lika formationen av stjärnbilden ovanför takfönstret. Dom är löstagbara och kan flyttas till en serveringsbricka som den på svarta med två skålar. I de små fönstergluggarna står och hänger olika glas skapade av Jonas Bohlin vilka bryter av och levandegör ljuset över dagen.


 


Ett eget chambre séparée

En trappa upp, med utsikt över sen stora matsalen, finns ett chambre séparée för sällskap upp till 14 gäster. I detta avskilda rum serveras mat och dryck från den ordinarie menyn men det går även att skräddarsy egna event. Under den varma årstiden finns tillgång till den angränsande takterrassen för till exempel en cocktailmottagning.

 
Om Jonas Bohlin

Jonas Bohlin är designer, formgivare och inredningsarkitekt. Han föddes i Stockholm 1953, tog examen 1974 som byggnadsingenjör och 1981 som inredningsarkitekt på Konstfack, där han tidvis även verkade som professor. På Konstfack uppmärksammades han för sitt provokativa examenarbete Concrete, en stol i betong och stål som idag räknas till en av Sveriges främsta designklassiker.

Bohlins arbete spänner mellan formgivning av föremål, installationer och arkitektur. Bland annat med rad klassiska restauranger i Stockholm som Rolfs Kök, Sturehof, Riche och Luzette. Han har en konstnärs förhållningsätt till sitt arbete, är tidlös i sin design med en uttalad, högst personlig stil. Allt detta som genomsyrar AIRA ner till minsta skruv.
AIRA Projektgrupp
 
Byggherre

Ansvarig arkitekt


Ansvarig inredningsarkitekt


Handläggande arkitekt




Ansvarig markprojektör



Ansvarig textil
 
Övriga medverkande
Åke Axelsson - möbelformgivare

Diana Orving - textilkonstnär

Gun Gordillo - ljuskonstnär

Cecilia Kraitz - keramiker

Sebastian Schildt - silversmed

Ann Wåhlström - glaskonstnär


Vill du boka bord - Klicka här!
Vill du se fler bilder från AIRA - Klicka här!
Lasse Olsson Photo fotograferar och filmar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbreven på min hemsida.