Webbseminarium och webbutbildningar på gång!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
12 september 2019
Medverkande från Boverket och kommuner på inspelning i Malmö inför webbseminarium.
I webbseminariet kommer du få exempel på hur det går att arbeta med digitalisering från de kommuner som vi pratade med i Malmö i början av september. Foto: Ulrika Wilke
25/9: Webbseminarium om framtiden med enhetliga digitala detaljplaner
 
Onsdagen den 25 september klockan 14.00 – 15.00 sänder Boverket ett webbseminarium om varför vi behöver digitala detaljplaner. Vi vill skapa en öppen dialog om vilka möjligheter och hinder som finns. I detta webbseminarium förklarar vi varför vi behöver digitala detaljplaner och varför digitala detaljplaner i PDF-format är bra men inte tillräckliga.

Inför webbseminariet åkte vi till Malmö för att träffa fyra kommuner som alla på olika sätt jobbar med digitalisering. Dessutom fick vi ta del av ett spännande projekt i Köpenhamn. Hör dem berätta mer i vårt webbseminarium onsdagen den 25 september klockan 14.00.

Läs mer om webbseminariet på Boverkets webbplats
 
Bakom kulisserna på 
webbutbildningen "Ny på jobbet inom PBL-administration"
 
Det arbetas för fullt med att ställa samman lektioner som består av e-learningmoduler, övningar, föreläsningar, paneldiskussioner och reportage. Resultatet kommer att bli en utbildning för dig som arbetar med PBL-administration. Materialet tar Boverket fram i samarbete med föreläsare från bland annat kommuner, domstolsväsendet samt Sveriges Kommuner och Landsting.

Webbutbildningen beräknas lanseras i slutet av 2019. Läs mer om den på vår webbplats
Foto: Johan Larsson
 
Kommande webbutbildningar
 
Ny på jobbet som översiktsplanerare
 
Webbutbildningen riktar sig till dig som är ny på jobbet som översiktsplanerare och som har begränsad erfarenhet av plan- och bygglagen. Webbutbildningen beräknas lanseras i slutet av 2019.

Läs mer på Boverkets webbplats
Foto: Mikael Svensson/Scandinav
Foto: Marianne Nilsson/Boverket
PBL och kulturvärden
 
Webbutbildningen riktar sig till dig som vill ha en sammanhållen introduktion om kulturvärden i de olika delarna av plan- och byggprocessen. Webbutbildningen beräknas lanseras i slutet av 2019.

Läs mer om utbildningen på vår webbplats
PBL för privatpraktiserande arkitekter
 
Webbutbildningen riktar sig till dig som arbetar som privatpraktiserande arkitekt och vill lära dig mer om plan- och bygglagen. Webbutbildningen beräknas att lanseras i början av 2020.

Du kan läsa mer om utbildningen på Boverkets webbplats
Foto: Mats Alm/Jollymedia
Foto: Scandinav/Linnea Ronström
Ny på jobbet som byggnadsinspektör
 
Webbutbildningen riktar sig till dig som är ny på jobbet som byggnadsinspektör och som har begränsad erfarenhet av plan- och bygglagen. Webbutbildningen beräknas lanseras i början av 2020.

Läs mer på vår webbplats
 
Boverket på Samhällsbyggnadsdagarna 1 -2 oktober
 
Samhällsbyggnadsdagarna är en konferens för företag och myndigheter från hela samhällsbyggnadssektorn. Boverket medverkar på Samhällsbyggnadsdagarna bland annat med våra samlade erfarenheter från de sju möten "Att arbeta i Bostadsprojekt” som genomförts. En av konferensens huvudtalare är Helena Bjarnegård, Riksarkitekt och Ordförande Rådet för hållbara städer. Boverket kommer också att delta med monter och medarbetare på plats.

Läs mer på Samhällsbyggnadsdagarnas webbplats
 
Vi deltog på Sveriges Planerares Riksförbundsmöte
 
Plandagarna ägde rum den 28-29 augusti och från Boverket deltog bland andra planeringsarkitekt Therese Byheden och riksarkitekt Helena Bjarnegård. De berättade om de nya föreskrifter som Boverket tar fram för detaljplaner och planbeskrivningar och pratade även om arkitektur och samhällsutmaningar.

Läs på Sveriges Planerares Riksförbunds webbplats
 
Guide för beräkning av sanktionsavgift firar 5 år
 
Guiden syftar till att vara ett arbetsverktyg för byggnadsnämndernas handläggare för att underlätta arbetet med att beräkna byggsanktionsavgifter vid tillsynsbeslut. Guiden är uppbyggd efter den struktur som finns i plan- och byggförordningen 9 kap. Med hjälp av guiden kan du på några få minuter skapa en bilaga till ett tillsynsbeslut. Bilagan innehåller information om byggsanktionsavgiften och hur den har beräknats. Den kan sedan användas som en del av det beslutsunderlag som ska sammanställas inför ett nämndmöte.

Ta del av Boverkets guide för beräkning av sanktionsavgift på PBL kunskapsbanken
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet