Residenskonstnär från Island
 

Konst i Halland har i år ett utbyte med Island. Just nu befinner sig vår vistelsestipendiat Oskar Gustafsson på SÍM Residency i Reykjavik, och inom kort kommer konstnären och läraren Selma Hreggviðsdóttir från Myndlistaskólinn till Halland. Under ett par veckor i september/oktober är hon gästlärare vid konstutbildningarna på Katrinebergs folkhögskola (Hallands konstskola) och Löftadalens folkhögskola. Hon kommer också hålla i en gemensam dag för de två skolorna med workshops och föredrag, samt ett föredrag på Hallands Konstmuseum.
 
Läs mer om Selma Hreggviðsdóttir
 
Hör om Islands samtida konstscen
 

På Hallands Konstmuseum kan du den 29 september höra Konst i Hallands residenskonstnär Selma Hreggviðsdóttir berätta om Islands samtida konstscen.

Fri entré. Förboka för att säkra din plats via bokning@hallandskonstmuseum.se eller tel 035-16 23 00. 
 
Konstexpressen - Vattenskulptur
 
 
Under några sköna sensommardagar undersökte konstnären Daniel Segerberg tillsammans med barn och pedagoger från två I Ur och Skurförskolor vad man kan skapa med vatten. Sälungens förskola i Kungsbacka begav sig till sjön Lygnern vid Naturum Fjärås Bräcka, där de bland annat samlade och undersökte fynd från naturen. Och på Naturum Getterön provade barnen från Ugglans förskola i Varberg att måla med vatten med egengjorda penslar av vass.

Utflykterna var en del av Vattenskulptur - ett konstpedagogiskt projekt med syfte att utveckla en metod för konstnärligt arbete i naturen tillsammans med barn. Projektet sker inom ramen för Konstexpressen - Konst i Hallands regionala konstpedagogiska resurs som främjar samverkan mellan barn/unga och professionell kulturverksamhet.

Läs mer 
 
Höstens konstnärsträffar
 

Konst i Hallands konstnärsträffar ger dig som bild- och formkonstnär möjlighet att möta kollegor under trevliga former. Konstnärsträffarna innefattar också ett program av något slag, till exempel en gäst som presenterar något spännande och aktuellt inom konstvärlden, ett studiebesök eller en workshop.

Den 22 oktober bjuder vi in till en workshop i kolrosing, eller trätatuering som det också kallas, är en flertusenårig teknik som går ut på att mönster ristas in i trä för att sedan fyllas med kol, bark eller kaffe. Tekniken har sina rötter i Skandinavien och är vanlig inom den samiska slöjden, duodji.
Den 3 december blir det bilderboksberättande i teori och praktik - en inspirerande kväll som vänder sig till konstpedagoger, bildlärare och konstnärer som arbetar pedagogiskt eller är nyfiken på att
göra det.

Konstnärsträffarna är kostnadsfria. Endast föranmälan.

Läs mer om innehåll och anmälan
 
Konsthandläggare sökes till Region Halland
 

Kultur i Halland söker en konsthandläggare med det operativa ansvaret för förvaltning, utlån samt vård och underhåll av Region Hallands konstsamling. Sista ansökningsdag 13 oktober.

Läs mer
 
Vattenreflektioner - Halland 2025
 

Under 2025 samarbetar halländska konst- och kulturinstitutioner kring det gemensamma utställningstemat vatten. Var och en utifrån sina respektive uppdrag och specialkompetenser. Temat rymmer olika riktningar och frågeställningar och lyfter vatten som både hot och resurs, berättelser om suggestiva djup, tecknade sjökort, tånglaborationer och posthumanistiska tankegångar.

Läs mer
 
Sök vistelsestipendium till Berlin
 

Hallands Konstförening erbjuder vistelsestipendier till Berlin. Stipendierna avser en månads vistelse i föreningens lägenhet och omfattar fri hyra. Resor och uppehälle bekostas av stipendiaten. Stipendiet kan sökas av bild- och formkonstnärer verksamma i Halland, eller som har en tydlig anknytning till länet. Ansökan för 2025 ska vara föreningen tillhanda senast den 1 oktober.

Läs mer
 
Open-call - Digital portfoliovisning för konstnärer i södra Sverige
 
 
Regionsamverkan Sydsverige och Svensk curatorförening bjuder in till digital portfoliovisning. Portfoliovisningen ger möjlighet för yrkesverksamma konstnärer folkbokförda i regionerna Halland, Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne att presentera sitt konstnärskap för curatorer från Baltikum och Norden. Obs, sista veckan! Ansökan är öppen till och med 22 september. Portfoliovisningarna hålls 11-15 november 2024.

Läs mer
 
Tips!
 

ODLA - WORKSHOP I LAND ART
Kom och utforska land art – konst utomhus i samklang med platsen. Kärleksparken, Varberg 21 och 22 september. Läs mer om innehåll och anmälan

SAMHÄLLE & KONST: FÖRELÄSNING MED MÅRTEN ARNDTZÉN
Den 9 oktober kl 18 föreläser Mårten Arndtzén, konstkritiker och kulturjournalist på Kulturhuset Komedianten, Varberg. Föreläsningen baseras på hans bok Konsten är vi där författaren ställer frågor om yttrandefrihet och vad konst kan vara.
Visning av Kristina Matouschs utställning i Varbergs konsthall kl 17.15.
Fri entré, men begränsat antal platser. Läs mer
 
OPEN CALL GALLERI KC - HÖSTEN 2025
Fram till den 15 oktober kan du ansöka om utställning på Galleri KC i Göteborg. Läs mer

LAHOLMS KONSTMÅNAD 2024 
Varje oktober månad intar konsten Laholms centrum. Programmet består av utställningar, föreläsningar, workshops och mycket mer. Läs mer
 
ANSÖK OM MEDLEMSKAP I FÖRENINGEN KONSTLIV HALLAND
Vill du bli medlem i Konstliv Halland och delta i konstrundan 2025? Ansökan om medlemskap kan göras till och med den 30 september. Läs mer
 
ANSÖK TILL LILJEVALCHS VÅRSALONG 2025
Sista ansökningsdag är den 17 oktober. Läs mer

LÄS OCH RES
I maj arrangeras en bussresa från Halland till södra Finland på tema konst, kultur och historia. Inför resan anordnas en kurs nu i höst genom Studieförbundet Vuxenskolan i Halmstad och Varberg.
Läs mer
 
Tävling - gestalta priset till Kungsbackas mästare
 

Är du konstnär/konsthantverkare och verksam i Halland? Då kan du bli den som formger priset Kungsbackas Mästare. Ansökan är öppen till och med 15 oktober.

Läs mer
 
Kommande seminarier, konferenser och träffar
 

KONFERENS GESTALTAD LIVSMILJÖ 2024 
Den 2 oktober är det dags för den årliga konferensen om Gestaltad livsmiljö på ArkDes i Stockholm samt direktsänt via streaming. En kostnadsfri heldagskonferens, som sedan 2020 arrangeras av Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd. Konferensen riktar sig till dig som arbetar på kommunal, regional och statlig nivå inom akademi eller som privat aktör. Årets tema: Hur ska vi räkna?
Vad kostar kvalitet? Behöver och kan vi tänka och räkna på nya sätt? På konferensen möts fastighetsägare, byggaktörer, kommuner och myndigheter för att gemensamt lyssna till inspirerande exempel och diskutera hur vi skapar och säkerställer attraktiva livsmiljöer och förvaltar befintliga värden – för dagens invånare och för framtida generationer. Läs mer om innehåll och anmälan

GESTALTAD LIVSMILJÖ TILL FRUKOST - DIGITAL SAMTALSSERIE
Är du nyfiken på hur arbetet med gestaltad livsmiljö kan gå till i praktiken? Möt tjänstepersoner, arkitekter, konstnärer, politiker och forskare och få en unik inblick i deras metoder och arbetssätt. Webbinarierna ger insikter i hur olika aspekter av gestaltad livsmiljö påverkar och kan bidra till att lösa samhällets utmaningar. Läs mer om höstens program
 
Samtalsserien arrangeras i ett samarbete mellan Region Uppsala, Region Halland, Region Blekinge, Region Jämtland Härjedalen och Region Västmanland.

SEMINARIUM OM ARVODESREKOMMENDATIONER OCH NYCKELTAL INOM KONSTFÄLTET
Tillsammans med KLYS, Konstnärernas Riksorganisation och Göteborgs stad lyfts MU-avtalet, konstens förutsättningar nationellt, och hur man lokalt kan arbeta för stärkta konstnärsvillkor. Seminariet hålls digitalt den 4 oktober kl 9-12. Det riktar sig till regionala och kommunala politiker och tjänstepersoner som arbetar med kulturpolitiska frågor, samt till arrangörer och bildkonstnärer. Sista anmälningsdag 30 september. Läs mer
 
SAMTIDSKONSTDAGARNA 2024 
Samtidskonstdagarna äger rum den 14-16 oktober i Jönköping och är en mötesplats för hela konstbranschen i Sverige. Läs mer och anmäl dig här

OFFENTLIG KONST I PRAKTIKEN - FRÅN VISION TILL VERKSTAD
På Färgfabriken i Stockholm arrangeras den 18-19 november det första tillfället av en kompetenshöjande konferensserie om arbete med offentlig konst. Konferensserien är ett nytt forum för praktisk kunskap inom konst och gestaltad livsmiljö, för att utveckla fältet och fördjupa och nyansera praktiken hos de inblandade professionerna. Konferensen blir även en plattform för kollegialt utbyte, där erfarenheter från norr till söder, från storstäder och landsbygder, kan delas och inspirera. Läs mer om programmet och anmälan
 
PENGAR - TVÅ DAGAR OM KULTURSTÖD FÖR FRIA UTÖVARE
I november är det dags igen för det återkommande arrangemanget Pengar – två dagar om kulturstöd för fria utövare. I år sker dagarna digitalt 20–21 november och arrangeras i samverkan mellan Västra Götalandsregionen, Region Värmland, Region Halland och Region Örebro och vänder sig till kulturlivet i Västra Götaland, Värmland, Örebro och Halland. 
En rad nationella och nordiska stödgivare samt kommuner som stödjer det fria kulturlivet medverkar. Varje organisation gör en kort presentation av sin verksamhet och presenterar aktuella stöd. Sedan följer en intervju modererad av en av dagarnas två insatta och kunniga samtalsledare. Det kommer finnas tid för att ställa frågor. Även aktörer inom det fria kulturlivet medverkar för att dela med sig av sina tips och erfarenheter. Dagen vänder sig till fria utövare som vill veta mer om:

- Stöd till konst- och kulturprojekt
- Stöd och stipendier till enskilda konstnärer
- Ansökningsförfaranden och urvalsprocesser 
- Mål, kriterier och prioriteringar

Anmälan senast 18 november. Läs mer
 
Kurser på Kulturakademin
 
 
Region Halland finansierar genom Kulturakademin ett brett utbud av kurser. Detta för att öka möjligheterna till utbildning och kompetensutveckling för professionellt verksamma i Halland – inom scenkonst, musik, audiovisuella medier samt bild och form. Exempel på kommande kurs:

Filantropiskt stöd till kulturaktörer - en kurs i alternativa finansieringsmöjligheter
Syftet med denna fördjupande kurs är att ge handfasta verktyg till dig som yrkesverksam kulturutövare att arbeta med filantropiska donationer och liknande stöd. Kursen är utvecklad inom ramen för ett projekt om filantropiskt stöd till kultursektorn, som Brakeley Nordic genomför 2023–2025. I kursen får du anpassade verktyg och metoder som visar hur du kan arbeta strukturerat med att attrahera filantropiskt stöd till din verksamhet. OBS! Det går inte att söka som enskild utövare, utan sökande ska ingå i en organisation. Max två sökande per verksamhet. Kursstart den 24 oktober. Sista ansökningsdag 3 oktober. Läs mer 
 
Sök medel!
 

STÖD FRÅN REGION HALLAND
Expresstöd kan sökas om det finns behov av ett snabbt beslut och om projektet ska genomföras inom sex månader. Syftet är att stödja konstnärer, kulturskapare och arrangörer som är bosatta i Halland och därigenom främja utveckling och återväxt inom kultursektorn. Stöd kan ges till nya idéer och projekt som inte tidigare beviljats kulturstöd från Region Halland, samt för förstudier, internationellt utbyte, resebidrag för medverkan i utställning, festival eller kulturarrangemang. Läs mer
Utvecklingsstöd kan sökas för metodutveckling, förstudier, pilotprojekt, utveckling av nätverk, samverkan regionalt, interregionalt och internationellt och för annat som bidrar till att målen i Hallands kulturstrategi och kulturplan kan uppnås. Sista ansökningsdag 30 september. Läs mer
Produktionsstöd kan sökas för professionell konstnärlig produktion inom alla genrer och konstformer samt för skapande och genomförande av publik verksamhet och kulturarrangemang. Stöd ges inte till enstaka konserter eller föreställningar. Sista ansökningsdag 30 september. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN KONSTNÄRSNÄMNDEN
Konstnärsnämnden fördelar årligen en rad olika stöd. Inom bild- och formområdet finns just nu möjlighet att söka internationellt utbyte och resebidrag. Snart öppnar också ansökningsperioderna för Arbets- och långtidsstipendium (öppnar 11 oktober) och Residens i Stockholm, IASPIS (öppnar 10 oktober). Läs mer 
Just nu kan du söka stöd via Kulturbryggan, vars uppdrag är att främja förnyelse och utveckling inom kulturområdet och att verka för breddad finansiering av nyskapande kulturverksamhet. Fram till den 25 september finns möjlighet att ansöka om fröpengar eller projektbidrag inom två program; konstnärlig förnyelse och nya finansieringsmodeller. Läs mer

SÖK BIDRAG FRÅN KULTURRÅDET
Projektbidrag till kulturlivets internationalisering. Det här bidraget finns till för att stärka mellanledet genom att stötta främjande insatser för internationaliseringen inom bildkonst, form, konsthantverk, litteratur, dramatik, scenkonst och musik. Sista ansökningsdag 8 oktober. Läs mer
Främjandeorganisationer inom bildkonst, form och konsthantverk. Det här bidraget finns till för att stärka konstnärligt utvecklingsarbete och samverkan, så att fler ska kunna ta del av samtida bildkonst, form och konsthantverk. Sista ansökningsdag 10 oktober. Läs mer

SÖK STÖD FRÅN KREATIVA EUROPA
Kreativa Europa är EU:s program för de kulturella och kreativa sektorerna.
Culture Moves Europe. Det här stödet syftar till att underlätta resor och utbyte för enskilda kulturskapare och kulturprofessionella. Culture Moves Europe är uppdelat i två stödformer; ett för individer och ett för konstnärliga residens. Just nu kan du söka Culture Moves Europe – individer. Sista ansökningsdag 30 november. Läs mer
Webbinarium: Culture Moves Europe
Den 24 september kan du få inspiration från tidigare sökande och höra mer om mobilitetstödet. Läs mer
Webbinarium: Miljömässig hållbarhet inom kultursektorn
Den 25 september kan du få veta mer om den gröna omställningen för EU och mer specifikt för Kreativa Europa-programmet. Här ges tillfälle att ta del av inspirerande verksamhets- och projektexempel. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN NORDISK KULTURFOND
Opstart stöd stöttar gemensam utveckling av nya och lovande projektidéer, så att projektens nordiska ambitioner kan förstärkas. Sista ansökningsdag 15 november. Läs mer 
Globus Opstart+ stödjer etableringen av nordiska-globala samarbeten med långsiktiga ambitioner. Sista ansökningsdag 15 november. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN KULTURFONDEN FÖR SVERIGE OCH FINLAND
Kulturfonden för Sverige och Finland har till syfte att främja de kulturella förbindelserna mellan Sverige och Finland genom att ge stöd till ökad kännedom om och kontakt mellan de båda ländernas kultur, näringsliv och folk. Bidragsverksamheten ska utveckla samarbetet mellan länderna, främja kontakterna mellan människor, uppmärksamma samhällsutvecklingen och bidra till en fördjupad bild av respektive land. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN NORDISK KULTURKONTAKT
Det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet fokuserar på att öka utbytet av kunskap och kontakter samt närvaron och intresset för nordisk och baltisk konst och kultur. Det Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet består av tre former av stöd: mobilitetsstöd, nätverksstöd och residensstöd.
Kortvarigt nätverksstöd kan sökas för att utforska nya lösningar och skapa nätverk för samarbeten mellan konstnärer och kulturutövare i Norden och Baltikum. Sista ansökningsdag 26 september. Läs mer
Norden 0-30 stöder nordiska ungdomsprojekt som handlar om kultur, sociala frågor och/eller politik. Sista ansökningsdag 9 oktober. Läs mer 
 
SPOK Halland vill att formgivare och producenter ska hitta varandra
 

Känner du till SPOK? Den regionala hubben SPOK Halland har verkat sedan 2011 och vill förenkla för formgivare och designer att hitta lokala tillverkningsmöjligheter. Dessutom arrangeras en rad workshops, studiebesök och nätverksträffar för att både producenter och formgivare ska få tillfälle att mötas, hitta utvecklingsmöjligheter och inspireras. Sedan några månader är Magdalena Petersson ny projektledare för SPOK Halland. Magdalena har under många år arbetat som landsbygdsutvecklare i Halland där bland annat arbetet med nätverk, företagande och lokal produktion varit viktiga delar. 

HÖSTENS AKTIVITETER

Besök Halmstad stenhuggeri 
Studiebesök tisdag 1 oktober
Med kunnig personal och lång erfarenhet med stenprodukter finns det inget som Halmstad Stenhuggeri inte kan göra i sten. Allt från stora skulpturer till små figurer, gravstenar, köksbänkar, stenmöbler etc. De är öppna för formgivare och tillverkare som har idéer och tankar som önskas förverkligas. Välkommen att besöka deras produktion med möjligheter att se och uppleva hur företaget arbetar. Deras utbud av maskiner, teknik och produkter. Kostnadsfritt. Aktiviteten riktar sig till formgivare, konstnärer, designers och studenter inom fälten, samt företag listade i SPOK Halland. Anmälan senast 27 september. Läs mer

Research Studies For Knit And Architecture (RSKA)
Föredrag onsdag 23 oktober kl 17-19 på RIAN, Falkenberg
Genom konstnärlig forskning undersöker RSKA hur textilindustrins 3D-stickteknik, som idag används för att producera billigare plagg på kortare tid, kan användas för helt andra ändamål. Med tekniken skapar de storskaliga inredningselement som är resurseffektiva och tillför den byggda miljön unika kvaliteter som lockar till nya upplevelser. Kostnadsfritt. Föredraget är öppet för alla men formgivare/företagare och studerande har företräde. Anmälan senast 16 oktober. Läs mer

SPOK Halland drivs av Region Halland i samarbete med Falkenbergs kommun genom Rian, som är den fysiska mötesplatsen för SPOK Halland.

Läs mer om SPOK
 
Kulturaktörer kan anmäla intresse inför läsåret 2025-2026
 

Är du professionell kulturaktör som erbjuder ett program för barn eller unga? Vill du vara med och uppfylla de halländska barnens rätt till ett rikt kulturliv med möjligheter till upplevelser och eget skapande? Se till att ditt program finns med när Kultur i Halland gör urvalet inför nästa säsongs utbud av kulturprogram! Anmäl ditt intresse att ingå i webbkatalogen till kulturprogram senast den 1 december.

Läs mer
 
Konstens Vecka
 
 
Konstens Vecka är en riksomfattande konsthändelse som äger rum vecka 40 varje år. Det är en vecka då Riksförbundet Sveriges Konstföreningar skapar extra uppmärksamhet kring konsten i hela landet och inspirerar konstföreningar och andra aktörer till att presentera konst i nya och intresseväckande former. Tillsammans verkar man för att sprida kunskap och engagemang för konst till en bred publik.

I Kungsbacka bjuds det på en rad aktiviteter. Läs mer

GRANNKONST
Grannkonst är en konstnärsgrupp med representanter i hela länet. Under Konstens vecka ställer de ut i sina grannkommuner, i syfte att stimulera konstintresset och förmedla kunskap om konstnärer i Halland.
Läs mer
 
För tips och information efterhand - följ Konst i Halland på Instagram och Facebook
 
 
Aktuella utställningar i Halland
 
Kungsbacka Konsthall
till och med 10 november
Susanne Fagerlund - THE NIGHTSIDE OF NATURE
 
Kristina Matousch, Filling, 2024. © Kristina Matousch / Bildupphovsrätt 2024
Varbergs Konsthall
öppnar 21 september
Kristina Matousch - öm våldsam äcklig kärlek
 
Joel Abrahamsson, Norra Jylland. © Joel Abrahamsson / Bildupphovsrätt 2024
Galleri Hamnmagasinet
till och med 29 september
Joel Abrahamsson - Om en stund
 
Nils Kreuger, En kuststad, 1909
Hallands kulturhistoriska museum, Varberg
tillsvidare
Konstnärskolonin Varbergsskolan
 
Stickad studie av relationen mellan kropp och rum av Reasearch Studio for Knit and Architecture. Ur utställningen Fashioned Architecture. Foto: RSKA
Rian, Falkenberg
till och med 24 november
Törngrens krukmakeri 

till och med 24 november
EPA-EMMIE 

till och med 24 november
Fashioned Architecture
 
Thea Ekström, utan titel, 1950-tal. © Thea Ekström / Bildupphovsrätt 2024
Mjellby Konstmuseum
till och med 4 maj 2025
Thea Ekström – Tonsäker surrealism

till och med 4 maj 2025
Välkomna tillbaka! Nya perspektiv på Halmstadgruppen

till och med 17 november
Drömmar och syner vid havet. Ingela Ihrman och Muhammad Ali
Arr. Art Inside Out i samarbete med Mjellby Konstmuseum
 
Astrid Göransson, Mörkrummet, 2023, film still. © Astrid Göransson / Bildupphovsrätt 2024
Halmstads konsthall
till och med 15 oktober
TYST NU OCH HÖR PÅ – Astrid Göransson möter Augusta Strömberg
 
Christian Andersson, Column shred, 2015. © Christian Andersson / Bildupphovsrätt 2024
Hallands Konstmuseum, Halmstad
till och med 27 oktober
Birger E. Nilsson - Krukmakare, konstnär och poet

till och med 10 november
Christian Andersson - No vestige of a beginning

till och med 1 december
Halmstad Konstnärsklubb 60+

öppnar 5 oktober
Världens bästa barn- och ungdomsböcker - IBBY Honour List 2024

tillsvidare
Ur samlingen
 
Eva Eriksson, ur Den vilda bebiresan. © Eva Eriksson / Bildupphovsrätt 2024
Teckningsmuseet i Laholm
öppnar 5 oktober
Kjell Ivan Anderson

öppnar 5 oktober
Eva Eriksson
 
Stadshusgalleriet i Laholm
öppnar 21 september
Lotte Forsfält, 10 år 50 skulpturer
 
Konsthallen Hishult
till och med 20 oktober
Nina Bondeson och Jim Berggren - hur mycket är tiden?
 
Föreningsarrangerade utställningar
 
Jürgen Asp och Yusuke Nagano ställer ut på Folkets Hus i Varberg
Konstnärernas Kollektivverkstad, Halmstad
Galleri Najaden
till och med 22 september
Sten - Karin Kadefors, Kajsa Samuelsson, Else Poulsgaard, Ahmed Ablah

öppnar 28 september
Maggan Ek

Mellersta Hallands Konstförening
Stadshuskuben, Falkenberg
till och med 24 september
Thomas Andersson och Svenne Larsson

Varbergs Konstklubb
Folkets Hus, Varberg
till och med 5 oktober
Jürgen Asp, akryl, akvarell
Yusuke Nagano, akvarell


Fler utställningar i Halland hittar du här