Vi kommenterar debatten om offentlig konst i Hudiksvall, Konstnärsnämndens inordnande i Kulturrådet, och uppmanar regeringen att anslå mer medel till MU!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Konstnärernas Riksorganisation företräder 3 500 yrkesverksamma bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare i Sverige. Vi arbetar för konstnärlig frihet och bättre villkor för bild- och formkonstnärer. Vårt konstnärspolitiska nyhetsbrev går ut cirka 4 gånger per år till politiker och tjänstepersoner med ansvar för kulturpolitiken på statlig, regional och kommunal nivå och andra som är intresserade av konstnärspolitik. Det ger dig en snabb översikt över aktuella politiska frågor som är viktiga för konstnärskåren och våra aktiviteter.
Debatt: Regeringen måste anslå mer medel till skäliga ersättningar för konstnärer!
 
Vi uppmanar regeringen att bevilja Kulturrådets begäran om ett tillskott på 30 miljoner kronor i nästa års statsbudget för ersättningar enligt MU-avtalet. Det skriver vår riksordförande Sara Edström i en debattartikel som var införd i Göteborgsposten den 1/9.
 
MU-avtalet reglerar upphovspersoners rätt till ersättning vid utställningar. Avtalet är bindande för statliga utställningsarrangörer och avser även att etablera en god branschpraxis också för andra arrangörer än statliga. Tyvärr följs ofta inte MU-avtalet alls eller bara delvis. Det innebär att många konstnärer inte får skäligt betalt – eller i värsta fall ingen ersättning alls – när de ställer ut hos offentligt finansierade utställningsarrangörer.
 
30 miljoner är långt ifrån tillräckligt för att skapa goda villkor för alla konstnärer som ställer ut hos offentligt finansierade utställningsarrangörer – men det är i alla fall en bit på väg.
 
Konstnärernas Riksorganisation på Bokmässan 2024
 
Vår ordförande Sara Edström deltar i två seminarier på Bokmässan i Göteborg som i år äger rum den 26-29 september.
 
'Censur' i Sverige – finns det?
 
Seminariet 'Censur' i Sverige – finns det? äger rum den 26 september kl 12:00-12:20 på Yttrandefrihetsscenen. I det här samtalet diskuterar den nybildade kommittén Demokratins röstbärare vad som kan upplevas som censur och vilken effekt det får för den fria opinionsbildningen och yrkesutövandet för dessa grupper i Sverige.
 
Medverkande: Tove Carlén, jurist, Journalistförbundet, Sara Edström, Riksordförande, Konstnärernas riksorganisation, Sigrid Schottenius Cullhed, docent, ledamot i Sveriges unga akademi. Moderator: Robert Stasinski, chefredaktör för tidningen Konstnären.
 
När taket rasar in – kulturpolitiken och verkligheten
 
Sara Edström samtalar med Ola Bo Larsson om antologin När taket rasar in – kulturpolitiken och verkligheten som hon har bidragit med ett kapitel till. Samtalet äger rum i bokförlaget Atlas monter (B03:41) den 26 september kl 15:00.
 
Antologin, som ges ut av bokförlaget Atlas belyser de utmaningar som vår tids kulturpolitik står inför. Skribenterna representerar organisationer som ingår i nätverket Koalition för kulturdebatt som består av en rad kulturorganisationer, fackföreningar och folkbildningsorganisationer och hålls samman av tankesmedjan Arena Idé.
 
Entrébiljett till Bokmässan krävs för att kunna ta del av seminarierna.
Mer information om vår medverkan hittar du här.
 
 
Vi avstyrker regeringens förslag att slå samman Konstnärsnämnden och Kulturrådet
 
 
Konstnärernas Riksorganisation avstyrker ett genomförande av den av regeringen förslagna organisationsförändringen som innebär att Konstnärsnämnden inordnas i Kulturrådet.
 
Det skriver vi i ett yttrande över ”Statens kulturråds och Konstnärsnämndens redovisning av uppdrag att lämna förslag om organisationsförändring” (Ku2024/00280) som vi lämnade till Kulturdepartementet den 19 juni.
 
Vi ser en en stor risk att den föreslagna sammanslagningen av Konstnärsnämnden och Kulturrådet innebär en ordning där föreställningen om det fria konstnärliga skapandet som en central del av den nationella kulturpolitiken på sikt riskerar att urholkas i en tid då den snarare behöver stärkas.
 
Vi kommenterar debatten om offentlig konst i Hudiksvall
 
 
Vår ordförande Sara Edström har de senaste dagarna medverkat i Sveriges Radios Kulturnytt och SVT Morgonstudion för att kommentera den pågående debatten i Hudiksvall om Klara Kristalovas planerade offentliga konstverk "Hudiksvallstjejen".
 
"Det finns en retorik som säger att skattebetalarna ska ha rätt att bestämma vilka konstverk som ska uppföras" sade hon till Kulturnytt och menade att det är ett feltänk. Konstverk som väljs ut av experter borgar för en högre konstnärlig kvalitet. "För att värna skattebetalarnas pengar vill ju vi att det ska bli så bra projekt som möjligt".
 
I SVT:s Morgonstudion lyfte hon fram konstens viktiga roll i samhället. "I dagens samhälle där vi var och en går in i våra olika filterbubblor och bara möts av det vi redan känner igen så finns den offentliga konsten som ett bra sätt att möta det man inte har valt själv, och det kanske väcker tankar och åsikter som inte bara handlar om huruvida man tycker det är fint eller fult".
 
 
 
Redaktör för det konstnärspolitiska nyhetsbrevet är Jon Brunberg, kulturpolitisk strateg och pressansvarig på Konstnärernas Riksorganisation. Kontakt: jon.brunberg@kro.se, 070-275 59 29. Besök www.kro.se för mer information.