Notiser från SKR:s fastighetsgrupp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Pågående FoU-projekt och samarbeten
 
 
Förteckning över samtliga aktuella FoU-projekt gällande kommunernas och regionernas fastigheter samt projekt initierade och finansierade av samarbetet Offentliga fastigheter.
 
Efterlysningar till styrgrupper i Kommunfondsprojekt 
Vi söker personer till styrgrupperna för två av Kommunfondens projekt; Säkerhet i skolor – Inspirerande exempel och lärdomar samt Inspirerande exempel och checklista – Vård- och omsorgsboende.  

Styrgruppens uppdrag är att utifrån projektbeskrivning se till att projektresultatet har rätt innehåll, både vad gäller omfattning och substans, kvalitet och relevans samt rätt språk med hänsyn till målgruppen.  

Säkerhet i skolor – Inspirerande exempel och lärdomar 
Syftet med projektet är att ta fram stöd för medlemskommunernas arbete med säkerhet i skolor. Upphandlad utredare ska identifiera 2-5 inspirerande exempel inom områdena Utbildning och Trygghet och säkerhetssystem.  
 
Målgrupp för projektet är tjänstepersoner inom kommunernas fastighetsorganisationer som ansvarar för skollokaler och verksamhetsrepresentanter för skolor, exempelvis rektorer eller liknande.
 
Inspirerande exempel och checklista – Vård- och omsorgsboende 
Syftet med projektet är kunna ge medlemmarna stöd i att skapa bra vård- och omsorgsboenden. Upphandlad utredare kommer ha i uppdrag att identifiering och framtagande av 10 inspirerande exempel utifrån lyckat resultat inom tre fokusområden; Logistik och flöden i lokalerna, Personaleffektivitet och/eller minskning av sjuktal samt Kvalitet för de boende.
 
Målgruppen är strateger/beställarfunktioner och verksamhetsföreträdare för vård och omsorg samt fastighetschefer, förvaltare, projektchefer, projektledare och upphandlare av vård- och omsorgsboenden

Kontaktperson: Kontakta Saija Thacker, saija.thacker@skr.se, om du har frågor om projekten och/eller är intresserad av att delta i någon av styrgrupperna. 
 
Digitala seminarier, kurser och konferenser
 
 
Civilt försvar och personalförsörjningsverktyg 
Ett seminarium om civilt försvar och personalförsörjningsverktygen allmän tjänsteplikt och anvisning till arbete. 

Målgruppen för sändningen är tjänstepersoner och förtroendevalda som arbetar med personalförsörjning av krigsorganisation och dess bemanning. Till exempel; säkerhets- och beredskapssamordnare, HR-handläggare med inriktning civilt försvar och kommun/regionjurister, personalansvariga chefer såväl som förvaltningschefer.  
Datum: 25 september 2024
Tid: 14.30 – 16.00
Plats: Webbsändning
Sista anmälningsdag24 september 2024 
Mer information och anmälan (SKR)
 
Energiplanering för effekt
Vårgårda kommun, Boråsregionen och Västerås kommun berättar om sina insatser för att tillgängliggöra effekt för näringslivets energiförsörjning. Energimyndigheten berättar om myndighetens nya vägledning och stöd för kommunal energiplanering.  
Datum: 25 september 2024 
Tid: 13.00 – 16.00 
Plats: Webbsändning
Sista anmälningsdag24 september 2024 
 
Cirkulärt byggande i fysisk planering och markanvisning
Medverkar gör bland andra Boverket som presenterar sin nya vägledning inom området, Klimatarena Sthlm berättar om sin markanvisningsguide samt SKRs förbundsjurist med en genomgång av lagstiftning.  
 
Grundkurs i arrenderätt 
Grundkurs i arrenderätt där du får en genomgång av grunderna i regelverket och tillfälle att utbyta erfarenheter med föredragshållarna och övriga kursdeltagare. 
Datum: 24 oktober 2024
Tid: 09.00 – 16.30 
Plats: Klara Konferens, Stockholm
Sista anmälningsdag: 24 september 2024
 
Lanseringsseminarium för investeringsprogrammet ”Robust kommun” – investeringsstöd för kommunal beredskap och tryggare energiförsörjning
Inom programmet Robust kommun kommer kommuner att kunna söka stöd för investeringar som bidrar till en tryggare energiförsörjning och totalförsvarets förmåga. Som ett led i att utforma programmet genomför Energimyndigheten ett pilotprogram under 2024. I pilotprogrammet deltar ett tiotal kommuner. 
 
Kommunerna som deltar i pilotprogrammet får stöd och vägledning från Energimyndigheten och andra deltagande kommuner. Kommunerna är också med i utvecklingen och påverka utformning av det kommande investeringsstödprogrammet. Energimyndigheten planerar att starta investeringsstödsprogrammet under 2025 och 1,7 miljarder är avsatta för hela programmet som beräknas pågå fram till 2030.
 
Delta på seminariet om er kommun vill veta mer om investeringsprogrammet samt om ni vill ta del av goda exempel från pilotkommunerna på direkta satsningar och aktiviteter som investeringsstödet kan användas till. 
Datum: 24 oktober 2024 
Tid: 09.00 – 11.00 
Plats: Digitalt
Mer information och anmälan kommer inom kort publiceras på SKR:s kalendarium
 
Ta gärna del av SKR:s tidigare publicerade skrift Robusta förskolor, skolor, vård- och omsorgslokaler. 
Robusta förskolor, skolor, vård- och omsorgslokaler (SKR)
 
Nya krav på energieffektivisering i offentliga fastigheter och verksamheter   
I direktiven om energieffektivitet EED och byggnaders energiprestanda EPBD ställs nya krav på energibesparingar, statistik och uppföljning i offentliga byggnader och verksamheter. Boverket har i uppdrag att förbereda implementeringen av EPBD, Energimyndigheten har lämnat förslag om genomförandet av EED och EU-kommissionen tar fram vägledningar. 
Datum: 5 november 2024 
Tid: 14.00 – 16.00 
Plats: Webbsändning
Kommunfonden – FoU-fonden för kommunernas fastighetsfrågor 
 
Alla Kommunfondsmedlemmar välkomnas till Kommunfondens aktiviteter nedan.  
Ta reda på om din kommun är medlem alternativt ansök om medlemskap (SKR) 
 
Förändring på riktigt! Kommunfondens studieresa till Göteborg 
Vi välkomnar alla medlemmar i FoU-fonden för kommunernas fastighetsfrågor, även kallad Kommunfonden, till årets medlemsexklusiva studieresa med temat Förändring på riktigt! 
Vi kommer dels fokusera på ekonomi i svåra tider och dels på hur Göteborgs stad implementerat sitt miljö- och klimatprogram Hoppet. 
Datum: 26 – 27 november 2024 
Plats: Fysiskt i Göteborg
Sista anmälningsdag: 18 oktober 2024
Mer information och anmälan (SKR)
 
Inspiration från medlem
 
 
Satsning på promenadslingor runt Västra Götalandsregionens sjukhus 
Sköna bänkar, fler träd och informativa skyltar – det är några åtgärder som planeras när Västra Götalandsregionen (VGR) satsar på promenadslingorna runt sina sjukhus. 
Satsning på promenadslingor runt regionens sjukhus (Västra Götalandsregionen) 
 
Nytt från SKR
 
 
Medel till civila försvaret behöver nå kommuner och regioner 
Regeringens satsning på det civila försvaret är välkommen. Nu är det väsentligt att pengarna går till operativ verksamhet i kommuner och regioner och inte stannar i sektorsmyndigheterna. 
– Det är positivt att regeringen presenterar ett helhetstänk och ökade tillskott för det civila försvaret. Vi förutsätter att medlen går till den praktiska verksamheten i kommuner och regioner, säger Anders Henriksson, ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). 
Medel till civila försvaret behöver nå kommuner och regioner (SKR)
Information från Adda
 
Avtalsstart för delområde 1 på AV-produkter och tjänster 2022 
Sedan början av april har det varit möjligt att avropa från ett av två avtalsområden inom ramavtalet AV-produkter och tjänster 2022. Från och med 16 september går det även att avropa från delområde 1, helhetslösningar, produkter och tjänster. Förvaltningsrätten i Stockholm avslog den 24 juni 2024 samtliga ansökningar om överprövning avseende avtalsområde 1 och inga överklaganden inkom till Kammarrätten. 
AV-produkter och tjänster 2022 (Adda) 
Anmäl dig till informationstillfälle för AV-produkter och tjänster 2022 (Adda)
 
Nytt från omvärlden – ett axplock
 
 
Tema: Nederbörd 
På webbsidan Klimatanpassning.se har information kopplat till nederbörd samlats. På sidan finns tips, verktyg och länkar som kan underlätta arbetet med frågan. Klimatanpassning.se drivs av Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI, i samverkan med Myndighetsnätverket för klimatanpassning. 
Information från Boverket 
 
Krav på laddningsmöjlighet för elbilar för vissa byggnader med fler än 20 parkeringsplatser 
Från den 1 januari 2025 blir det krav på att det ska finnas minst en laddningspunkt för elfordon för vissa befintliga byggnader. Det gäller för uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har sammanlagt fler än 20 parkeringsplatser på tomten och i byggnaden. 
Krav på laddningsmöjlighet för elbilar för vissa byggnader med fler än 20 parkeringsplatser (Boverket)
 
Mer om offentliga fastigheter
 
 
SKR:s kalendarium - Kurser och konferenser

SKR:s nätverk - Nätverket för kommunernas lokalstrateger

Offentligafastigheter.se - Ett kunskapsnav för fastighetsfrågor

Frågor om nyhetsbrevet
 
Kontakt
Peter Haglund
peter.haglund@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se