Det går en ängel runt vårt hus,
han bär på två förgyllda ljus.
Han har en bok uti sin hand –
nu somnar vi i Jesu namn!


Så brukade jag säga tillsammans med mina två pojkar när de var små, när jag satt på sängkanten för att säga godnatt. Det var en mysig stund.

Kanske inte alltid så lugn och stilla, för de kiknade av skratt när jag ibland klämde i med NU somnar vi i Jesu namn! så att de hoppade till. Ni vet de där lekarna där en skräms lite lagom, när det är tryggt runt omkring. ”Skräckblandad förtjusning”, tror jag det kallas.

Skräck och förtjusning är två känslolägen som följer med in i söndagens, Mikaelidagens, texter. Temat är "Änglarna." Vi tänker gärna att änglar är gulliga och glittriga, som de allra finaste bokmärken från förr. Men ärkeängeln Mikael kämpade med sitt svärd som en hjälte och besegrade draken, och Jesus gav sina lärjungar "makt att trampa på ormar och skorpioner och att stå emot fiendens hela styrka" (Lukas 10:17-20) - formuleringar som tecknar bilder för kampen och segern över ondskan.

Stora delar av livet går att se utifrån kampens perspektiv. Där det inte alltid känns som det goda i tillvaron vinner. Men vårt uppdrag är att göra det vi ändå kan, och här står vi inte ensamma. I den mörkaste och mest ensamma natten finns de starkaste änglarna; de stridande, läkande, och helande. De som finns vid vår sida, när vi har det som svårast.

Tron på änglar - och på änglavakten - är inte en lära om att Gud alltid beskyddar. Livet har lärt oss att det inte är så enkelt. Men generationers kristna erfarenhet är, att närvaro - kalla det änglars närvaro - kan skänka trygghet.

Jag tror att änglar kommer i alla former och skepnader. Några stryker oss över kinden med fluffiga vingar eller delar med oss sitt blod, sin svett och sina tårar. Andra är helt vanliga människor, som kommer med en hälsning från Gud.  

Lundaprästen Kent Wisti skriver på djupaste allvar och med glimten i ögat:

"Om dagarna går trösteänglarna omkring på skolgårdar, kontorstoaletter och åker buss. På IKEA finns stora härar av trösteänglar bland änkor som tvingats till flytt, nyseparerade medelålders som sålt sitt radhus, trötta småbarnsföräldrar som i hemlighet ställer sig frågan om de egentligen vill. Änglarna äter lax i restaurangen men byter ut den kokta potatisen mot pommes."

Tänk om det är så?! Läs gärna mer om änglar här: NWT - Krönika: Änglar, finns dom?
När jag började skriva detta nyhetsbrev i torsdagskväll, var det full fart i huset. 

Första träffen i föräldrakursen om trygghet skulle strax börja och arbetsmaterial kopierades till deltagarna. Barnkören hade övat färdigt änglasången inför söndagens familjemässa och en pianoelev övade med Sanna i kyrksalen. SWEA hade dukat fint i caféet för en middag och volontär Rebecka som hamnat mitt i åskvädret, tittade leende in på kontoret med dyblöta kläder och keps! Här pågår livet som det är, och det är som det ska vara.

Må Guds omsorg vara med oss,
de heliga änglarna beskydda oss,
människor och djur glädja oss
och Guds nåd ge våra hjärtan frid.

Hoppas vi ses i kyrkan eller på stan! 
Hälsningar Tina Haettner Blomquist, församlingsherde
 
Hälsning från kyrkorådet. Därför engagerar jag mig - vill du?

Jag heter Jonas Jonsson och bor i Bryssel sedan 1999, arbetade först för UD på Sveriges EU-representation och sedan 2004 är jag EU-tjänsteman.

Jag är gift med Jeroen. Vi har två barn, en dotter och en son, och sedan de kom till världen har jag engagerat mig i den svenska gemenskapen i Bryssel: scouterna, kören, kyrkan. Jag är aktiv i kyrkorådet sedan några år.

Jag har ett arv jag vill ge vidare men med åren utomlands har den svenska identiteten också blivit allt viktigare för mig. Som tonåring såg jag ingen framtid för mig själv. Men jag fick bönesvar: ”Du är älskad (precis som du är)!” I den försäkran har jag fått leva sedan dess. Ändå fortsätter tron att vara ett sökande.

Gudstjänsten är en sådan plats, där livets djupaste frågor ställs och mitt eget liv får brytas mot evangeliet. Jag önskar att fler skulle våga ta steget över kyrktröskeln. Kom och se! (Joh 1:39)

Vår församling för en existentiell kamp. Med krympande anslag från Sverige och ökande självförsörjningskrav måste vi få fler medlemmar, gåvor och frivilliginsatser för att kunna säkra den levande och glädjefyllda kyrka som vi har. Kärnan är vår tro, men kyrkan är också kulturbärare, mötesplats, café, krishanterare... Även om endast någon del av detta är viktig för dig, vet att ditt personliga bidrag är helt avgörande för framtiden.

Jonas Jonsson
 
Gudstjänster
 
Den helige Mikaelsdag "Änglarna"
Söndag 29 september 11 Familjemässa    
 
Barnkören sjunger
Sanna spelar
Lena och Eva är kyrkvärdar
Axel fixar kyrkkaffet
Tina leder gudstjänsten
Caféet öppet till ca kl 14

Den här helgen önskar vi våra katolska vänner och hela Belgien ett välsignat besök av Påve Franciskus! 
Welcome to Pope Francis! 26 – 29 September 2024 | Belgium (popevisit.be)

Onsdag 2 oktober 19.00 Mässa
 
HÄNT I VECKAN I URVAL

Den gångna helgen gästades vi av kyrkoherde Maria Olofsdotter Bråkenhielm från Paris. Tack för delad gudstjänstgemenskap och goda samtal om utbyten och samarbeten mellan våra respektive församlingsverksamheter! Tillsammans är vi starkare. 

Ytterligare tjänstgörande präster i området är Joakim Bråkenhielm i Paris, och Hans Bratt Hernberg i Södra Frankrike och Monaco. Kyrkoherden kallar till regelbundna överläggningar.
I tisdags samlades kyrkoarbetare i de skandinaviska kyrkorna till morgonbön, frukost och utbyte av information och erfarenheter. Denna gång i den Danske Kirke i Ixelles. 

Den danske prästen Mogens Bering Rasmussen talade bland annat om konstnären Peter Brandes som har skapat altaret, altarskåpet, predikstolen och dopfunten, med hjälp av donationer från bl. a. drottning Margrethe av Danmark. 

Danskar, norrmän, finländare och svenskar i Bryssel, har en del som förenar vad gäller behov och verksamheter, och en del som skiljer åt vad gäller organisation och ekonomi. Intressant och viktigt att träffas. Låt oss fortsätta lära av, och be för, varandra! 
Chapel for Europe inbjuder till ekumenisk middagsbön sista torsdagen i månaden. Den här veckan leddes bönen av pastor Johannes Reitze-Landau från All Lutheran Church of Brussels. På plats fanns även delar av en blåsorkester som spelade till hymnerna God of Grace and God of Glory och Lord of All Nations, Grant Me Grace. 

Det var särskilt rörande att tillsammans få meditera över Jeremia 29:7, 11. "Gör allt för att den stad jag har deporterat er till skall blomstra, och be till Herren för den. Ty dess välgång är er välgång... Jag vet vilka avsikter jag har med er, säger Herren: välgång, inte olycka. Jag skall ge er en framtid och ett hopp." 

I utlandskyrkan ligger det nära till hands att tänka att det viktigaste är att bevara det "svenska" eller det "svenskspråkiga". Samtidigt är det många i vår församling som lever integrerade i det belgiska samhället. Uppgiften som Gud ger oss alla, är att engagera oss i den stad, den kontext, som vi lever och verkar i. På så vis är Svenska kyrkan i Bryssel en sann del av den lokala kristenheten, utifrån den identitet och förankring som är vår egen. 

Från och med det nya kyrkåret som inleds första advent, kommer den ekumeniska middagsbönen att erbjudas varje torsdag kl. 13.00 i Chapel for Europe, med efterföljande enkel sopplunch kl. 13.30-14.00. För dig som jobbar i EU-kvarteret. En timme i veckan för bön och en stunds informell gemenskap med andra europeiska kristna. 
 
NY I BRYSSEL TISDAG 1 OKTOBER KL. 19.30

Du som är eller känner dig ny i Bryssel:
 
Kom och förena nytta med nöje, och träffa en mängd olika svenskrelaterade organisationer och nätverk i staden - på en och samma kväll. 

Organisationerna presenterar sig och därefter mingel med dryck & snacks i caféet.

Välkommen! 
 
INFORMATIONSKVÄLL KRING KONFIRMATION 2024-2025

TORSDAG 3 OKTOBER KL. 18.30

Alla som har gjort intresseanmälan kallas till denna kväll då vi pratar innehåll och bestämmer datum för träffar, läger och konfirmation.
Du som fortfarande inte har anmält intresse, kontakta snarast tina. haettnerblomquist@svenskakyrkan.se 
 
KANELBULLENS DAG

FREDAG 4 OKTOBER KL. 12 - 18


Caféet är öppet för fika och kanelbulle.

Du kan beställa kanelbullar i förväg för avhämtning denna dag och mellan dess tider. Hör av dig till axel.juhlindannfelt@svenskakyrkan.se 
 
JULBASAREN 
22 - 24 NOVEMBER


Vill du baka lussebullar, koka glögg, prismärka varor, hjälpa till i servering & kök, stå i lotteri och sälja varor?

PLEASE SKRIV UPP DIG I PÄRMEN SOM FINNS I CAFÉET 


LOTTERIER OCH CHOKLADHJUL
Lämna in ditt bidrag så snart som möjligt: flaska/flaskor med vin, olivolja, eller saft. Svensk och belgisk choklad.

TACK! VI BEHÖVER DIN GÅVA!
 
Personal som du träffar på kyrkan i höst
 

Rebecka Wallgård

är volontär och utsänd av Linköpings stift inom ramen för Ung i SKUT. Du träffar henne främst i café och kök, vid kyrkkaffen, babysång, miniorer, barnkör, Ung i Bryssel, och konfirmander. 


Ung och senior i SKUT – ett väl fungerande koncept - Vart jag mig i världen vänder (svenskakyrkan.se)
 
Tina Haettner Blomquist

Jag är församlingsherde och det är mig du kontakter för dop, konfirmation, välsignelse över ingånget äktenskap, eller begravning. Jag ansvarar för gudstjänstlivet på kyrkan och du träffar mig här säkrast söndagar och onsdagar. Jag gör hembesök och hälsar på svenskar på sjukhus om så önskas. Det går också bra att boka enskilt samtal. Jag besöker även Antwerpen och Luxemburg. 
tina.haettnerblomquist@svenskakyrkan.se 

 
Axel Juhlin Dannfelt

Jag är husfar på kyrkan. Det är mig du kontaktar om du har möjlighet att ställa upp med frivilliga insatser. Husfar skulle lika gärna kunna stavas Allt i allo. Jag driver köket och caféet och samordnar externa bokningar och kyrkans verksamheter. Uppgifterna på kyrkan är många och jag är glad över alla er som redan nu ställer upp och hjälper till.
axel.juhlin-dannfelt@svenskakyrkan.se 

 
Anja Nauclear

Musiker, körledare för Svenska kören, lärare i svenskundervisningen för barn. 
anja.naucler@svenskakyrkan.se 


 
Sanna Gillerfors

Musiker, ledare för Barnkören, Babysången och Miniorerna. 
sanna.gillerfors@svenskakyrkan.se 


 
Margaretha Hagberg

Ekonom/administratör.
margaretha.hagberg@svenskakyrkan.se 

OBS: Margaretha kommer att avsluta sin tjänst under hösten 2024 och rekrytering av ersättare kommer att ske. Håll därför ögonen öppna efter annonsering av ledigt jobb, som följer inom kort. 
 
Var aktiv medlem - Bli ny medlem -
Förnya ditt medlemskap
 

Att vara frivillig medarbetare på kyrkan kan vara ett sätt att hitta nya vänner och sammanhang. Vare sig du kan bidra med punktinsatser eller mer regelbundet så är du välkommen!

Skriv en rad till husfar Axel så berättar han mer om vilka olika uppgifter som finns att göra: bryssel@svenskakyrkan.se 

I HÖST BEHÖVS FRIVILLIGA SÄRSKILT INFÖR OCH UNDER JULBASAREN 22-24 DEC

Genom att vara medlem bidrar du till att församlingen kan fortsätta vara en mötesplats i Bryssel för hela människans - och för den sociala sammanhållningens - skull. 


Vi hör ibland kommentaren att kyrkoavgiften är hög. Men den som kommer direkt från Sverige tycker ofta tvärtom. Den är väldigt låg. Som enskild person betalar du via skattsedeln i Sverige som individ mer än dubbelt så mycket som avgiften för en hel familj här. Särskilt för den som tar del av församlingens verksamheter borde det väl vara självklart att också betala medlemsavgiften, eller hur? 
 
Du kan betala avgiften till vårt bankkonto. OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB, eller genom att komma till kyrkan och betala avgiften i caféet.

Avgifterna är fr o m 1 september i enlighet med kyrkostämmans beslut:
Familj: 250 euro
Enskild: 150 euro
Pensionär, student, au-pair, praktikant: 50 euro

Det går också bra att dela upp betalningen med månadsbetalning under 12 månader. Du behöver själv lägga in en stående månadsbetalning hos din bank.
I meddelandet skriver du "medlemskap".
Avgifterna blir då:
Familj: 21 euro/månad
Enskild: 12,5 euro/månad
Pensionär, student, au-pair, praktikant: 4,20 euro/månad

 
 
Mötesplats med kaffe
 
Kyrkan och caféet är öppna på söndagar i samband med kyrkkaffet efter högmässan fram till ca. 14 samt onsdagar 13.00 till ca 18.30, om inget annat anges.
Ge en gåva
 
– om du har möjlighet!

Församlingen behöver din gåva mer än någonsin.

OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB Om du har ett svenskt mobilnummer är det också möjligt att swisha en gåva till 901 6031 (Svenska Kyrkan i Utlandet, som sedan för över pengarna till Bryssel. Ange "Bryssel" som meddelande. Tack för din gåva! Den hjälper och gör verksamheten möjligt.