Den 5 juni skulle Lennart Hellsing fyllt 100 år. Vi minns en underfundig ordkonstnär med ett urval av hans fantastiska böcker.
 
Katten blåser i silverhorn (1945)

Lennart Hellsings barnboksdebut som bland annat innehåller dikten om trollkarlen som förvandlad till ett glas saft, drack upp sig själv. Den snarlika titeln Katten blåste i silverhorn (1963) är i sin tur en samlingsvolym med material från Våra visor 1-3, De bästa barnvisorna och I barnviseland.

Illustratör Bo Notini
Summa summarum (1950)

En samling med klassiska nonsensverser som Lappricka pappricka puddingpastej, Nicko Ticko Tinn, Opsis Kalopsis, Filip Glad i Filipstad och några till. För boken belönades Hellsing 1951 med Nils Holgersson-plaketten.

Illustratör Poul Ströyer
ABC (1961)

"Ett alfabet är en finurlig sak, som börjar från början och slutar där bak. Det börjar med A och det slutar med Ö. Nu måste jag fara. Adjöken! Adjö!"

Bokstavsrim från A-Ö, där bland annat Gabriel Gräslök skriver gräsligt och Ingeborg ger bort sin fingerborg. 

Illustratör Poul Ströyer

Delar av boken har gjorts som kortfilmer av Per Åhlin och finns att se på SVT:s Öppet arkiv.
Den underbara pumpan (1975)

Lillbjörn och Storbjörn hittar ett frö som de planterar i jorden. Fröet växer och blir en pumpa. Pumpan blir större och större, och snart är den så stor att Lillbjörn och Storbjörn kan bo i den. När pumpan ramlar ner i havet åker de iväg ut på många spännande äventyr. Berättelsen finns även i Nyfiken i en strut från 1947.

Illustratör Svend Otto S

 
Lille Olles resa (1984)

Efter att år 1919 ha firat jul hos sin gode vän Egon Östlund och hans familj målade konstnären Gösta Adrian-Nilsson (GAN) en bilderbok med titeln Lille Olles resa till den då 2-årige Olle Östlund. Bilderna berättar om lille Olles världsomsegling där han träffar både exotiska människor och djur. Samma år som GAN skulle fyllt 100 gav Rabén & Sjögren ut boken med nyskrivna texter av Lennart Hellsing. 
Kattbok (1993)

Dikter om katter av alla de slag - kloka, roliga och finurliga. Om runda Knoppis som älskar mat; På en vecka har det gullet faktiskt lagt en del på hullet. Om stamfadern från Egypti land, vars barn drog norrut efter hand. Och om kattprinsen Marmelad som konstaterar att Jag är för fin för denna enkla stuga men än så länge får den välan duga.

Illustratör Ulrica Hydman-Vallien
Krakel Spektakels julafton (2006)

Krakel Spektakel berättar för Kusin Vitamin att i staden Annorlunda är julen bakochfram. Barnen klär  sig i julgranspynt och  tomten får julklappar. De som bor i sovstaden Ingalunda drömmer att det är jul. Granen, skinkan och tomten, allt finns bara i drömmen. Men julklapparna är på riktigt. Örngott, pyjamasar och rullgardiner.

Illustratör Poul Ströyer

Läs mer om Krakel Spektakel i Krakel Spektakel köper en klubbaKrakel Spektakel gör det själv och Krakel Spektakel blir upptäcktsresande. 
Welams vädermödor (2008)

Här kommer herr Welam! Du Milde! En smällfet och oborstad vilde. Med gas pö om pö han förstör vår miljö! Gud hjälpe, så han ställer till de!

Med sin burleska berättelse om matvraket Welam skildrar här Hellsing ett av vår tids största problem - klimatförändringarna.

Illustratör Lars Munck
Skor (2014)

Dikter om fötter och skor, som trampar, klampar, trippar, tultar, stegar och hasar sig fram så gott det går. Barnskor som studsar, stövlar som stretar, tofflor som tassar, badskor som plaskar. Lackskor i svängen, skor på banketter och ratade skor med rosetter. Skor som gärna promenerar, paraderar och filosoferar. Slanka, slinkiga, kinkiga skor. Handsydda, randsydda skomakarskor. Inte att förglömma de crèmer, borstar och sko-span som krävs för skötseln av skodon som ska bära oss bort, och sen tillbaka hem.

Illustratör Fibben Hald
 

Använd vår app!
 
Inrikes enhetsfrakt 59 kr från samma säljare och i samma kundvagn, oavsett vikt och antal artiklar. Och du har alltid 21 dagar ångerrätt!