Vecka 14

31 mars 2020

Hur löser man undervisningen under rådande coronakris? Skolverket har frågat skolledare runt om i landet om hur de hanterar den utmaning som epidemin innebär för skolan. Du hittar artikeln i nyhetsbrevet nedan.

Söker du stödmaterial, råd, idéer, tips och kunskaper om fjärr- och distansundervisning? I Skolportens senaste temabrev har vi djupdykt i ämnet och samlat material som vi hoppas kan fungera som ett stöd i ditt arbete. 

Vänliga hälsningar



John Miller, Redaktör politik & skola
Följ mig gärna på Twitter: @mr_john_miller
 
 

 
Rektorerna hotades när skolorna inte stängde
 
”Jag kommer hålla dig personlig ansvarig om mitt barn blir sjuk”. Det är ett exempel på hotfulla mejl som rektorer fått från föräldrar som vill stänga skolan på grund av coronaviruset.
Chef & Ledarskap
 
Skolsveriges tips, tankar och goda exempel.
 
Läs om hur personal ute i skolorna hanterar det svåra och unika läget som coronapandemin skapat.
Skolverket
 
"Vi behöver tydlighet och vägledning"
 
Skolverket har frågat skolchefer landet runt hur det går med distansundervisning, examinationer, särskilt stöd med mera. Skolvärlden har tagit del av svaren.
Skolvärlden
 
 
Annons
Ett digitalt planeringsmöte för intresserade huvudmän äger rum 17 juni.
Hur kan studie- och yrkesvägledning fungera som ett verktyg för att öka elevers motivation för lärande? Nu planerar Ifous ett FoU-program som riktar sig till studie- och yrkesvägledare, lärare, rektorer och förvaltningsledare som tillsammans med forskare vill bepröva sin erfarenhet och bidra till ny vetenskaplig kunskap om vägledning och samverkan mellan skola och arbetsliv.
Ett digitalt planeringsmöte för intresserade huvudmän äger den rum 17 juni.
 
 
Enkät: Så påverkas lärarna av coronasmittan
 
Teknikstrul, oro för elever som behöver stöd och funderingar kring betyg och bedömning. Det är några av de saker som lärarna brottas med just nu.
Skolvärlden
 
Snabb digitalisering i coronas fotspår
 
En vecka har gått sedan gymnasieskolorna stängde och startade med digital undervisning. ”Under den här veckan har det hänt mer med digitaliseringen av den svenska skolan än på 5 år”, säger Peter Fredriksson, Skolverket.
Lärarnas tidning
Östersunds grundskollärare förbereder eleverna för digital distansundervisning. ”Digitaliseringen som skulle ta så lång tid, den går på två dagar”, säger grundskolechefen Anna Örjebo Amelin.
Lärarnas tidning
 
Öppna jämförelser – Gymnasieskola 2020
 
Andelen elever som börjar på ett av gymnasieskolans nationella program och tar examen inom tre år ökar för sjätte året i rad. Det visar årets Öppna jämförelser – Gymnasieskola.
SKR
Öppna jämförelser – Gymnasieskola 2020.
SKR
 
Om skolans ledarskap
 
Antalet biträdande rektorer fortsätter att öka. Många rektorer lockas av delat ledarskap men vill också ha ett avgörande inflytande över rekryteringen. ”Jag måste känna förtroende för de personer jag har närmast,” säger rektor Carina Andersson.
Chef & Ledarskap
Möteskulturen på Magelungen gymnasium har lett till ett solitt samspel mellan skolans olika personalgrupper. Något som gynnar eleverna. ”Möten ska vara forum för förändring, inte bara ett meningsutbyte,” säger rektor Pia Solberg.
Chef & Ledarskap
Den finlandssvenska rektorn Mikael Hakola har tacklat svensk skola i 15 år. Största skillnaden mot Finland? ”Här kan det ta oändlig tid att fatta beslut”, säger han.
Chef & Ledarskap
När Stordammens skola i Uppsala i höstas utlyste en tjänst som biträdande rektor sökte närmare 40 personer jobbet. ”Att vi får fler biträdande rektorer i skolorna är en naturlig och nödvändig utveckling. Rektorsjobbet går inte längre att klara på en person,” säger rektor Gabriella Ekström Filipsson.
Chef & Ledarskap
 
Prenumera på Skolportens nyhetsbrev
 
Läs mer om våra nyhetsbrev
Visste du att Skolporten bevakar ett hundratal nyhetskällor, organisationer, lärosäten och myndigheter varje dag? Prenumerera på våra nyhetsbrev så missar du inga viktiga skolnyheter!
Läs mer om våra nyhetsbrev
 
”Fokus på att locka elever skapar problem”
 
Dagens system kring utbudet i gymnasieskolan behöver förändras. Ett ensidigt fokus på vad som kan locka elever i själva valsituationen får negativa konsekvenser för individer och samhälle, skriver särskilda utredaren Lars Stjernkvist.
Svenska Dagbladet
 
"Viktigaste cheferna är viktigare än någonsin"
 
Vården, förskolan och skolan är några av landets viktigaste samhällsbärande verksamheter. Ni har vårt stöd, skriver Matz Nilsson, Sveriges Skolledarförbund.
Skolledaren
 
FoU: Forskning och Utveckling
 
Trots att rektorer ser arbetet mot kränkande behandling och diskriminering som mycket viktigt tvingas de ofta prioritera ned uppdraget. Greta Lindbergs forskning visar också att det finns för stora variationer i hur arbetet bedrivs för att det ska uppfattas som likvärdigt.
Skolporten
I ett flerspråkigt klassrum är eleverna generösa med att hjälpa varandra när det uppstår språkliga gap i matematikundervisningen. Det visar Ulrika Ryan som forskat om flerspråkighet i matematikklassrummet.
Skolporten
Att eleverna kan jobba var de vill, med tydliga uppgifter, samt att många elever tycker att det är skönt att få studiero. Det är några av fördelarna med distansundervisning, menar Pernilla Gustavsson, rektor på Korrespondensgymnasiet i Torsås kommun.
Skolporten
Nu ska all undervisning på gymnasieskolan, vuxenutbildningen och universiteten ske på distans – en enorm omställning för Sveriges lärare. Vad ska de tänka på när lärmiljön blir digital? Skolporten har frågat forskaren Anna Åkerfeldt.
Skolporten
Ett delat ledarskap ställer krav på cheferna – gemensamma värderingar, förtroende för varandra och inbördes prestigelöshet. ”Men om man lyckas så finns det väldigt mycket att vinna på ett delat uppdrag,” säger Marianne Döös, professor emerita vid Stockholms universitet.
Chef & Ledarskap
Varför lyckas inte dina förändringsinitiativ? Kanske är det dags att byta strategi. Sådant har Viviane Robinson, pedagogikprofessor på Nya Zeeland funderat över.
Chef & Ledarskap

Skolportens magasin – nytt nr ute 6 april!

Intervju: Läsforskaren Ulrika Wolff om varför tidiga insatser vid läs- och skrivsvårigheter är avgörande. Hennes forskning om små barns läsning har fått stort genomslag.

Tema: Skolbibliotek. Drygt hälften av Sveriges elever saknar ett bemannat skolbibliotek. Nu har regeringen tillsatt en särskild utredare för att ändra på det.

Läs mer och prenumerera här