Östermalms Saluhalls historia stäcker sig över tre sekel och är än idag en av Stockholms vackraste och mest anrika mötesplatser. Den 5 mars 2020 återinvigdes hallen efter fyra års renovering. Toppen på hörntornet vid huvudingången kröns av Hermeshatten, den grekiska symbolen för handeln. I detta nyhetsbrev får du kika in i den nyöppnade saluhallen.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Läs brevet på webben - rekommenderas - klicka här
 
 
NYHETSBREV 31


Stockholms vackraste och mest anrika mötesplats.

Östermalms Saluhalls historia stäcker sig över tre sekel och är än idag en av Stockholms vackraste och mest anrika mötesplatser. Den 5 mars 2020 återinvigdes hallen efter fyra års renovering. Toppen på hörntornet vid huvudingången kröns av Hermeshatten, den grekiska symbolen för handeln. I detta nyhetsbrev får du kika in i den nyöppnade saluhallen.

Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas dom i ett större format.

Mycket nöje!

 


Ingen vann arkitekttävlingen

Uppförandet av en modern saluhall låg i linje med omvandlingen av Stockholm i slutet av 1800-talet, när det lantligt präglade Ladugårdslandet byggdes om till det betydligt mer eleganta Östermalm.

I kvarteret Riddaren vid Östermalmstorg avsattes hela 1 miljon kronor för uppförandet av en stor saluhall samtidigt som en arkitekttävling utlystes. Hela tio förslag kom in men inget av dem föll de kräsna byggherrarna i smaken.

Istället var det två relativt unga arkitekter som fick uppdraget. Isak Gustaf Clason och Kasper Salin hämtade inspiration från sina stipendieresor till Nordtyskland, Italien och Frankrike i mitten av 1880-talet. Där hade de sett många exempel på spännande tegelarkitektur och banbrytande gjutjärnsteknik.

 


Bygge i rekordfart

Bygglov lämnades in den 13 mars 1888 och godkändes tre dagar senare (det fanns uppenbarligen något som fungerade bättre förr). De befintliga byggnaderna på tomten revs under april-maj och grundläggningsarbetet inleddes den 1 juni. Tre veckor senare var grunden besiktigad och klar. Efter en byggtid på bara sex månader invigdes Östermalmshallen den 30 november i närvaro av kung Oscar II.

 


Åter till original

Byggnaden är en korsning mellan en borg och ett orangeri av imponerande dimensioner med ett omslutande vackert varmrött tegel som hämtats från Börringe i Skåne. På fasadens balustrader har 32 torn högst upp på turellerna (de smala runda tornen) i tegel nu återskapats för att efterlikna saluhallens ursprungliga utseende.

I den nya Saluhallen har flera restauranger och caféer flyttats och fått entréer direkt från gatan. Tidigare var de stora gavelfönstren delvis täckta. Nu har de fått nytt glas så att bågformen framträder på samma sätt som en gång i tiden.


 


Saluhall till salu

För att möjliggöra fortsatt handel under renoveringen ritades en provisorisk saluhall av
Tengboms arkitekter som placerades på Östermalmstorg. Den öppnades i början av 2016 och har sedan dess välkomnat cirka 2,4 miljoner besökare per år. Tack vare en smart konstruktion kan den lätt demonteras och återanvändas på annan plats. Efter sommaren kommer Stockholms stad att sälja den du nersläckta hallen och därefter återställa torget till sitt ursprung. Så vill du ha en egen saluhall är det bara att slå till!


På språng i entrén

Ett nytt inslag i saluhallens huvudingång är konstverket Up, up and away som är skapat av konstnären Fredrik Wretman och föreställer ett ben i språnget.


Mycket av det nya syns inte

Saluhallen har fått flera förbättrade lösningar för sophantering, lager, lastning och varumottagning. En ny sopsug under gatan en bit från hallen kan nu ta hand om upp till åtta kubik malt matavfall. I siffror betyder det att varuleveranserna till hallen minskar till en fjärdedel och sophämtningen till en femtedel.

Källaren har förvandlats till en ljus och funktionell arbetsplats för saluhallens personal med nya omklädningsrum, toaletter och högre takhöjd. Men allt detta är sådant som inte syns. Det du som besökare främst lägger märke till är en förbättrad tillgänglighet med nya hissar och ramper.


Inspiration av Eiffeltornet

Lätta gjutjärnskonstruktioner för stora spännvidder och höga rumshöjder utvecklades och fick ett stort genomslag under andra hälften av 1800-talet. Konstruktionerna användes genomgående för järnvägs-, salu- och utställningshallar liksom för större växthus samt, inte minst, det remarkabla Eiffeltornet.

Östermalmshallens gjutjärnstomme tillverkades vid Motala Verkstad och är idag en av Stockholms äldsta och bäst bevarade. Saluhallen är blåklassad av Stockholms stadsmuseum, den högsta klassningen, vilket innebär att den har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde.


Färg och ordspråk är åter från förr

Stora insatser har gjorts för att ta tillvara byggnadens kulturhistoriska värden. En del känner du igen som ståndens vackra träsniderier och maneret på handlarnas skyltar. Över hundra års övermålningar har skrapats bort och saluhallen har på nytt fyllts på samma kulörer och dekorationer som 1888. Mest iögonfallande är alla de ordspråk som återskapats och som skapar en tänkvärd fris runt om hela hallen.

 


Ny gräddhylla med fin utsikt

Butiksståndens planlösning är återställd likt den stjärnformade uppställningen från 1888. Längs en långsida och en kortsida har man låtit bygga balkonger. Här, högt ovanför stånden, har man den bästa utsikten över hallen. Balkongerna blir matplatser för ett par kommande restauranger på det övre planet.


Specialljus för Lucia

Den nya hallen har fått helt nytt ljus som finstämt justeras i åtta olika scener under dygnets timmar samt med en speciell design bara för Luciafirandet den 13 december. Flera armaturer, som den svarta svanhalsarmaturen på stånden, är speciellt framtagna för renoveringsprojektet.


Östermalmshallen är en av de bästa i världen

I global konkurrens har Östermalmshallen blivit utsedd till världens 7:e bästa saluhall. Utmärkelsen fick man 2007 av den ansedda och prisbelönta amerikanska mattidningen Bon Appétit. Bland övriga på topp-10-listan märks saluhallarna i Tokyo och Budapest.

Edvard Blom, en svensk auktoritär på livsnjutning, konstaterar: ”Det finns jättemånga bra saluhallar som jag besökt runt om i världen, men Östermalmshallen är absolut en av de mest fantastiska.”


 


Ät, drick och fika av det bästa på plats

I saluhallen finns idag 17 handlare. De flesta är familjeföretag som har bedrivit verksamhet här i flera generationer. I den nya saluhallen har restauranger och caféer fått större yta. Blir du sugen på något gott när du botaniserar bland stånden kan du äta något delikat från havet hos Lisa Elmqvist (ovan) eller ta en fika på Paulas Café (nedan).

 


Som en upplyst pärla

Den externa ljussättningen visar på ett ärligt sätt byggnadens material och arkitektoniska kvalitéer i mörker. På lite håll står byggnaden ut som en upplyst pärla mot omgivningen. Så snart du kommer närmare börjar du upptäcka alla vackra detaljer i fasaden.

En utförligare presentation av belysningen, såväl inne i hallen som på fasaden, kan du läsa senaste numret (3-2020) av Ljuskultur. Läs mer här.

 
Arkitekt

Antikvariskt sakkunnig

Antikvariskt sakkunnig


Del av planlösning / Inredning

Ljusdesign invändigt

Ljusdesign utvändigt
Vill du se fler bilder från Östermalms Saluhall - Klicka här!
Lasse Olsson Photo fotograferar och filmar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbreven på min hemsida.