Nyhetsbrev 5 Projekt Domkyrkoberget
Nyhetsbrev 5
 
 
Visionen - en mötesplats
 
På domkyrkoberget finns miljöer för möten, studier, måltider, gudstjänster, reflektion. Till vardag och till fest. Målet för Projekt Domkyrkoberget är att utveckla en ännu bättre mötesplats för människor genom hela livet. 

En mötesplats för människor, kyrka och samhälle. Det är också en del av varför domkyrkoförsamlingen gör det här tillsammans med flera andra aktörer; Europaskolan, Kungliga biblioteket, Statens fastighetsverk, Strängnäs stift och Strängnäs kommun.

Här är några exempel på aktiviteter i och omkring domkyrkan närmaste tiden. Allt som händer finns i kalendern på församlingens hemsida.

19 maj, kl. 12-16 - Kulturdagen i Strängnäs med flera aktiviteter i domkyrkan
31 maj, kl. 17.30 - "Hot och Hopp i en Osäker Värld" med Jan Eliasson, arrangör Gustav Vasa föreningen
6 - 16 juni - Nya Vasaspelet, utanför domkyrkan
17 juni, kl. 12.30 - Vernisage Konstrundan
 
Dessa fem har valts ut
 
Nu är det klart vilka fem förslag som går vidare i arkitekttävlingen som rör Strängnäs domkyrka. Juryn har bedömt vilka som har de bästa förutsättningarna för en fortsatt bearbetning.
  • nr 12 Kyrkobacken – där hela livet möts
  • nr 39 Folier
  • nr 45 Stora och små - möten för stora och små
  • nr 90 Munkens örtagård
  • nr 94 Möten vid muren
Här kan du se de fem förslagen: Fem vidare i arkitekttävlingen

Du kan också titta på förslagen i domkyrkan. De ställs ut fram till den 31 maj. Kyrkan är normalt öppen alla dagar klockan 10-16.
 
Vad händer nu?
 
Projektgruppen arbetar nu med att ta fram ytterligare underlag och nya precisa anvisningar och förutsättningar till de tävlande. Detta innebär t.ex. att ta fram en Antikvariskt konsekvensbeskrivning för respektive förslag och be om ett utlåtande från länsstyrelsen.

Steg 2 i tävlingen, när de tävlande kan börja utveckla sina förslag, beräknas kunna starta i slutet av 2018. Nästa nyhetsbrev kommer i samband med detta eller tidigare om något annat intressant i projektet händer.
 
All information hittar du här: Första steget avslutat och mer om bakgrunden finns samlat här: Projekt Domkyrkoberget