Senaste nytt från Storsthlm – Kommuner i samverkan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Stockholmsregionens utveckling i fokus 
 
Johan von Sydow. Foto: Bengt Säll
Storsthlms aktiviteter har dragit igång med full fart, och året inleddes med viktiga samtal om Stockholmsregionens framtid. Nyligen samlades länets kommundirektörer för att diskutera Stockholmsregionens tillväxt i ett globalt perspektiv. Hur påverkas vi av Europas konkurrenskraft? Och vilka reformer krävs för att stärka vår position? En av de tydliga slutsatserna är att regelförenklingar är avgörande – vi behöver inte alltid vara bäst i EU-klassen, men vi måste hitta en ambitionsnivå som gör oss konkurrenskraftiga. Mer om detta kan du läsa i nyhetsbrevet.

I detta nummer kan du också läsa om hur Botkyrka kommun arbetar med omställningen till den nya socialtjänstlagen och hur de involverar sina invånare i processen. Vi rapporterar om att prislistan för gymnasiet 2025 nu är fastställd – en årlig uppräkning som Storsthlm beslutar om. Dessutom börjar Storsthlms kalender fyllas på med spännande möten och seminarier.

En av de första stora händelserna är Digitaliseringsdagen den 19 februari, som snart är fullbokad. Passa på att anmäla dig innan platserna tar slut!

Vi ser fram emot ett händelserikt år tillsammans!
 
Johan von Sydow
Förbundsdirektör Storsthlm
 
Så kan Stockholmsregionens konkurrenskraft stärkas
 
Paneldeltagare och gästföreläsare från vänster: Fredrik Jurdell, Stockholms stad, Camilla Broo, Huddinge kommun, Staffan Ingvarsson, Stockholm Business Alliance (SBA), Göran von Sydow, Svenska Institutet för Europapolitiska studier (SIEPS), Anne Andersson, Stockholmsregionens Europakontor, Per Törnvall, Sollentuna kommun och Johan von Sydow, Storsthlm.  
Hur kan Stockholmsregionen stärka sin konkurrenskraft i Europa och i världen? Det var temat när länets kommundirektörer träffades i slutet av januari för att diskutera tillväxt och global konkurrenskraft.

Stockholmsregionen har de senaste 20 åren stärkt sin roll som attraktiv tillväxtregion. Inom finanssektorn, tech-industrin och life science är vi i framkant.

– I internationella rankingar så konkurrerar vi med betydligt större städer, såsom Berlin, München, Madrid, Los Angeles och Toronto. För att behålla den positionen på sikt krävs fortsatta strategiska satsningar och investeringar i innovation och infrastruktur. En viktig nyckel är också ett nära samarbete mellan näringslivet och den offentliga sektorn,  sade Staffan Ingvarsson, vd för Stockholm Business Alliance (SBA), som verkar för att attrahera utländska investeringar till regionen och utveckla företagsklimatet.

Läs hela artikeln "Så kan Stockholmsregionens konkurrenskraft stärkas" här.
 
Botkyrkas socialtjänst möter invånarna där de är
 
Katarina Lindström, Tf socialdirektör,Botkyrka kommun
Botkyrka kommun har valt att aktivt involvera sina invånare i omställningsarbetet inför den nya socialtjänstlagen. Genom dialog och delaktighet hoppas kommunen bygga en socialtjänst som är lättillgänglig och relevant för invånarna. Katarina Lindström, tillförordnad socialdirektör, berättar hur kommunen arbetar för att stärka medborgarnas inflytande och skapa en mer tillgänglig socialtjänst.
 
– Vi har sett att vår öppenvård för vuxna fått ett hundratal nya kontakter genom att vi flyttade ut vår verksamhet till torget, där vi bjöd på kaffe och informerade om vilket stöd som finns att få, säger Katarina Lindström.

Läs hela artikeln hur Botkyrka kommun involverar sina invånare i omställningsarbetet inför den nya socialtjänstlagen.
 
Prislistan för gymnasiet 2025 har antagits
 
Storsthlms styrelse beslutade i juni att prislistan för gymnasieskolans program 2025 räknas upp med 2,8 procent samt strukturtillägget för nivå 2 och 3 med 6 procent. Nu har samtliga medlemskommuner antagit programpriserna.

- Det visar på att den större översyn som genomförts och nya beredningsprocessen som beslutats fungerar väl, säger Peter Vesterholm, verksamhetschef för regional samverkan på Storsthlm. För närvarande pågår arbetet med att processa fram förslag till priser för 2026.

Läs mer om prislistan för gymnasieskolans program 2025.
 
Din kunskap behövs i kunskapsstyrningen!
 

Vill du bidra med din kompetens i det nationella utvecklingsarbetet i Systemet för kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvård?

Storsthlm har som samordnare för RSS Stockholms län i uppdrag att nominera kommunala representanter till olika grupperingar kopplade till kunskapsstyrningen inom hälso- och sjukvård, både på regional och nationell nivå. Alla grupperingar rör kommunal hälso- och sjukvård men även kompetens från skola/elevhälsa och socialtjänst behövs.

Just nu behövs representanter till följande grupperingar:
  • Regionalt programområde - levnadsvanor 
  • Regionalt programområde - psykisk hälsa
  • Äldres hälsa och palliativ vård
  • Nationell arbetsgrupp – ätstörning
  • Nationell arbetsgrupp - självskadebeteende 
  • Nationell och regional arbetsgrupp - skadligt bruk och beroende

För mer information om vad som söks i respektive uppdrag eller om det nationella systemet för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård kontakta Lisa Minell, lisa.minell@storsthlm.se, processledare Storsthlm.
 
Här finns mer information om de olika grupperingarna och intresseanmälan.
På gång hos Storsthlm 
 
Anmäl dig till Digitaliseringsdagen - få platser kvar!   
 
Det finns fortfarande några platser kvar till den digitaliseringsdag för kommunanställda och politiker som Storsthlm ordnar tillsammans med Nacka kommun den 19 februari.  
 
Vi ställde några frågor till Jonas Nordqvist, processledare på Storsthlm och den som modererar digitaliseringsdagen tillsammans med Brita Molavi Rösblad, digitaliseringschef på Nacka kommun.
 
Vad kan man förvänta sig av dagen?
Först och främst tror jag att deltagarna kan förvänta sig att träffa andra från kommuner i länet som arbetar med liknande frågor och utmaningar. Värdet av sådana här event ligger inte minst i möjligheten att lära känna varandra, utbyta erfarenheter och knyta nya kontakter. Vi har satt ihop ett mycket intressant program med inspirerande talare, som kommer att ge oss alla nya perspektiv på vad vi kan och kanske bör göra för att fortsätta utvecklas. 
 
Varför ordnar Storsthlm och Nacka kommun det här? 
Nacka har genomfört och genomför många bra initiativ som de vill dela med sig av till alla kommuner i länet. Det gör många andra kommuner också, och jag hoppas att detta blir starten på en serie event framöver där Storsthlm, tillsammans med kommunerna, skapar intressanta och värdefulla möten för alla medarbetare. 
 
Har du något medskick till deltagarna? 
Ja! Det kan vara lite krångligt att hitta parkering, så jag rekommenderar att åka kollektivt och att vara ute i god tid. Vi startar med mingel och frukost redan klockan 8.30, och det vore synd att missa den möjligheten att knyta kontakter. Som sagt – en stor del av värdet med dagen är att träffa och lära känna andra. 
 
Så tar vi nästa steg i socialtjänstens omställning
 
Välkommen till Länsdialog Stockholms län den 24 april!
 
Omställningen till den nya socialtjänstlagen är en av de största förändringarna på länge. Hur skapar vi de bästa förutsättningarna för att lyckas? Vilket stöd finns att få? Och hur kan vi tillsammans bygga en socialtjänst som är mer förebyggande, kunskapsbaserad och rätt anpassad för framtidens behov?

Den 24 april samlar vi socialchefer, avdelningschefer och andra nyckelpersoner med uppdrag i omställningen i Stockholms län för en viktig dag där vi tillsammans skapar en gemensam lägesbild, utforskar möjliga vägar framåt och lyfter de länsaktörer som kan ge stöd i omställningen. Under dagen deltar bland annat Björn Eriksson, generaldirektör för Socialstyrelsen, representanter från Sveriges Kommuner och Regioner samt från Socialdepartementet.

Det här är ett tillfälle att möta kollegor, dela erfarenheter och få ny kunskap som stärker dig i omställningsarbetet.

Datum och tid: 24 april, klockan 08.30 – 16.00
Plats: Odenplan 7A

Ett detaljerat program publiceras inom kort – håll utkik på Storsthlms webbplats!

Passa på och säkra din plats redan idag!
 
Förskrivning och beställning av hjälpmedel i vård och omsorg
 
Välkommen på webbinarium om kostnadsansvar för hjälpmedel och medicintekniska produkter inom vård och omsorg!
 
 
Boka in den 8 maj i kalendern! Då bjuder vi in till ett webbinarium där vi fortsätter diskussionen från förra året kring tillämpningen av överenskommelsen mellan Region Stockholm och kommunerna i Stockholms län. Fokus ligger på kostnadsansvaret för förskrivningsbara hjälpmedel och medicintekniska produkter inom särskilt boende, dagverksamhet, daglig verksamhet och socialpsykiatriska boenden.
 
Webbinariet vänder sig till dig som arbetar som MAS/MAR, verksamhetschef/samordnare boende (LSS och SÄBO), GSA, eller verksamhetschefer på VC eller andra som behöver känna till överenskommelsen.

Syftet är att öka kunskapen om kostnadsansvaret och tydliggöra hur överenskommelsen tillämpas i praktiken.
 
Datum och tid: 8 maj, klockan 13.00-15.00 
Plats: Digitalt via Teams
 
Sammanfattning av styrelsemötet den 30 januari
Tomas Selin (C), politisk representant inom Stockholmsregionens kompetensråd, gav styrelsen muntlig information om Stockholmsregionens kompetensråd och Kompetensarena Stockholm och Kompetensarenans inriktning 2025-2027. Samt hanterades frågan om en eventuell försäljning av gymnasieantagningssystemet Indra.

Läs hela sammanfattningen på Storsthlms webbplats.
 
Kommande aktiviteter
 
Alla våra möten och nätverksträffar hittar du i kalendern på Storsthlm.se.
 
Februari
 
Mars