Konferens med tema förskolans kompetensförsörjning
 

Nu är programmet till höstens förskolekonferens med tema kompetensförsörjning klart. Vi tar bland annat upp hur vi använder förskollärares och barnskötares kompetens, likvärdiga förutsättningar för kvalitet i förskolan, samt kompetenshöjning av medarbetare som redan arbetar i förskolan. Välkommen till Stockholm den 18 september!
 
inspirationsmaterial från SKL
 
Se, förstå och förändra - om könsskillnader i skolresultat
 
SKL har nyligen publicerat ett inspirationsmaterial som ska hjälpa kommuner och skolor att motverka könsskillnader i skolresultat. Vi presenterar orsaker till könsskillnaderna och vad kommuner och skolor kan göra för att varje elev ska kunna utveckla sin fulla potential oavsett könstillhörighet. Några viktiga områden är styrning, mål och ledarskap, att förändra skolkultur och normer samt att skapa trygghet, trivsel och inkluderande lärmiljöer.
 
 
Konferens Stockholm 6-7 november
 
Konferens: Agenda för integration
 
Utöver intressanta föreläsningar i plenum erbjuds ett flertal valbara seminarier. Seminarierna lyfter bland annat aktuella frågor om gymnasielagen, arbete med att kombinera utbildning i yrke och språk, förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck samt satsningen Öppen förskola för språk och integration.
 
Utvecklingsprogram för fullföljd utbildning
 
SKL erbjuder sina medlemmar att delta i ett utvecklingsprogram där huvudmän och deras verksamheter får ta del av kunskap och stöd i
att utveckla sitt förebyggande arbete med fokus på fullföljda studier i skolan.
Det är möjligt att som kommun delta med grund- och/eller gymnasieskolor.

inbjudan
Skolor kan få medel från SKL 
 
Vill din skola ha stöd att förebygga kränkningar och våld? I juni utlyste SKL medel till kommunala skolhuvudmän som vill pröva metoden Mentors in Violence Prevention eller andra kunskapsbaserade metoder. Nu har regeringen beviljat ytterligare sju miljoner kronor till projektet vilket innebär att fler skolhuvudmän har möjlighet att få medel. Senast 30 september vill SKL ha din ansökan.
 
utlysning av medel till skolor
 
 
Välkommen till höstens konferens och kurs om gymnasieantagning
 
SKL arrangerar i höst en konferens och en grundkurs om antagningen till gymnasieskolan.

Konferensen Gymnasieantagning i praktiken ges i Stockholm den 15 oktober och i Göteborg den 22 oktober. Dagen riktar sig till dig som praktiskt arbetar med antagning till gymnasieskolan eller på annat sätt ansvarar för dessa frågor. Under konferensen diskuteras aktuella frågor som berör gymnasieantagningen, liksom lagstiftning och gällande praxis.

Grundkursen i gymnasieantagning den 26-28 november ges i Sigtuna och vänder sig i första hand till nya medarbetare, men även till dig som arbetat ett tag med antagning till gymnasieskolan och angränsande frågor såsom interkommunal ersättning och bidrag till fristående skolhuvudmän.
 
 
Inbjudan till rundabordssamtal – Förskola
 
Förskolans kvalitet, likvärdighet och kompetensförsörjning är aktuella och angelägna utmaningar i landets kommuner. Utifrån temat förskolans organisation och ledarskap samt kompetensförsörjning vill SKL bjuda in till rundabordssamtal under hösten vid tre tillfällen.
 
Skolutveckling med digitalisering
 
Delta i Innovationsguidens modell för att utveckla lärande och förenkla skolans administration med digitalisering i fokus. Förvaltningsledning, skolledare och andra medarbetare arbetar tillsammans och får metoder att involvera elever, medarbetare och närstående. Programmet startar i november 2019 och avslutas i oktober 2020. Ansök senast den 7 oktober.
 
Inspirationsdag om kommunernas aktivitetsansvar
 
Arbetar du med kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar? Skolverket anordnar en konferens med temat Hur får vi fler ungdomar att klara sina gymnasiestudier? Konferenserna är kostnadsfria och anordnas på Arlanda den 6, 7 och 13 november.


Info och anmälan kaa
Barn som uteblir från skola – Information från Skatteverket
 
När det finns anledning att misstänka att ett barn är felaktigt folkbokfört (2 § folkbokföringsförordningen) ska Skatteverket underrättas. Skatteverket har tagit fram vägledning till kommuner och skolor om barn som uteblivit från skola och som inte går att lokalisera. Bland annat förtydligas vilken information som Skatteverket behöver för att kunna hantera ärenden effektivt.

INFORMATION FRÅN SKATTEVERKET
 
Så här hanterar SKL dina personuppgifter
Sedan den 25 maj 2018 gäller den nya dataskyddsförordningen (GDPR). Det innebär bland annat ett större skydd för dina personuppgifter och rätten att radera eller begränsa andras tillgång till din data. Vi på SKL eftersträvar en hög nivå av dataskydd för de personuppgifter som behandlas hos SKL.
 
Om nyhetsbrevet
Nyhetsbrevet Skola och förskola ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting. Det vänder sig till
dig som är politiker, chef eller ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Följ också skoldebatten på SKL:s skolblogg.
Kontakt: hanna.sallemark@skl.se

LÄS MER PÅ SKL SKOLA FACEBOOK