Nyhetsbrev nr.13 år 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkomna till SKR:s nyhetsbrev om medborgardialog
 
Hösten rullar in
Nu är vi mitt uppe i att träffa våra professionsnätverk och nätverk för förtroendevalda, alltid lika roligt och inspirerande att ta del av allt spännande som händer runt om i landet. Vi har även lyft frågan om AI och demokrati, Dialog med unga och mycket mer.

Vi tipsar som vanligt om våra kommande utbildningar och webbinarier.

Vi har också några exempel på praktiskt dialogarbete i några kommuner.

Vi tar gärna emot tips på nyheter från er, kontakta i första hand: anders.nordh@skr.se

Om ni vill ta direkt kontakt med oss är våra mailadresser: fnamn.enamn@skr.se  
Anders Nordh, Nils Munthe, Ulrika Stöök
 
SKR: Demokratiresan en podcast från SKR
Ett nytt avsnitt finns nu att lyssna på 

#138 Politiska ledare om komplexa utmaningar
I dagens avsnitt samtalar vi om gängkriminaliteten i Uppsala kommun och sjukhusens framtid i Region Halland frågor som är svåra och komplexa där öppenhet, transparens och mod är centralt för resultatet. Politiska ledare har att hantera alltfler komplexa samhällsutmaningar vilket gör det svårare att styra och leda en kommun eller en region idag. 
Medverkande: Erik Pelling kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun, Mikaela Waltersson regionstyrelsens ordförande i Region Halland, Gunnar Westling doktor i ekonomi, och Lena Lindgren SKR.
Samtalsledare: Anders Nordh SKR
Lyssna på avsnitt 138 här
 
SKR: Utbildningar till hösten
I höst erbjuder vi alltifrån kortare webbsändningar till hela utbildningsdagar till exempel våra populära utbildningar inom medborgardialog i komplexa frågor.

8 oktober: Medborgardialog i komplexa samhällsfrågor - introduktion
SKR erbjuder en introduktion till hur kommuner och regioner kan agera i komplexa samhällsfrågor, digitalt
Läs mer och anmäl dig här

22-23 oktober: Grundutbildning i samtalsledning vid komplexa samhällsfrågor - Medborgardialog
SKR erbjuder en utbildning i samtalsledning, som en del i arbetet med att möta komplexa samhällsutmaningar, och för att utveckla arbetet med medborgardialog i kommuner och regioner. Utbildningen sker på plats i Stockholm.
Läs mer och anmäl dig här

30 oktober: Webbinarium - Dialog med unga
Örnsköldsviks kommun medverkar och berättar om sitt arbete med ungas inflytande. Du får möta både tjänstepersoner och ungdomar från kommunens "advisory board" som ger ungas perspektiv på en verksamhet. Västerås stad berättar också om sitt arbete med ungdomsdialog.
Läs meroch anmäl dig här

5 november: Grundutbildning i processledning för dialoger i komplexa frågor – Medborgardialog
SKR bjuder in till en utbildning i processledning, som en del i arbetet med att möta komplexa samhällsutmaningar, och för att utveckla arbetet med medborgardialog i kommuner och regioner, digitalt.
Läs mer och anmäl dig här

27 november: Samverkan och dialog mellan offentlig verksamhet och trossamfund
Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, och SKR bjuder in till en konferens där vi lyfter fram praktiska exempel på hur det offentliga kan samverka och samarbeta med trossamfund för att öka tilltron till varandra, en förutsättning för en fungerande demokrati och lokalsamhälle – Att hålla ihop ett land.
Datum: 27 november 2024 Tid: 10.00 – 16.30 Plats: Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm Kostnad: Konferensen är kostnadsfri men anmälan krävs, deltagande organisationer står för resa och eventuellt boende.
Läs mer och anmäl dig här

28 november: WebbinariumMedborgarbudget i svenska kommuner
Trelleborgs kommun och Lunds kommun medverkar och berättar hur de arbetar med medborgarbudget, hur processerna utvecklats och vilka erfarenheter de har. Vi ger möjlighet att ställa frågor under sändningen.
Läs mer och anmäl dig här
 
Örebro: ”Snacka Örebro!” – En dialog på hjul
För att Örebro ska vara en bra kommun att leva och verka i även i framtiden är det viktigt för oss att kontinuerligt lyssna på dina tankar om stadens utveckling. I det nya konceptet ”Snacka Örebro!” kommer vi förflytta oss runt olika platser i Örebro kommun, bland annat med hjälp av en husvagn.
– Att vi nu testar ett nytt grepp i dialogen med örebroarna känns väldigt inspirerande. Vi har tidigare bjudit in till stormöten – de har varit välbesökta men vi har haft svårt att nå ut till alla målgrupper. Nu kommer vi istället att möta invånare ute i våra olika bostadsområden. Vi hoppas på så sätt komma i kontakt med fler invånare som kan tycka till när vi behöver hjälp – i synnerhet när det gäller utvecklingsfrågor i våra olika bostadsområden, säger Erik Blohm, förvaltningsdirektör Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen.
 
Kinda: Kindaförslaget
Det finns många goda idéer i Kinda och nu vill vi höra just din. Vi vill höra din konkreta idé om hur du tycker att vi ska förbättra Kinda. Här kan du komma med förslag och synpunkter som gäller Kinda som publiceras öppet och därmed kan andra gilla ditt förslag och visa att det finns fler som tycker likadant i en särskild fråga. Via Kindaförslaget kan du stödja ett redan lagt förslag genom att gilla förslaget.
Genom Kindaförslaget får Kindas politiker en ny kanal för inspiration och en anslagstavla för vad Kindas medborgare tycker att vi ska förbättra i Kinda kommun.
Läs mer på Kindas hemsida
 
Upplands-Väsby: Tyck till om nya idrottstunneln 
Gång- och cykeltunneln under Mälarvägen, i höjd med Vilundaparken, ska göras om under 2024 och vi behöver din hjälp. Det är dina och andra Väsbybors svar som kommer att ligga till grund för hur den slutliga designen av tunneln blir.
Läs mer på Upplands-Väsbys hemsida
 
Sandviken: Tyck till om förslag på plats för hundrastgård
Tack för 333 synpunkter och tips om platser för hundrastgårdar under våren 2024. Utifrån era tips gjorde vi först ett urval på nio platser runt om i kommunen som alla invånare fick lämna sina synpunkter om mellan 30 augusti - 11 september. Nu finns även ett tionde platsförslag för en hundrastgård i Österfärnebo.
Läs mer på Sandvikens hemsida
 
Norge: Nasjonalt folkepanel om bærekraftig forbruk
Regjeringen ønsker anbefalinger og råd fra innbyggerne om hvordan vi kan redusere forbruket vårt.
— Folkepanel er en ny måte å involvere folk på når vi utformer politikk. For å redusere forbruket må alle bidra, og folk rundt omkring i landet vet best hvor skoen trykker. Jeg håper mange ønsker å delta, og ser fram til å få gode råd og anbefalinger fra folkepanelet, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).
Läs mer på Norges Regerings hemsida 
 
SKR: Ny film om medborgardialog
Vi har tagit fram en ny film som beskriver hur en systematisk medborgardialog i kommuner och regioner bygger en ökad tillit för vårt demokratiska system samt tar tillvara på medborgares vilja av att delta i samhällsutvecklingen. Filmen är drygt 6 minuter lång.
 
SKR: NY skrift - Medborgardialog - Från projekt till systematiskt arbetssätt
I denna skrift ger vi konkreta tips på hur kommuner och regioner genom att kartlägga sitt arbete med medborgardialog får en utgångspunkt för att medborgardialogen ska gå från projekt till ett mer systematiskt arbetssätt. Kommunen Cascais i Portugal som SKR samarbetar med har bidragit med erfarenheter och inspiration.
 
MUCF: Kunskapskonferensen 2024
Varmt välkommen till årets Kunskapskonferens om det civila samhället. Ett årligt event där aktuell forskning som rör det civila samhället presenteras. Årets tema: AI och civilsamhället: utmaningar och innovativa lösningar.

 – 
 
 
Redaktör
Anders Nordh
fornamn.efternamn@skr.se
08-452 74 35
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se