När PDF Brasserie Group tog över lokalerna i kvarteret Rännilen 2013 inleddes en omfattande renovering och Wiener Caféet Anno 1904 skapades. Det är en tidsresa till ett café i Wien eller Paris vid förra seklets början. Allt är nytillverkat med stor omsorg om dåtidens material och tillverkningstekniker. I det här nyhetsbrevet får du besöka caféet och få en smak från en svunnen tid. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i större format. Mycket nöje!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Läs brevet på webben - rekommenderas - klicka här
 
 
NYHETSBREV 26


Smakfullt inrett Wienercafé i Stockholm

När PDF Brasserie Group tog över lokalerna i kvarteret Rännilen 2013 inleddes en omfattande renovering och Wiener Caféet Anno 1904 skapades. Det är en tidsresa till ett café i Wien eller Paris vid förra seklets början.

Allt är nytillverkat med stor omsorg om dåtidens material och tillverkningstekniker. I det här nyhetsbrevet får du besöka caféet och få en smak från en svunnen tid.

Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i större format.

Mycket nöje!

 


Kvarteret Rännilen är döpt efter ett träsk

Vid den stora namnrevisionen av Stockholms gator 1885 döptes Norrmalmsgatan om till Biblioteksgatan efter Kungliga Biblioteket som hade invigts några år tidigare. Samtidigt fick gatan sin nuvarande sträckning mellan Humlegården och Norrmalmstorg.

Kvarteret Rännilen har fått sitt namn efter det vattendrag som en gång förband Brunnsviken med Nybroviken, och som idag utgör Birger Jarlsgatan. I höjd med Eriksbergsplan några kvarter bort låg sjön Stora Träsket som dikades igen under 1800-talet.

I korsningen Biblioteksgatan och Mäster Samuelsgatan ligger fastigheten Rännilen 11 från sekelskiftet som ritades av arkitekterna Hagström & Ekman. Här öppnade familjen Hofman-Bang ett café 1904. Under många år var det känt som Wienerkonditoriet.

 


Fusk i den högre skolan

All inredning är tillverkad av MDF och furulister som sedan har dekorationsmålats på plats. Först med två lager grundfärg, därefter två lager lasyr i olika nyanser för att få fram strukturen och för att skapa djup och äkthet. Till sist har ytorna förseglats med två lager skyddslack.

Tavlan till höger på pelaren är ett gesällprov från Palm Fine Art (utbildning för dekorativt måleri) av Janne Torpadie från Bröderna Siljendahls Måleri som utförde all dekorationsmålning. När Wienercaféet fick se tavlan köptes den in och blev en del av inredningen.

 


Wienercaféet har närproducerad design

Alla material och former är hämtade direkt, eller inspirerade av, fastigheten och dess närmsta omgivning. En tongivande inspiratör är Birger Jarlspassagen som sträcker sig diagonalt från Smålandsgatan till Birger Jarlsgatan genom kvarteret Rännilen.

Passagen skapades 1894–1897 av arkitekten Ludvig Peterson på uppdrag av byggherren Johan Sjöqvist. Den eleganta inredningen med mörka, rikt dekorerade träpaneler och det indirekt belysta glastaket för tankarna till Burlington Arcade i London.

 


Sitt som Ernest Hemingway på Harry’s Bar i Venedig

Den låga fåtöljen är på samma gång både generös och nätt. Den lätt bakåtlutade ryggen ger dig svängrum och en bra vy över lokalen. Fåtöljen är en licenstillverkad kopia från klassiska Harry’s bar i Venedig som öppnade 1931.

Det var en av Ernest Hemingways favoritbarer. Bland stamgästerna kan nämnas Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Truman Capote, Orson Wells, Ari Onassis, Peggy Guggenheim och Baron Philippe de Rothschild.

 


Galler från en hiss

Formerna till räcket som täcker och leder upp till det lilla entresolplanet är hämtat från gallergrindarna till en hiss i fastigheten. Heltäckningsmattan på entresolplanet har ett tidstypiskt jugendmönster och det enda mjuka inslaget i den något slamriga miljön. Just som det är på ett äkta Wienercafé vid det förra sekelskiftet.


 


Från disk till VIP

I den inre delen av lokalen minskades bageriets yta till förmån för mer utrymme för gäster. Bakom en avgränsande glasvägg kan de se hur caféets bakverk blir till. I den runda VIP-rumsnischen i den bakre delen fanns tidigare kökets disk.

Sofforna har stoppning av filt och tagel på skinn på gammalt vis som ger en lätt skrynklig vintagelook.

 


Golv och tak går igen

Med ett brett intervall syns handmålade klinkerplattor i golvet. Mönstret med blomman återkommer något diskret i takets mjölkvita glasplattor. Även det stora rutmönstret med trälister är hämtat från golvplattans mörka ram.

Stuckaturen är avgjuten och nytillverkad från en liten del som hittades vid renoveringen av lokalen. Alla vertikala marmorytor, som väggarna, är dekorationsmålade av Bröderna Siljendahls måleri.


 


Från sockerbagare till Wienercafé

Sockerbagaryrket utvecklades ur bagerinäringen i och med sockrets införande. I Sverige nämns socker för första gången 1326. Det var då oerhört dyrt och blev följaktligen en lyxvara, främst avsedd för hovet, dit sockerbagaren tidigt kom att knytas.

Sockerbagaren tillverkade konfekt, karameller, glass och krokaner samt tårtor och bakelser. Till skillnad mot konditorn, som tillverkade samma slags varor, hade sockerbagaren ingen servering. Ursprungligen betydde titeln konditor att man var hovleverantör.

De serveringsställen som vi idag kallar konditorier tog fart när invandrade schweiziska konditorer i början av 1800-talet startade ”schweizerier” i Stockholm - utskänkningsställen där de serverade kaffe, te, choklad och likör, ofta tillsammans med musik.

Fram till mitten av århundradet var det mycket stor skillnad rent yrkesmässigt mellan en bagare och en konditor. En konditor kunde inte tänka sig att tillverka ”jäsbröd” (matbröd och kaffebröd) utan ägnade sig enbart åt finare bakverk, praliner och marsipanarbeten samt glass.
Njut av en tidsresa som smakar ljuvligt

Det finns fortfarande några caféer runtom i Sverige som har hunnit fylla 100 år. Men Wienercaféet Anno 1904, som är yngst i klassen, förtjänar ändå en eloge för den äkta upplevelsen, trots att allt är nytillverkat.

Med generösa öppettider varje dag kan finns allt du behöver – från frukost, lunch och middag till fika, brunch eller afternoon tea. När du sitter där och njuter, passa på att se dig omkring och skänk en tanke åt den fantastiskt välgjorda inredningen.
Lasse Olsson Photo fotograferar och filmar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbreven på min hemsida.