Iden med en förbindelse mellan Sölvesborg och Listerlandet väcktes redan 1947 av en socialdemokratisk politiker och bokhandlare vid namn Alfred Anderfaslk. Det skulle dock dröja drygt 70 år innan planerna blev verklighet. I April 2013 invigdes den ståtliga bron, som med sin längd av 756 meter är Europas längsta gångbro. I detta nyhetsbrevet får du gå en tur på bron och se en film om brons ledstångbelysning. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format. Mycket nöje!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Läs brevet på webben - rekommenderas - klicka här
 
 
NYHETSBREV 23Sölvesborg ståtar med Europas längsta gång & cykelbro

Tanken att skapa en broförbindelse mellan Sölvesborg och Listerlandet väcktes redan 1947 av Alfred Anderfalk, socialdemokratisk politiker och bokhandlare. Det skulle dock dröja drygt 70 år innan planerna blev verklighet. Den ståtliga bron som med sina 756 meter är Europas längsta gångbro invigdes i april 2013.

I detta nyhetsbrevet får du gå en tur på bron och se en film om brons belysning.

Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format.

Mycket nöje!


Med Sölvesborgsbron föddes en ny stadsdel

Vid utloppet mot Hanöbukten förbinder bron Sölvesborgs stadskärna med den nya stadsdelen Ljungaviken på Listerlandet, via ön Kaninholmen.

En viktig förutsättning för att stadsdelen och bron skulle bli verklighet var den markaffär, en av de största i modern tid, som genomfördes i Sölvesborg. Kommunen köpte 26 hektar mark i havsnära miljö i Ljungaviken.

Genom att bygga en bro gjorde man det nya bostadsområdet attraktivt, då det blev möjligt att på bara ett par minuter cykla in till centrum och nå stadens kommunikationer. Även den tidigare otillgängliga ön Kaninholmen har fått nytt liv och är idag ett populärt utflyktsmål.


PR-värde värt 20 miljoner kroner

Inför brobygget budgeterades kostnaden till 10 miljoner kronor, men slutnotan blev till slut drygt 50 miljoner. På plussidan hamnar att ingen annan byggnad i modern tid har haft en så stor betydelse för Sölvesborg. Enbart uppmärksamheten i media uppskattas vara värd 20 miljoner, enligt Sölvesborgs samhällsbyggnadschef Torwald Hasselbring.
 
I mars 2016 släppte Post Nord ett frimärkshäfte med fem svenska broar som valts ut för att de ”representerar flera olika epoker, byggnadstekniker och arkitektonisk utformning”. En av dem var Sölvesborgsbron. PostNord lär ha sålt hundratusentals frimärkshäften, varav tvåtusen bara i Sölvesborg.

Bron uppmärksammades 2016 som en av världens 11 mest spektakulära broar, enligt CNN. Se listan här.

 


Rostfritt stål för miljön ger långsiktig hållbarhet

Under konstruktions- och byggnadsprocessen togs stor hänsyn till miljön för att skapa långsiktig hållbarhet. Större delen bron är byggd med fullt återvinningsbart duplexstål Duplex (LDX210). Broräcket är tillverkat av rostfritt syrafast stål. Materialvalet bidrar till att bron i det närmaste är underhållsfri. Man beräknar att den skulle behövas målas om vart 15:e år och vid varje ommålning sparar man 3-5 miljoner kronor.

 


Anknytning till Sölvesborg gav vinnande förslag

Vid upphandlingen av brobygget lämnades åtta förslag in. Motiveringen till vinnande anbudet byggde på:

-  Att brons bågar knyter an till Gunnar Asplunds tingshus (vänster ovan) och till
   järnvägsstationen (höger ovan), båda byggnader med bågformade entréer
   och stort kulturhistoriskt värde.

-  Att bågarnas placering närmast centrum ger ett kraftfullt avstamp från staden ut över
   vattnet mot Listerlandet.

-  Att efter de tre bågarnas dominerade formspråk nära staden, dämpas skalan på bron till
   att på ett mer stillsamt formspråk ansluta till landskapet på Listerlandet.

-  Att räckets välvda utformning påminner om en båt med vind i välfyllda segel, vilket kan
   associeras till Sölvesborg som en havsnära kommun med fart och framåtanda.


Belysningen är anpassad till fågellivet

Naturområdet kring bron har ett rikt fågelliv. Brons belysning har utformats med hänsyn till det och är inspirerad av fåglarnas flyttmönster. Därför ändrar de belysta bågarna karaktär såväl under dygnet som över året. Därutöver finns ett antal olika valbara belysnings-scenarion som kopplar till evenemang i Sölvesborg.

 


En film om en smidig belysning

Brons belysning på gångbanan är infälld i broräcket på ena sidan Till Fox Belysning som har levererat den smidiga HLS Snap armaturen har jag gjort en film om bron och deras belysning.

Klicka på bilden och se filmen.

Till Fox Belysning.
Brodesign och tillverkning - Stål & Rörmontage i Sölvesborg

Ljusdesign - Ljusarkitektur i Stockholm
Lasse Olsson Photo fotograferar och filmar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbreven på min hemsida.