Samverkan med trossamfund
 
Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, och SKR bjuder den 27 november in till en konferens där vi lyfter fram praktiska exempel på hur det offentliga kan samverka och samarbeta med trossamfund för att öka tilltron till varandra.

Målgrupp för konferensen är politiker samt tjänstepersoner på strategisk nivå från kommuner och regioner, tjänstepersoner från statliga myndigheter samt representanter för trossamfund.
Mer information och anmälan
 
Statens samverkan med kommunsektorn
Frågan om en ändamålsenlig samverkan mellan staten och kommuner och regioner har utretts sedan 2022 och i juni 2024 överlämndes betänkandet. Flera av utredningens överväganden kan få betydelse i fortsatt utredningsarbete som rör relationen mellan staten och kommunsektorn. Välkommen till remisskonferens om Staten och kommunsektorn (SOU 2024:43) den 10 oktober.

Vid remisskonferensen går SKR igenom innehållet i remissen – men ser gärna återkoppling kring hur vi tillsammans bäst utvecklar kommunsektorns svar på de överväganden som görs i betänkandet.
MER INFORMATION OCH ANMÄLAN
 
Förebygga och motverka välfärdsbrottslighet
 
Du har väl inte missat att anmäla dig till SKR:s konferens mot välfärdsbrottslighet? Under två dagar kommer du få höra mer om problemområdet inklusive otillåten påverkan och korruption.

Under konferensen kommer du ges möjlighet att lära dig mer om arbetssätt och få veta hur olika kommuner och myndigheter arbetar, både i plenumpass och genom valbara, mer djupdykande seminarier.

Vid dagarna får du också möjlighet att träffa och nätverka med flera hundra kollegor från hela Sverige.
MER INFORMATION OCH ANMÄLAN
 
Att styra och leda framtidens välfärd
Den femte upplagan av upplagan av konferensen ”Att styra och leda framtidens välfärd” genomförs på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet den 9-10 januari 2025.
 
Årets tema "Vem ska göra jobbet, egentligen?" handlar om framtidens välfärdsarbete. Införandet av ny välfärdsteknik, robotar och AI skapar nya förutsättningar och det finns stora förhoppningar om att detta ska lösa delar av kompetensförsörjningen, men utmaningar saknas inte.

Hur involveras medborgare, patienter och brukare och hur påverkas behovet av samverkan mellan olika aktörer i välfärden? Kommer synen på arbete att behöva förändras för att möta framtida behov av välfärd, både för individer och för organisationer? Hur bör styrning och resursfördelning utvecklas för att hantera dessa nya förutsättningar? Frågorna är många och svaren skapar vi återigen tillsammans under konferensen.
MER INFORMATION OCH ANMÄLAN
 
Program för ledande politiker
SKR erbjuder under 2025 olika program för dig är ledande politiker.

Två Toppolitikerprogram genomförs för dig som KSO, RSO, oppositionsråd eller heltidsarvoderat råd. SKR:s mål med Toppolitikerprogrammen är att stärka ditt uppdrag att styra och leda din kommun eller region samt att stärka demokratin. Programmen har fokus på att ge stöd i ditt uppdrag och ledarskap för att öka genomslag och resultat av politiken i kommunen eller regionen. Toppolitikerprogrammet startar den 16 januari.
MER INFORMATION OCH ANMÄLAN till toppolitikerprogrammet
I Toppolitikerprogrammet - Fortsättning är det fokus på att ge dig som politisk ledare stöd att ta ytterligare steg i din utveckling med att leda och styra. Fortsättningsprogrammet startar den 13 mars.
Mer information och anmälan till Fortsättningsprogrammet
Ordförandeprogrammet 2024-2025 är skräddarsytt för dig som är styrelseordförande i ett kommunalt företag. Programmet är ett samarbete mellan SKR och Sobona i Kommunala företagens ledarskapsakademi och dess innehåll bygger på forskningsbaserad kunskap i kombination med
programdeltagarnas egna erfarenheter. Ordförandeprogrammet startar den 27 november och det finns ett fåtal platser kvar.
Mer information om ordförandeprogrammet
 
Motverka hat, hot och våld mot förtroendevalda 
Förekomsten av hot och hat mot förtroendevalda – en jämställdhetsfråga
Den 3 december genomförs en digital konferens där du får ta del av jämställdhetsperspektiv på makt och politiskt deltagande från forskare och praktiker vid nationella myndigheter.

Vi gör även en internationell utblick och får höra erfarenheter från förtroendevalda och får ta del av arbetssätt, metodstöd och möjligheter att arbeta för att motverka hot och hat mot förtroendevalda.
MER INFORMATION OCH ANMÄLAN
Guide motverka hot, hat och våld mot förtroendevalda
 
SKR erbjuder ett metodstöd för säkerhetsansvariga, eller motsvarande funktion, som har ett ansvar för att skapa trygghet och säkerhet för förtroendevalda i kommuner och regioner. Guiden syftar till att ge stöd för att stärka ett systematiskt förebyggande arbetssätt. 
 
Innehållet är tillgängligt för alla och kräver ingen registrering. SKR rekommenderar att samla olika kompetenser (till exempel säkerhet, sekreterare, juridik, kommunikation och HR) för att tillsammans skapa systematik i kommunens eller regionens förebyggande arbete.
Guiden ger tips, råd samt verktyg i arbetet med att stärka och underhålla en professionell organisation.
LÄS MER OM GUIDEN
 
 
 
Erfarenhetsutbyte fullmäktigeberedningar
 
Sitter du i fullmäktiges presidium eller är ditt uppdrag att leda en fullmäktigeberedning? Är du tjänsteperson som ska stödja beredningen?
Välkommen till en dag som syftar till att ge ökad kunskap och utbyte av  erfarenheter.

Ett femtiotalet kommuner och regioner använder sig av fullmäktigeberedningar, som ofta inrättas för att vitalisera fullmäktiges arbete, stärka fullmäktiges styrning och stärka uppdraget som medborgarföreträdare och folkvald. Men det finns utmaningar och därför samlar SKR den 17 december kommuner och regioner som vill medverka i ett kunskapsutbyte.

Varje deltagande kommun eller region kommer att få presentera sina respektive beredningars uppdrag och arbetssätt på ett övergripande plan. Ängelholms kommuner medverkar och berättar om sin process för fullmäktigeberedningarnas arbete. 
mer information och anmälan
 
Demokratiresan
Podcasten Demokratiresan handlar om medborgardialog, medskapande och demokrati på lokal och regional nivå. Avsnitten fokuserar på olika aspekter som utvecklar demokratin samt stärker relationen mellan medborgare och kommunen eller regionen. Det senaste avsnittet tar upp ”Politiska ledare om komplexa utmaningar”.
LYSSNA TILL DEMOKRATIRESAN
 
 
 
Redaktör
Martin Lidhamn
martin.lidhamn@skr.se
08-452 76 66
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se