Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Inför gymnasieantagningen år 2020 går vi över till det nya antagningssystemet Indra. I det här specialnumret kommer du att få veta hur du kan förbereda dig, vad du behöver göra och vilket stöd, utbildningar och informationsträffar vi erbjuder.
Några ord från Charlott
Välkommen till vårt sista nyhetsbrev före sommaren!
 
Charlott Rydén
I höst lanserar vi och börjar arbeta i det nya systemet Indra. Därför bjuder vi på extra mycket om det i det här nyhetsbrevet.

Men det som ligger närmast är allt arbete som ska bli klart inför och i samband med slutantagningen i slutet av juni. Tidplanen är tajtare och fullare av aktiviteter än vid någon annan period under hela antagningsåret. För att allt ska hinnas med och resultera i att varje sökande ska prövas korrekt, gäller det att du har koll på tidplanerna och de uppgifter som du och din verksamhet ansvarar för. Det är helt avgörande att vi håller alla datum och tider.

Vidare planerar vi tillsammans med Stockholmsmässan redan nu för hur inpasseringen på Gymnasiemässan i höst ska gå till för att det ska fungera på ett säkert och smidigt sätt för alla besökare och utställare.

Jag önskar dig lycka till med allt som ska bli klart innan höstterminen startar med antagna elever och fyllda platser!

Hälsningar,
Charlott Rydén, verksamhetschef Gymnasieantagningen Storsthlm
Länk till information om Indra
Indra – det nya antagningssystemet
Allt du behöver veta om Indra – och lite till!
 
Indra, det nya antagningssystemet, kommer att lanseras i oktober för att vara redo för antagningsåret 2020. Inför detta finns det en hel del som huvudmän, studie- och yrkesvägledare och andra roller i verksamheterna behöver förbereda och känna till. Därför har vi samlat information, utbildningsmaterial, filmer och mycket annat på vår interna webbplats.

Indra
– nytt antagningssystem

Att göra-lista för huvudmän och skolor
Startsida för Indra
Indra – det nya antagningssystemet
Premiär för ny elevfilm om Indra
 
En teckad figur som vinkar.
Att välja gymnasieutbildning och göra sin gymnasieansökan kan vara knepigt. Det finns många utbildningar och skolor att välja bland, och mycket information att ta till sig.
 
Vi tycker att det är viktigt att ungdomarna känner att det finns bra och tydlig information om hur de gör sitt gymnasieval. Därför har vi tagit fram en kort instruktionsfilm som visar hur de loggar in och gör sina val i Indra.

Filmen kan exempelvis användas av skolor som informationsstöd till de ungdomar som ska söka till gymnasiet nästa år. Vi kommer att publicera filmen på vår externa webbplats när det är dags för nästa årskull att söka till gymnasiet.
Play movie
Indra – det nya antagningssystemet
Informationsträffar om Indra i höst
 
Till hösten bjuder vi in till ett flertal informationsträffar, där innehållet är anpassat efter olika roller, som exempelvis avlämnande eller mottagande skolor. För dig som inte kan vara på plats kan det vara bra att känna till att informationsträffarna direktsänds och att de efteråt delas på vår interna webbplats.

Mer information och anmälan till informationsträffar här
AKTUELLT JUST NU
Ny rapport från Storsthlm visar: Fram till 2027 behövs 22 000 nya gymnasieplatser
 
I mitten av maj släpptes den femte utgåvan av rapporten Gymnasiebehovet som ger ett gemensamt statistiskt underlag till hela gymnasieregionen. Årets upplaga visar att behovet av gymnasieplatser kommer att öka drastiskt fram till 2027 22 000 platser kommer att behövas, vilket skulle motsvara cirka tjugo nya gymnasieskolor till en kostnad på minst tio miljarder.

Christina Eklund, ordförande i den politiska styrgruppen för gymnasieregionsarbetet på Storsthlm, anser att vi måste ha en länsgemensam strategi för hur vi kan etablera nya platser, exempelvis samplanering av nybyggnation, utökning av befintliga skolor eller samverkan med näringslivet.

 
AKTUELLT JUST NU
Nya inpasseringsrutiner på Gymnasiemässan 2019
 
Gymnasiemässan äger rum den 21–23 november och öppnar i år redan klockan 8.30 på torsdagen och fredagen. 2018 infördes förstärkt säkerhetskontroll vid entrén, vilket gäller även för årets mässa. För att få till ett bra och smidigt flöde vid inpassering kommer Stockholmsmässan att införa nya bokningsrutiner för skolorna:
  • Bokningen kommer att ske via www.gymnasiemassan.nu, där inpasseringstider kan förbokas för skolgrupper mellan klockan 08.30–14.30.
  • Vid bokningen anges ankomsttid och antal besökare.
Vi kommer att skicka mer information kring detta i god tid inför att bokningen öppnar.
Glöm inte att hålla koll på tidplanerna som listar antagningsårets alla aktiviteter. Du kan välja tidplan utifrån din funktion och roll, men samtliga tidplaner är tillgängliga för alla.
Aktiviteter i tidplan
Du missar väl inte viktig information?
 
Inför slutantagningen är det särskilt mycket utskick och aktiviteter. Vi ber dig därför hålla extra koll på dina tidplaner och de uppgifter du och din verksamhet ansvarar för i processen. Detta är viktigt för att varje sökande ska prövas korrekt vid slutantagningen. Tack!
 
Aktiviteter i tidplan
Betygsfiler ska skickas senast den 12 juni
 
Sista dagen för överföring av betygsfiler är snart här. Det är helt avgörande att datumen följs. Betyg ska kontrolleras, vidareförmedlas till andra antagningskanslier i landet, publiceras för sökande och så vidare. Har du koll på vilka datum som gäller?

När slutbetyg och övriga betyg senast ska skickas in:
  • 5 juni: Betyg från Introduktionsprogram (IM)
  • 12 juni: Slutbetyg från årskurs 9
  • 19 juni: Betyg från sommarskola (OBS! De sommarskolebetyg som kommer in mellan 20 juni och förmiddagen den 24 juni registreras i mån av tid inför slutantagningen – inga garantier finns)
  • 19 juli: Betyg från sommarskola för registrering inför reservantagningen
Slutbetygen är synliga för sökande via inloggningen på vår webbplats på eftermiddagen den 14 juni. Glöm inte att uppmana eleverna att kontrollera att betygen stämmer.
Aktiviteter i tidplan
Slutantagning och reservantagning
 
Antagningsbeskedet efter slutantagningen publiceras den 1 juli, efter det kan de sökande logga in på sin sida för att ta del av sitt antagningsresultat. Därefter görs två stycken reservantagningar, den 31 juli och den 9 augusti, varefter antagningsresultatet kan komma att ändras. De sökande kan då logga in igen för att se sitt slutliga antagningsbesked.

Gymnasieantagningen sköter reservantagningen fram till dess att gymnasieskolorna tar över vid terminsstart, tidigast den 13 augusti.

Information om den slutliga antagningen 2019
Vanliga frågor och svar
"Hur hanteras en sen ansökan?"
 
När en ansökan kommer in efter omvalsperioden bedöms den som sent inkommen. Detta innebär att eleven i fråga endast prövas till de nya valen i ansökan, och de val som eventuellt flyttas upp i rangordningen, i mån av plats. Blankett för att göra en sen ansökan hittar du på vår webbplats.

Läs mer om hanteringen av sena ansökningar
 
Fler frågor och svar

På vår webbplats kan du hitta svaren på de vanligaste frågorna vi får från er. Just nu är det många som undrar över hantering av ungdomar utan tillstånd, samt ändringsval och sena ansökningar.
 
 
Kommande aktiviteter och händelser
Informationsträffar om Indra

Under augusti och september månad bjuder vi in till informationstillfällen för att berätta om Indra. Varje tillfälle riktar sig till olika målgrupper och arrangeras under två dagar. Du har möjlighet att anmäla dig till förmiddags- eller eftermiddagspasset.

Anmäl dig till en av informationsträffarna
Inspirationsdag om framtidens yrken

Den 10 oktober är du som är studie- och yrkesvägledare varmt välkommen till en inspirerande heldag med fokus på yrkesutbildning och framtidens arbetsmarknad.

Inbjudan med möjlighet till anmälan kommer efter sommaren.
nyhetsbrevET
Glad sommar, önskar Gymnasieantagningen
 
©Pixabay
Under sommaren har vi utökade telefon- och besökstider. Vi finns tillgängliga hela sommaren på vår gemensamma e-postadress: gyantagningen@storsthlm.se

Ha en härlig sommar, vi ses i höst!

Om du har några frågor eller saknar inloggningsuppgifter är du varmt välkommen att kontakta oss på gyantagningen@storsthlm.se.