Delta i lanseringen – direkt från Kiev
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
 
Biogasanvändningen minskar trots stora behov
 

Den stoppade skattebefrielsen på biogas har påverkat biogasanvändningen negativt. Den totala biogasanvändningen i Sverige sjönk med 7 procent till drygt 4,1 TWh under 2023. Däremot är utvecklingen för flytande biogas (LBG) fortsatt stark – både produktion och användning ökade under fjolåret. 

De svenska samrötningsanläggningarna, som behandlar matavfall, producerade 1,2 GWh biogas och 1,9 miljoner ton cirkulärt och förnybart gödningsmedel till svenskt jordbruk.
 
Delta i lanseringen av WM4U
 
Nu har projektet för att stödja Ukrainas avfallshantering fått ett officiellt namn: Support for Strengthening Municipal Waste Management in Ukraine, eller WM4U (Waste Management for Ukraine). På fredag den 11 oktober kl 9.00–12.00 svensk tid lanseras programmet i Kiev. Företrädare för ukrainska ministerier, Sveriges Ambassad, Sida, Avfall Sverige, Salar international deltar på plats. 

Delta digitalt
Så kan vi styra mot cirkulär ekonomi
 
Genom ekonomiska piskor och morötter, fler producentansvar och effektiv tillsyn kan Sverige skapa ett mer hållbart samhälle. Det framgår av en utredning från Kommittén om ekonomiska styrmedel för att främja omställningen till en cirkulär ekonomi.

Mer om förslagen och kommentar
Fråga en rådgivare – publikens val av ämnen!
 
Vid Höstmötet 5–6 november kan deltagarna delvis bestämma dagordningen. Ställ din fråga i förväg, ett urval kommer att ställas till Avfall Sveriges rådgivare. Vi uppmuntrar till en mångfald av ämnen, så tveka inte att bidra med just din fråga, men max 3 per deltagare.

Ställ din fråga här
Anmäl dig till höstmötet
Senaste nytt om förpackningsinsamlingen
 
 
Frivilligt att ta verksamheters förpackningar
 
NPA vill hänvisa verksamheter att lämna sina förpackningar på kommunernas återvinningscentraler. Avfall Sverige vill därför uppmärksamma att det måste ske på frivillig basis och regleras genom ett avtal.
Läs mer – bara för inloggade medlemmar
 
Kommentar till Kommunalt insamlingsansvar för förpackningsavfall
 
I ett PM kommenterar Avfall Sverige kraven på fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och Naturvårdsverkets hemställan om undantagsföreskrifter samt beskriver Avfall Sveriges fortsatta påverkansarbete i frågan.
Läs mer – bara för inloggade medlemmar
 
Fiskets avfall kan bli dyrt för kommunerna
 
En rörlig ersättning som täcker kommunernas faktiska kostnader för insamling av fiskeredskapsavfall i plast hade varit bättre. Det skriver Avfall Sverige i sitt remissvar på Naturvårdsverkets förslag till föreskrift om ersättning inom det nya producentansvaret.

Läs mer
Stöd kring insamling av fiskeredskap
 
Senast den 1 januari 2025 ska kommunerna samla in avfall från fiskeredskap i plast. I ett PM summerar Avfall Sverige kraven och ger förslag på hur de kan lösas. Det omfattar hur  och var insamling kan ske, rapportering samt kostnader och ersättning.

Läs mer och ladda ner PM
Lättare att elda hemma
 
Regeringen vill förtydliga begreppet trädgårds- och parkavfall och göra det enklare att elda det. Avfall Sverige noterar i sitt remissvar fördelar med förslaget, men också risker. Framför allt är det ont om tid för kommunerna att hinna anpassa de lokala avfallsplanerna. 

Läs mer
Ladda ner remissvaret
Nils Holgersson nu en del av Avfall Web
 
Nu kan kommunerna rapportera in uppgifter om avfallsavgifter för lägenheter enligt Nils Holgersson-profilen i Avfall Web. Kommunerna slipper därmed fylla i en separat enkät. Rapportera uppgifterna senast 11 oktober.

Läs mer
Prenumerera på index för utsläppsrätter
 
Avfall Sverige har tillsammans med Ramboll utvecklat ett nytt index för utsläppsrätter. Det ger en mer förutsägbar kostnadsstruktur, och därmed en mer balanserad riskdelning mellan entreprenörer och avfallsproducenter.

Läs mer och anmäl intresse
Från köp och släng till cirkulära affärer
 
Naturvårdsverket, Avfall Sverige och Delegationen för cirkulär ekonomi bjuder in näringsliv och offentlig sektor till ett heldagsseminarium för att skapa lönsamma strategier för hållbarhet.
När: 21 november kl 9–16
Var: Stockholm eller digitalt

Läs mer och anmäl dig
EgMet söker nytt kansli
 
Egenkontroll Metanemissioner, som drivs av Avfall Sverige och Svenskt vatten, bjuder in konsulter att lämna anbud för drift av det gemensamma kansliet. Kansliet sköter administration, kommunikation, uppföljning och sammanställningar.

Lämna anbud senast 15 november
Internationell konferens om energiåtervinning
 
Avfall Sverige, Energimyndigheten och Iswa –International Solid Waste Association bjuder in till en internationell konferens som tar upp allt från bränslekvalitet till klimatmål, CCUS och PFAS-utsläpp. Missa inte chansen att nätverka med världens branschledare och experter.

Läs mer och anmäl dig
Latest News on Biogas
 
The Nordic Biogas Conference is a great opportunity to meet companies, researchers and public organizations involved in development of biogas solutions in the Nordic countries and beyond.
When: 22-24 October 2024
Where: Aalborg, Denmark

More information and registration
Nu skapar vi cirkulär kommunplast
 
Naturvårdsverket och den nationella plastsamordningen välkomnar tillsammans med Avfall Sverige och Länsstyrelserna/RUS till en digital samverkanskonferens. Här samlar och delar vi goda exempel på hantering och återvinning från kommun och region.
När: 4 november kl 13–16

Läs mer och anmäl dig
Lär mer om avgifter och kravhantering
 
SKR arrangerar en digital kurs om avgiftsskyldighet, betalningsansvar och kravhantering i kommunal avfallsverksamhet. Kursen går igenom relevant regelverk och den praxis som finns angående avgiftsbefrielse.
När: 22 november kl 9–12

Läs mer och anmäl dig
Bättre hantering av brandvarnare
 
Det är inte rimligt att kommunala avfallsanläggningar tvingas lagra radioaktivt avfall, exempelvis brandvarnare som omfattas av producentansvar och annat heterogent herrelöst avfall, i väntan på hantering, menar Avfall Sverige.

Läs hela remissvaret
Miljöprofessorn: Räkna med naturen
 
”Vi måste värdera upp naturresurserna över tid för att främja biologisk mångfald”, säger professor Thomas Sterner, som varit med om att ta fram en uppräkningsfaktor för detta. Det ska ge beslutsfattare ett bättre verktyg att utvärdera konsekvenserna av sina beslut.
 
Utnyttja djupet – på rätt sätt
 
Bottentömmande insamlingslösningar kan hantera stora mängder avfall och förbättra arbetsmiljön för insamlingspersonal. Men det gäller att planera och välja rätt lösning för att optimera fördelarna. Denna vägledning ger en helhetsbild av utformning, drift och relevanta regelverk kring bottentömmande behållare.
2024:17 Vägledning vid etablering av bottentömmande behållare
Här kastar du fallfrukten
 
– Det är ju ingen skillnad på äpplena utan det handlar om det juridiska, säger Avfall Sveriges rådgivare Angelika Blom om att lagstiftningen skiljer på äpplen köpta i butik, som ska slängas i matavfallet, och fallfrukt, som lämnas som trädgårdsfall.
Lyssna på hela inslaget från P4
 
Vässa dina kunskaper








 
Upphandla textilansvaret
 
När: 3 oktober kl 9–12
Hur: Digitalt

Här presenteras ett PM om kommunernas textilansvar samt en upphandlingsmall för transport och behandling av textilavfall samt mall för auktorisation för transport och behandling av textilavfall i form av kommunalt avfall från detaljhandel.

Läs mer och anmäl dig
Slam från enskilda avlopp
 
När: 8 oktober
Hur: Digitalt

Nya direktiv kräver nya behanslingsformer för slam från enkilda avlopp. Vi tittar på lagstiftningen, certifieringsregler och nya forskningsrön som kan guida till god behandling och återvinning.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 9–10 oktober
Var: Luleå

Här får du en djupare förståelse för det kommunala avfallsansvaret. Framför allt fokuserar vi på miljöbalken, avfallsförordningen och avfallsföreskrifterna.

Läs mer och anmäl dig
 
AI för kommunikatörer
 
När: 16–17 oktober
Var: Stockholm

Vi gör vi en djupdykning i AI och hur det kan användas på ett strategiskt sätt inom kommunikation. Vi grottar också ner oss i juridiken vad gäller risker, äganderätt och etiska överväganden.

Läs mer och anmäl dig
 
Nordic Biogas Conference 2024
 
När: 22–24 oktober
Var: Aalborg, Danmark

Vi utforskar den senaste utvecklingen och framtidsperspektiven för biogasindustrin, presenterar utvecklingen kring politik, regleringar, marknaderna och teknik.

Läs mer och anmäl dig
 
Personal vid ÅVC
 
När: 23–24 oktober
Var: Gävle

Här ges en fördjupning i några av de viktigaste frågorna som rör ÅVC, och vad man behöver tänka på som ÅVC-personal i sitt dagliga arbete. Målet är att kursen ska ge kunskaper som bidrar till att ge en säkrare arbetsmiljö samt bättre hantering av avfall och bemötande av besökare på ÅVC.

Läs mer och anmäl dig
 
Bli förebyggande-coach
 
När: 23–24 oktober
Var: Järfälla

Kursen är uppbyggd kring flera verktyg, med fokus på en metod för att förebygga avfall i kommunal verksamhet, men metoden är även användbar för andra verksamheter. Vi lyfter också frågan hur en kan inspirera politiker och chefer till att börja arbetet med förebyggande. Mycket av kunskapen kan användas även i andra förändringsprocesser.

Läs mer och anmäl dig
 
Höstmöte: tema kvalitet
 
När: 5–6 november
Var: Linköping

Med fokus på kvalitet kommer vi att utforska hur branschen kan säkra renare materialflöden och effektivare insamling genom ny teknik och smarta lösningar. Vi presenterar framgångsrika modeller för att undvika felsortering vid fastighetsnära insamling. Vi dyker även ner i plockanalyser och presenterar nyheterna i Avfall Sveriges manualer.

Läs mer och anmäl dig
 
Certifiering av biogödsel och kompost
 
När: 20–21 november
Hur: Digitalt

Tillverkare kan kvalitetscertifiera sin biogödsel (SPCR 120) och kompost (SPCR 152). Denna kurs ger praktisk vägledning i hur man uppnår de krav på kvalitet och kontroll som ställs.

Läs mer och anmäl intressse
Taxekonstruktion
 
När: 20–21 november
Var: Umeå

Kursen lär dig grundläggande förutsättningar för taxekonstruktion, taxans olika delar och hur du kan resonera vid utformningen av taxan, samt lagstiftningen kring avgifter. Vi varvar föredrag med praktiska exempel och övningar.

Läs mer och anmäl dig
Iswa Beacon Conference on WtE
 
När: 27–28 november
Var: Stockholm

Avfall Sverige, Energimyndigheten och Iswa –International Solid Waste Association bjuder in till en internationell konferens som tar upp allt från bränslekvalitet till klimatmål, CCUS och PFAS-utsläpp. Missa inte chansen att nätverka med världens branschledare och experter.

Läs mer och anmäl dig
 
Grundkurs avfallsekonomi
 
När: 4 december
Hur: Digitalt

Denna digitala utbildning riktar sig till avfallsansvariga eller liknande som vill lära dig mer om ekonomi, och till ekonomer som vill  fördjupa sig i avfallsekonomi.

Läs mer och anmäl intresse
 
 
Branschen rekryterar
 
 
 
Samordnare avfall och återvinning, 2 tjänster
 
Plats: Sollefteå
Ansök senast 6 oktober