Nyhetsbrevet skickas ut idag lördag p g a datorstrul. 

"Döden och livet" i kyrkans hus på Avenue des Gaulois är ett mikrokosmos av något större...

En vecka är till ända. Nu känns det att vardagen är igång på riktigt efter sommaren. I kyrkans hus rör sig varje vecka omkring 150 människor eller fler, små och stora, in och ut ur olika verksamheter och möten. 

Föräldrar, mor- och farföräldar och au-pairer har lämnat, hämtat eller väntat. I sol, mjukt regn och skyfall. Au-pairer, studenter och praktikanter har delat glädje och svårigheter i att vara ny i Bryssel. Skolbarn har kämpat med svenska språket. Barnkören har börjat öva in en sång om änglar. Babysångens och miniorernas röster och spring i armar och ben har fyllt hela huset. Enskilda samtal har förts om det mörka och svåra och hur man kan hitta vägar tillbaka. Onsdagens mässa har varit en vilopunkt alldeles oavsett hur många som har tagit sig dit. 

Pandemin påminde oss om vikten av fysiska mötesplatser. Det finns forskning som visar på betydelsen av så kallade "mikrorelationer": att vi behöver våra närmaste, men också de relationer vi har till personer som vi inte alls känner så bra eller kanske inte ens vet namnet på. Det som också kallas för "tunna band". När vi säger hej till chauffören på bussen, hälsar på den som sitter i kassan, småpratar med grannen, nickar till kollegan vi möter i korridoren eller den som sitter bredvid oss i kyrkbänken eller serverar oss kaffe och kanelbulle. Detta som gör att vi känner en stunds tillhörighet, att vi finns, lever och interagerar med varandra, upplever medmänsklighet och värme. 

Hos många av oss finns en längtan efter att våra liv ska vara värdefulla, att våra liv ska ha betydelse. Numera talas det inte enbart om fysisk och psykisk hälsa utan också om andlig-existentiell hälsa. Världshälsoorganisationen (WHO) säger att alla människor har rätt till andlig-existentiell hälsa. I detta kan ingå att få uppleva sammanhang, mening, hopp, förundran, tillit och gemenskap.

I detta nyhetsbrev finns en hälsning från kyrkorådets ordförande, Kristofer Du Rietz. Han berättar om varför han engagerar sig i församlingen. Under hösten kommer fler av kyrkorådets ledamöter att skriva sina hälsningar här i nyhetsbrevet. Läs och fundera gärna över hur du själv skulle vilja engagera dig. 
På söndag är temat "Döden och livet". Johannesevangeliet 11:28-44 berättar om systrarna Marta och Maria som har mist sin bror Lasaros. Det är fyra dagar sedan begravningen och alla sitter och sörjer. Jesus är en god vän till familjen, men han hade inte varit där när brodern dog. Den ena systern slängde sig ner framför hans fötter och grät häftigt. Jesus började också gråta. Texten slutar med att Jesus ställde sig vid graven och ropade: Lasaros, kom ut! Och Lasaros blev uppväckt och lämnade sin grav.  

Kristna över hela världen har hämtat hopp, mod och kraft att leva från den här berättelsen. Den är som ett tecken som gäller våra egna liv: döden får inte alltid sista ordet. I predikan i morgon ska jag tala om några av livets många "smådödar" och berätta om det första riktiga minnet jag har i mitt liv; ett minne som är förknippat med död.

"Döden och livet" hör ihop som en grundläggande del av vad det är att vara människa. "Från död till liv" är den kristna trons grundläggande mönster för vad det är att räkna med Guds närvaro och omsorg. 

Gud, ge oss mod att leva, så att vi en dag vågar dö.
Låt inte rädslan förkrympa våra liv. Öppna oss för hoppets möjligheter. 
Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över skuggornas land - Jesaja 26:19. 

Jag önskar dig en god vecka! 
Hälsningar Tina Haettner Blomquist, församlingsherde
 
Hälsning från kyrkorådet. Därför engagerar jag mig - vill du?

Jag är en man i mina bästa år, gift med Charlotte och pappa till Alexandra och Isabel. Jag är också husse till dvärgschnauzern Kira, tjänsteman i kommissionen och en aktiv medlem i Svenska kyrkan här i Bryssel.

Ursprungligen ganska ljumt kristen men med åren har min tro ökat i styrka. Jag har egentligen ingen bakgrund i Svenska kyrkan förutom det vanliga - dop, bröllop, begravningar. Jag såg kyrkan som något som fanns där för mig när jag eller de mina behövde den. Att kyrkan skulle behöva mig fanns inte i min föreställningsvärld.
 
Nu är jag inne på mitt tredje år som ordförande i kyrkorådet. Att arbeta för församlingen tillsammans med våra medlemmar, anställda, volontärer och alla andra som jag träffar i min roll som kyrkorådsordförande, är en stor glädje.  
 
Här i Bryssel är kyrkan en plats där våra barn sjöng i kör, spelade teater och hade väldigt roligt med sina vänner. Det är en plats där svenska traditioner bevaras och till min förvåning är det också en plats där mötet med en serie enastående präster varit mycket givande. Utan frivilliga insatser skulle denna plats som vi tycker så mycket om försvinna. Och det vill jag inte. Det är därför jag engagerar mig i Svenska kyrkan i Bryssel.

Kristofer Du Rietz
 
Gudstjänster
 
Sextonde söndagen e trefaldighet  "Döden och livet"
Söndag 15 september 11 Högmässa
 
Vi hälsar volontär Rebecka välkommen!       
Sara spelar. Lovisa & Jean-Pierre är kyrkvärdar.
Axel fixar kyrkkaffet. Tina predikar och leder gudstjänsten. Caféet öppet till ca kl 14. 
Alla kan sticka kl 13-15. Ta med ditt handarbete

Onsdag 18 september 19.00 Mässa
SAVE THE DATE 
 
Söndag 22 september 
 
Kyrkoherde Maria Olofsdotter Bråkenhielm från Svenska kyrkan i Paris besöker oss. Hon predikar i högmässan kl. 11 och berättar om församlingen i Paris vid kyrkkaffet. Bienvenue, Maria!
 
Förra söndagens kyrkvärdsträff...

...gav möjlighet till både praktisk övning och samtal om vad som är viktigt för oss i gudstjänstfirandet, i högmässan men även i onsdagarnas kvällsmässa.  

Vi utgick från "gudstjänstens kärnvärden"; ord som beskriver olika faktorer som styr gudstjänstupplevelsen och ger ledning till hur en öppen och välkomnande gudstjänst kan skapas.
För församlingens kyrkvärdar är följande ord och faktorer viktiga (utan inbördes rangordning): 

Delaktighet
Öppenhet
Gemenskap
Helighet
Igenkännande 


Vi kom också fram till att vi vill ha processionskorset stående framme vid fönstret under veckorna och i gudstjänsterna. 

Nyfiken på kyrkvärdskapet? Hör gärna av dig till bryssel@svenskakyrkan.se så berättar vi mer. 
 
NY I BRYSSEL ONSDAG 1 OKTOBER KL. 19.30

Du som är eller känner dig ny i Bryssel:
kom och förena nytta med nöje, och träffa en mängd olika svenskrelaterade organisationer och nätverk i staden - på en och samma kväll. Allt ifrån golfklubb, körsång och gympa, till myndighet och integration. Organisationerna presenterar sig och därefter blir det mingel med drycker & snacks i Caféet. Välkommen! 

 
 
JAVISST FIRAR VI KANELBULLENS DAG

FREDAG 4 OKTOBER KL. 12 - 18


Caféet är öppet för fika och kanelbulle.

Du kan också beställa kanelbullar i förväg för avhämtning denna dag och mellan dess tider.
Hör av dig till axel.juhlindannfelt@svenskakyrkan.se 
 
JULBASAREN IS UPON US!

I alla fall förberedelserna inför den! 


Vi behöver många frivilliga krafter! 

Vill du t ex vara med och baka lussebullar en eller flera gånger under hösten, prismärka varor 17 november, hjälpa till i servering & kök, stå i lotteri eller sälja varor under basaren? 

Prata med Axel eller skriv upp dig i pärmen som finns i caféet eller mejla till bryssel@svenskakyrkan.se

Julbasaren 2024 går av stapeln fredag, lördag och söndag 22-24 november.

 
 
Personal som du träffar på kyrkan i höst
 

Rebecka Wallgård

Tack vare Linköpings stifts koncept "Ung och senior i SKUT" kommer Rebecka till Bryssel som volontär under 3 månader i höst. 
Kom och hälsa Rebecka välkommen i gudstjänsten söndagen 15 september. 

Ung och senior i SKUT – ett väl fungerande koncept - Vart jag mig i världen vänder (svenskakyrkan.se)
 
Tina Haettner Blomquist

Jag är församlingsherde och det är mig du kontakter för dop, konfirmation, välsignelse över ingånget äktenskap, eller begravning. Jag ansvarar för gudstjänstlivet på kyrkan och du träffar mig här säkrast söndagar och onsdagar. Jag gör hembesök och hälsar på svenskar på sjukhus om så önskas. Det går också bra att boka enskilt samtal. Jag besöker även Antwerpen och Luxemburg. 
tina.haettnerblomquist@svenskakyrkan.se 

 
Axel Juhlin Dannfelt

Jag är husfar på kyrkan. Det är mig du kontaktar om du har möjlighet att ställa upp med frivilliga insatser. Husfar skulle lika gärna kunna stavas Allt i allo. Jag driver köket och caféet och samordnar externa bokningar och kyrkans verksamheter. Uppgifterna på kyrkan är många och jag är glad över alla er som redan nu ställer upp och hjälper till.
axel.juhlin-dannfelt@svenskakyrkan.se 

 
Anja Nauclear

Musiker, körledare för Svenska kören, lärare i svenskundervisningen för barn. 
anja.naucler@svenskakyrkan.se 


 
Sanna Gillerfors

Musiker, ledare för Barnkören, Babysången och Miniorerna. 
sanna.gillerfors@svenskakyrkan.se 


 
Margaretha Hagberg

Ekonom/administratör.
margaretha.hagberg@svenskakyrkan.se 


 
 
Var aktiv medlem - Bli ny medlem -
Förnya ditt medlemskap
 

Att vara frivillig medarbetare på kyrkan kan vara ett sätt att hitta nya vänner och sammanhang. Vare sig du kan bidra med punktinsatser eller mer regelbundet så är du välkommen!

Skriv en rad till husfar Axel så berättar han mer om vilka olika uppgifter som finns att göra: bryssel@svenskakyrkan.se 

I HÖST BEHÖVS FRIVILLIGA SÄRSKILT INFÖR OCH UNDER JULBASAREN 22-24 DEC

Genom att vara medlem bidrar du till att församlingen kan fortsätta vara en mötesplats i Bryssel för hela människans - och för den sociala sammanhållningens - skull. 


Vi hör ibland kommentaren att kyrkoavgiften är hög. Men den som kommer direkt från Sverige tycker ofta tvärtom. Den är väldigt låg. Som enskild person betalar du via skattsedeln i Sverige som individ mer än dubbelt så mycket som avgiften för en hel familj här. Särskilt för den som tar del av församlingens verksamheter borde det väl vara självklart att också betala medlemsavgiften, eller hur? 
 
Du kan betala avgiften till vårt bankkonto. OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB, eller genom att komma till kyrkan och betala avgiften i caféet.

Avgifterna är fr o m 1 september i enlighet med kyrkostämmans beslut:
Familj: 250 euro
Enskild: 150 euro
Pensionär, student, au-pair: 50 euro

Det går också bra att dela upp betalningen med månadsbetalning under 12 månader. Du behöver själv lägga in en stående månadsbetalning hos din bank.
I meddelandet skriver du "medlemskap".
Avgifterna blir då:
Familj: 16,67 euro/månad
Enskild: 12,5 euro/månad
Pensionär, student, au-pair: 4,17 euro/månad

 
 
Mötesplats med kaffe
 
Kyrkan och caféet är öppna på söndagar i samband med kyrkkaffet efter högmässan fram till ca. 14 samt onsdagar 13.00 till ca 18.30, om inget annat anges.
Ge en gåva
 
– om du har möjlighet!

Församlingen behöver din gåva mer än någonsin.

OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB Om du har ett svenskt mobilnummer är det också möjligt att swisha en gåva till 901 6031 (Svenska Kyrkan i Utlandet, som sedan för över pengarna till Bryssel. Ange "Bryssel" som meddelande. Tack för din gåva! Den hjälper och gör verksamheten möjligt.