Du kan ingenting ta med dig dit du går
Nej du kan ingenting ta med dig dit du går


...sjöng Cornelis Vreeswijk i "En fattig trubadur." Sången knyter an både till förra söndagen som talade om döden och livet, och till söndagens rubrik "Rik inför Gud". För vad är det vi värdesätter under tiden som vi lever? Vad är egentligen rikedom? Och hur mycket är tillräckligt? 

I veckan som gått har jag varit goodwill ambassadör för en organisation som står mitt hjärta nära. Jag har deltagit i deras insamlingskampanj genom att aktivt uppmana vänner och bekanta att donera en valfri summa. Det har känts svårt att be om pengar, fastän ändamålet är det bästa. 

I veckan har också kyrkorådet samtalat om fundraising, om vår församlings kommande behov av att själv samla in medel för att bekosta verksamheter, lokaler och löner. Vi konstaterade dubbelheten - och dilemmat - att som kyrka dels stå för och försvara de existentiella-andliga värdena, dels samla ihop så mycket pengar som möjligt för att kunna finnas kvar. 
 
I texten från Andra Moseboken berättas om guldkalven, den gjutna tjurkalven som är själva sinnebilden för människans bortvändhet från Gud. Girighet och penningbegär är i Bibeln tecken på avstånd och splittring, och att "dansa kring guldkalven" är själva motsatsen till "du kan ingenting ta med dig dit du går." 

I berättelsen ropar människorna också på en ny ledare, en som skulle vara som en gud, som de blint kunde följa.

Men i stället får de - och vi - varningar som svar: sök inte tryggheten i förenklade lösningar och auktoritära ledare, och sätt inte ert hopp till guldet, till pengarna på lönekontot, till den ärvda egendomen, till de snabba aktieaffärerna, till spelet på travet eller shoppingen av onödiga prylar. Leta efter ditt hopp och din trygghet som människa någon annanstans.

Det är nog inte pengarna eller makten som i sig är problemet - utan var jag har mitt fokus. Fokuset på andra och på vad jag kan använda mina medel till.

I Bergspredikan säger Jesus att vi inte ska samla skatter här på jorden utan i himlen (Matteus 6:19-24). För på jorden försvinner våra skatter på ett eller annat sätt. De kan bli stulna, förlora i värde, eller till slut så dör vi bort ifrån dem. Kanske är det så enkelt, att det är våra avtryck av medkänsla, generositet och barmhärtighet som är den himmelska skatten dvs. för evigt bestående.  
Igår gick jag på spaning efter höstfärger i kvarteren runt kyrkan på Avenue des Gaulois. Jag hittade knappt några, förutom de magnifika solrosorna i parken. Trädens löv är fortfarande gröna och livskraftiga. Det växer ur asfalten, på trottoarer och balkonger, invid bilar, husväggar och staket. 

Att njuta av septembersolen, solrosor, rosor, krasse och dahlior ännu en tid, eller att gå på promenad i skogen och få ny energi, är det också att vara rik inför Gud? Ja, det tror jag! 

På söndag är det kyrkoherde Maria Olofsdotter Bråkenhielm som predikar. Kom gärna och träffa henne i gudstjänsten, och vid kyrkkaffet då hon kommer att berätta om församlingen i Paris.

Hoppas vi ses i veckan!
Hälsningar från
Tina Haettner Blomquist, församlingsherde
 
Hälsning från kyrkorådet. Därför engagerar jag mig - vill du?
 
Jag heter Lovisa Lilliehöök de Schaetzen, är gift med en belgare och vi har två tonåringar och en nioåring. Efter några turer fram och tillbaka kom jag till Bryssel igen ”bara tillfälligt” 2006 och blev sen kvar som så många andra här i Bryssel. Jag jobbar på Europeiska kommissionen.

Jag hade turen att flytta till Montgomery ungefär samtidigt som kyrkan flyttade in till Merode och började därför direkt med alla härliga barnaktiviteter när jag fick mitt första barn. Som nyinflyttad, nybliven mamma blev kyrkan oerhört viktig för mig och helt klart mitt andra hem!

Hela familjen har engagerat sig i alla möjliga av kyrkans aktiviteter såsom babysång, dop, barnkören, alla-kan-sjungakören, konfirmation och frivilligarbete och jag är även kyrkvärd ibland. Jag minns med glädje alla fina familjegudstjänster och kanske särskilt musikalen Luthers ungar 2017 där mina äldsta spelade två av ungarna, liksom alla fina nationaldagsfiranden, alla bullar jag bakat, hur trevligt det är att jobba på julbasaren hela familjen tillsammans (vår kyrkas viktigaste fundraising-event!), och så förstås konfirmationen nu i våras som var så fin!
 
Eftersom vi inte längre har en ambassad i Belgien eller någon annan naturlig mötesplats, så tror jag att kyrkan blivit extra viktig för oss Brysselsvenskar, både i nöd och lust. Det senaste talande exemplet på detta var i samband med terrordådet mot svenska fotbollssupportrar i oktober 2023 när många svenskar sökte sig till kyrkan, och även Sveriges statsminister kom dit och träffade vår dåvarande församlingspräst, kyrkorådet och några snabbt inkallade representanter för Brysselsvenskar...
 
Kyrkan har gett mig så mycket glädje och trygghet under åren, och mitt engagemang grundar sig i viljan att ge tillbaka något till kyrkan.

Jag är sedan några år med i Kyrkorådet, med särskilt ansvar för medlemsrekryteringen och församlingsambassadörerna. Till min glädje har vi ökat antalet medlemmar med nästan 20 % per år de senaste tre åren, och i våras sprängde vi 500-vallen i medlemsantal! Varmt tack till alla som insett vikten av att bli medlem! Få församlingar i Sverige eller utlandet kan visa på en liknande utveckling. Det är ett tydligt bevis på att många svenskar i Belgien bryr sig om sin kyrka, och att den behövs!
 
Lovisa Lilliehöök de Schaetzen
 
 
Gudstjänster
 
Sjuttonde söndagen e trefaldighet  "Rik inför Gud"
OBS: BILFRI SÖNDAG I BRYSSEL 
ENDAST KOLLEKTIVTRAFIK (som är gratis) 
Söndag 22 september
11 Högmässa
 
Kyrkoherde Maria Olofsdotter Bråkenhielm  predikar    
Sanna spelar. Christian & Jean-Pierre                                                                   är kyrkvärdar. Rebecka fixar kyrkkaffet                                                                 Tina leder gudstjänsten. Vid kyrkaffet                                                                   berättar Maria om församlingen                                                                           i Paris. Caféet öppet till ca kl 14. 

Onsdag 25 september 19.00 Mässa
SAVE THE DATES
 

Den Helige Mikaels dag "Änglarna"

Söndag 29 september 
11 Familjemässa


Kyrkans barnkör medverkar 


 
 
Torsdag 26 september 19.30

Första träffen i Föräldrakurs om trygghet


- en studiecirkel som vill ge stöd åt förälder/anhörig med barn i Bryssel. Det finns några platser kvar! Kursledare: Per & Helene Götberg, familjerådgivare.

Det kan finnas flera utmaningar i att vara svensk- och flerspråkig familj i Bryssel: att flytta hit och att flytta härifrån, att leva med parallella språk och kulturer, känna både hemhörighet och annorlundaskap, skapa nya rutiner och relationer, klara skolan och jobbet, och mycket mer. Kursen vill ge en djupare förståelse för hur du tolkar ditt barns känslomässiga signaler och behov av trygghet, tröst, stöd och utforskande. 

Det handlar inte om att vara en perfekt förälder som aldrig gör fel utan om att vara en tillräckligt bra förälder som tillgodoser barnets behov på ett sätt som gör barnet tryggt. Föräldrar/anhöriga till barn och unga i alla åldrar är välkomna att delta. 

Övriga fyra träffar äger rum 10 oktober, 24 oktober, 7 november och 28 november. Kurskostnad 80€ inkl. arbetsmaterial. För frågor kontakta kursledare Per Götberg på tel. 
+46(0)702645625 eller skriv till bryssel@svenskakyrkan.se 
 
NY I BRYSSEL ONSDAG 1 OKTOBER KL. 19.30

Du som är eller känner dig ny i Bryssel:
kom och förena nytta med nöje, och träffa en mängd olika svenskrelaterade organisationer och nätverk i staden - på en och samma kväll. Allt ifrån golfklubb, körsång och gympa, till myndighet och integration. Organisationerna presenterar sig och därefter blir det mingel med drycker & snacks i Caféet. Välkommen! 

 
 
JAVISST FIRAR VI KANELBULLENS DAG

FREDAG 4 OKTOBER KL. 12 - 18


Caféet är öppet för fika och kanelbulle.

Du kan också beställa kanelbullar i förväg för avhämtning denna dag och mellan dess tider.
Hör av dig till axel.juhlindannfelt@svenskakyrkan.se 
 
JULBASAREN IS UPON US!

I alla fall förberedelserna inför den! 


Vi behöver många frivilliga krafter! 

Vill du t ex vara med och baka lussebullar en eller flera gånger under hösten, prismärka varor 17 november, hjälpa till i servering & kök, stå i lotteri eller sälja varor under basaren? 

Prata med Axel eller skriv upp dig i pärmen som finns i caféet eller mejla till bryssel@svenskakyrkan.se

Julbasaren 2024 går av stapeln fredag, lördag och söndag 22-24 november.

 
 
Personal som du träffar på kyrkan i höst
 

Rebecka Wallgård

I söndagens gudstjänst välkomnades Rebecka som volontär, utsänd av Linköpings stift under 3 månader fram till mitten av december. Hon har under veckan som gått introducerats i bland annat kök och café, barnkören och Ung i Bryssel. Vi är så glada för att du är här, Rebecka! 

Ung och senior i SKUT – ett väl fungerande koncept - Vart jag mig i världen vänder (svenskakyrkan.se)
 
Tina Haettner Blomquist

Jag är församlingsherde och det är mig du kontakter för dop, konfirmation, välsignelse över ingånget äktenskap, eller begravning. Jag ansvarar för gudstjänstlivet på kyrkan och du träffar mig här säkrast söndagar och onsdagar. Jag gör hembesök och hälsar på svenskar på sjukhus om så önskas. Det går också bra att boka enskilt samtal. Jag besöker även Antwerpen och Luxemburg. 
tina.haettnerblomquist@svenskakyrkan.se 

 
Axel Juhlin Dannfelt

Jag är husfar på kyrkan. Det är mig du kontaktar om du har möjlighet att ställa upp med frivilliga insatser. Husfar skulle lika gärna kunna stavas Allt i allo. Jag driver köket och caféet och samordnar externa bokningar och kyrkans verksamheter. Uppgifterna på kyrkan är många och jag är glad över alla er som redan nu ställer upp och hjälper till.
axel.juhlin-dannfelt@svenskakyrkan.se 

 
Anja Nauclear

Musiker, körledare för Svenska kören, lärare i svenskundervisningen för barn. 
anja.naucler@svenskakyrkan.se 


 
Sanna Gillerfors

Musiker, ledare för Barnkören, Babysången och Miniorerna. 
sanna.gillerfors@svenskakyrkan.se 


 
Margaretha Hagberg

Ekonom/administratör.
margaretha.hagberg@svenskakyrkan.se 


 
 
Var aktiv medlem - Bli ny medlem -
Förnya ditt medlemskap
 

Att vara frivillig medarbetare på kyrkan kan vara ett sätt att hitta nya vänner och sammanhang. Vare sig du kan bidra med punktinsatser eller mer regelbundet så är du välkommen!

Skriv en rad till husfar Axel så berättar han mer om vilka olika uppgifter som finns att göra: bryssel@svenskakyrkan.se 

I HÖST BEHÖVS FRIVILLIGA SÄRSKILT INFÖR OCH UNDER JULBASAREN 22-24 DEC

Genom att vara medlem bidrar du till att församlingen kan fortsätta vara en mötesplats i Bryssel för hela människans - och för den sociala sammanhållningens - skull. 


Vi hör ibland kommentaren att kyrkoavgiften är hög. Men den som kommer direkt från Sverige tycker ofta tvärtom. Den är väldigt låg. Som enskild person betalar du via skattsedeln i Sverige som individ mer än dubbelt så mycket som avgiften för en hel familj här. Särskilt för den som tar del av församlingens verksamheter borde det väl vara självklart att också betala medlemsavgiften, eller hur? 
 
Du kan betala avgiften till vårt bankkonto. OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB, eller genom att komma till kyrkan och betala avgiften i caféet.

Avgifterna är fr o m 1 september i enlighet med kyrkostämmans beslut:
Familj: 250 euro
Enskild: 150 euro
Pensionär, student, au-pair, praktikant: 50 euro

Det går också bra att dela upp betalningen med månadsbetalning under 12 månader. Du behöver själv lägga in en stående månadsbetalning hos din bank.
I meddelandet skriver du "medlemskap".
Avgifterna blir då:
Familj: 21 euro/månad
Enskild: 12,5 euro/månad
Pensionär, student, au-pair, praktikant: 4,20 euro/månad

 
 
Mötesplats med kaffe
 
Kyrkan och caféet är öppna på söndagar i samband med kyrkkaffet efter högmässan fram till ca. 14 samt onsdagar 13.00 till ca 18.30, om inget annat anges.
Ge en gåva
 
– om du har möjlighet!

Församlingen behöver din gåva mer än någonsin.

OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB Om du har ett svenskt mobilnummer är det också möjligt att swisha en gåva till 901 6031 (Svenska Kyrkan i Utlandet, som sedan för över pengarna till Bryssel. Ange "Bryssel" som meddelande. Tack för din gåva! Den hjälper och gör verksamheten möjligt.