Nyhetsbrev oktober 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Sverige och Öresundsregionen behöver stora infrastrukturprojekt 
 
 
Det är nu mer än tre månader sen att Trafikverket lämnade sin utredning om transporter över Öresund till den svenska regeringen med en tydlig rekommendation om att snarast initiera en dansk-svensk utredning om framtidens transportsystem över Öresund och en ny förbindelse. Frågan ligger på regeringens bord och vi upplever att politiken och näringslivet trycker på för att regeringen ska agera.

Medan vi väntar på ett beslut från regeringen så lyfts problemen med infrastrukturen och inte minst järnvägen igen och igen. Nyligen beskrev Sydsvenskan att det skånska tågkaos som väntas efter 2030 inte längre går att bygga bort. Trafikverkets egen rapport om kapacitet i södra Sverige konkluderar att ökande trafikflöden kommer skapa omfattande brister. 

Järnvägen har blivit ett tillväxthinder för Sverige. Omtag Svensk Järnväg presenterade nyligen en rapport om detta på ett seminarium där tidigare statsminister Göran Persson (S) höll ett mycket inspirerande upplägg om järnvägens betydelse för Sverige. Satsningar på järnväg är ett nationellt politiskt ställningstagande och Sverige behöver stora projekt som Danmarks Fehmarn Bält-förbindelse. 

"Vi har projekt i Sverige som också är stora och viktiga och som hade kunnat tas i den här typen av stora och breda beslut. Men det viktiga är att de just hålls ihop som ett projekt, så att det inte blir att man fixar någon viadukt någonstans och får in det i någon plan och sen kommer tillbaka tre år senare för en förnyad diskussion", uttalade Göran Persson

Det krävs ett omfattande projekt att rusta upp järnvägen i Skåne inför kommande trafikökningar. Genom att öka kapaciteten och skapa redundans för både person- och godståg svarar Europaspåret upp mot den danska investeringen i Fehmarn Bält-förbindelsen. Europaspåret kan finansiera sig själv i kombination med en vägförbindelse, avlasta befintlig järnväg och skapa nya möjligheter genom kortare restider och ökad tillgänglighet.

Vi är övertygade om att Europaspåret är det projekt som Sverige och Öresundsregionen behöver.

/Christian Alexandersson, projektägare Europaspåret
 
Foto: Wikimedia Commons, Jorchr
Liberalerna: Trafikverkets utredning pekar mot Europaspåret 
 
Riksdagsledamöterna Louise Eklund (L) och Helena Gellerman (L) beskriver i en debattartikel hur regeringen har breddat perspektivet på en ny Öresundsförbindelse fram för att ha ett ensidigt fokus på HH-förbindelsen, som inte kan hantera godståg. 

"Här har Liberalerna och samarbetspartierna gett Trafikverket i uppdrag att utreda alla de tre förslag som ligger på bordet, där en utgångspunkt är just att det måste underlätta både väg- och järnvägstrafik för både gods- och persontrafik. Den utredning pekar i riktning mot Europaspåret, utgående från Landskrona, då den tillåter både person- och godstrafik på väg- och järnväg", skriver riksdagsledamöterna i debattartikeln.  

Läs hela debattartikeln här.
 
Köpenhamns huvudbangård. Foto: Wikimedia Commons, Bahnfrend
En vinst för Köpenhamn

Europaspåret skulle leda till en betydande ökning i järnvägskapaciteten genom Köpenhamn, där det är stora kapacitetsbrister. Det framgår av Trafikverkets Öresund-utredning som presenterades innan sommaren. Det framgår också att Köpenhamn skulle få förbättrad tillgänglighet mot Skåne och vidare mot Norden med Europaspåret.

Generellt skiljer Europaspåret sig från övriga förslag genom att vara funktionell för både gods- och persontåg och därmed kunna fylla de statliga behoven till en ny Öresundsförbindelse som Trafikverket beskriver i sin utredning. 

Här kan du läsa mer om vad Trafikverket skriver om Europaspåret i sin utredning.
 
Från presentation av infrastrukturpropositionen, 3 oktober 2024. 
Regeringen har presenterat sin infrastrukturproposition   

I början av oktober lämnade regeringen och Sverigedemokraterna sin infrastrukturproposition till Riksdagen. I propositionen understryker regeringen att Öresund är en avgörande passage för export och import av varor. Därutöver skriver regeringen att den vill undersöka och pröva alternativa finansieringsformer för att få till snabbare och mer kostnadseffektiva genomförande av infrastrukturprojekt. Ett av de konkreta förslagen som nämns är att rikta framtida intäkter från Öresundsbron till satsningar på transportinfrastruktur i Öresundsregionen. 

Läs mer om infrastrukturpropositionen här.
 
Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
Flera riksdagsmotioner om ny Öresundsförbindelse 

Riksdagens allmänna motionstid avslutades 4 oktober. Flera av de inlämnade motionerna lyfter behovet av en ny Öresundsförbindelse för att dra nytta av Fehmarn Bält-förbindelsen, öka kapaciteten för person- och godståg, skapa tillväxt och utveckling i Öresundsregionen och säkra robust infrastruktur mellan Danmark och Sverige. Konkret pekar flera partier och ledamöter på att en svensk-dansk utredning om en ny Öresundsförbindelse bör initieras.

Läs mer om riksdagsmotionerna här.
 
Pär Helgesson, ansvarig för samhällskontakter
hos SJ, på IDA Rail seminarium i Köpenhamn. 
Dansk järnvägsplan påverkas av ökad internationell tågtrafik

I Danmark pågår ett arbete med en helhetsplan för järnvägen i Köpenhamn. På ett seminarium arrangerad av IDA Rail berättade DSB, Skånetrafiken och SJ om deras planer för ökad trafik till Köpenhamn kommande år. SJ förbereder en kraftig ökning av fjärrtågstrafiken Stockholm-Köpenhamn och Oslo/Göteborg-Köpenhamn och deras passagerare vill resa til Köpenhamns huvudbangård, där det är kapacitetsproblem. 

För att ökningarna i den internationella person- och godstrafik över Öresund kan inkluderas i helhetsplanen behövs ett gemensamt dansk-svenskt arbete om framtidens transportsystem över Öresund. 
 
Näringslivsdag med Europaspårets regionala betydelse på agendan

Internationell, regional och lokal tillväxt var temat för Landskrona stads årliga näringslivsdag. Under dagen presenterades Europaspåret med fokus på projektets regionala betydelse.  

Europaspåret skulle öka den regionala tillgängligheten genom avsevärt kortare restider och utveckla det befintliga transportsystemet - utan att det uppstår nya byten eller hinder för resandet. Det skulle dubbla antalet personer på svensk sida som får pendlingsavstånd till Köpenhamn och den danska arbetsmarknaden. Det är bra för Sverige. Det är bra för Danmark.