Oro förbjuden!
Bekymra er inte i onödan!


Organisation, struktur, budget, projekt, planering, administration, kontroll och byråkrati är några vanliga nyckelord för det samhällssystem vi lever i idag.

Pilgrimsprästen Hans-Erik Lindström skriver: "Ramar och verksamheter behövs naturligtvis, men om medlen blir själva målet, då börjar ett samhälle förlora sin själ. Är det därför människor går omkring med halvt frusna själar, för att man bekymmar sig för utanpåverk, medel och metoder snarare än för målet - själva livet?"

Mitt i oron och bekymren kan pilgrimens sju nycklar hjälpa. Frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. På söndag sätter vi särskilt bekymmerslösheten i fokus, här i bilderna gestaltad av Frälsarkransens blåskimrande pärla. Texterna ställer frågor om vad det är som gör det så svårt att leva i nuet, vilka våra viloställen är, vilka bekymmer jag kan släppa, hur jag kan få sinnesro. 

"Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer", säger Jesus (Matteus 6:34). Det handlar om de rätta valen. "Väljer vi ett liv i enkelhet, kan vi ge mer och samtidigt få mindre bekymmer. Ett liv i stor konsumtion av tro, hopp och kärlek är jordens och själens räddning... att leva i nuet, hela såren från det förflutna, inte bära på bördor som hör till morgondagen", skrev Martin Lönnebo.

När orden sägs av Gud själv - så följer ett löfte: "Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila" (Matteus 11:28).
Kom gärna och vila en stund i gudstjänsten på söndag. Eller be med i inledningsorden i onsdagkvällens mässa: 

Detta är platsen och detta är tiden,
här och nu vill Gud bryta in i våra liv.
För att förändra våra sinnen,
förändra våra liv,
förändra våra vägar.
För att hjälpa oss att se världen
och livets fullhet i ett nytt ljus.
För att fylla oss med hopp
och tillförsikt inför en oviss framtid.
Här är platsen för Guds närvaro.
Nu är tiden för Guds tilltal.

Jag önskar er en fin vecka! 
Tina Haettner Blomquist, församlingsherde
 
Gudstjänster
 
Femtonde söndagen efter trefaldighet
"Ett är nödvändigt"
Söndag 8 september kl 11 Högmässa
Sanna spelar. Lena är kyrkvärd. Axel fixar kyrkkaffet
Tina predikar och leder gudstjänsten
Caféet öppet till ca kl 14
Kl 13 Kyrkvärdsträff med nuvarande och blivande kyrkvärdar för information, samtal och delande.

Onsdag 11 september kl 19 Kvällsmässa
 
Skapelsetid 1 september - 4 oktober

Skapelsetid - Season of Creation - är ett internationellt ekumeniskt initiativ där kyrkor världen över i bön, gudstjänst och handling söker vägar att värna den jord som är vårt gemensamma hem.
Detta är ett uppdrag vi alltid har men som uppmärksammas lite extra under perioden 1 september - 4 oktober. Här en videohälsning från ärkebiskopen:


Ärkebiskop Martin Modéus inför Skapelsetid 2024 – se filmen på Vimeo
 
Välkomna till Föräldrakurs om trygghet - en studiecirkel som vill ge stöd åt förälder/anhörig med barn i Bryssel. Kursledare: Per & Helene Götberg, familjerådgivare.

Det kan finnas flera utmaningar i att vara svensk- och flerspråkig familj i Bryssel: att flytta hit och att flytta härifrån, att leva med parallella språk och kulturer, känna både hemhörighet och annorlundaskap, skapa nya rutiner och relationer, klara skolan och jobbet, och mycket mer. 

Kursen vill ge en djupare förståelse för hur du tolkar ditt barns känslomässiga signaler och behov av trygghet, tröst, stöd och utforskande. 

Det handlar inte om att vara en perfekt förälder som aldrig gör fel utan om att vara en tillräckligt bra förälder som tillgodoser barnets behov på ett sätt som gör barnet tryggt. Första träffen (av fem) är torsdag 26 september 19.30. Intresserad? Hör av dig till bryssel@svenskakyrkan.se eller direkt till Per Götberg tel. +46(0)702645625. 
 
Ung i Bryssel

Är du +18 år och bor i Bryssel med omnejd? Är du t ex au pair, student, praktikant? Oavsett om du är ny i stan eller har bott här länge så är du särskilt välkommen varannan onsdag kl. 19.30 för fika, prat, eller annat som ni bestämmer tillsammans. 

Första träffen onsdag 11 september 
Hör av dig till Johanna Schulyok om du vill veta mer: j.schulyok@gmail.com 

Save the date: Luciakören övar första gången tisdag 25 oktober kl. 19. För dig som är ungdom. Kören övar under höstterminen inför luciafirande och julkonserter. Anmälan till anja@naucler@svenskakyrkan.se 
 
En hälsning från Christian Bondeson-Eggert, kyrkvärd och kyrkorådsledamot, inför Kyrkvärdsträffen nu på söndag:

Hur ser en kyrkvärd ut? I min barndom var det ofta en äldre skånsk lantbrukare, klädd i mörk kostym med vit skjorta och slips, som tog emot vid kyrkporten. Mycket myndig och respektingivande.

Idag kan en kyrkvärd se ut hur som helst, till exempel som jag. Skåning, gammal brysselbo och eurokrat. Sällan mörk kostym, fast ibland med skjorta och slips. Och mina kollegor som kyrkvärdar i Svenska kyrkan i Bryssel ser också ut på många olika sätt, och representerar olika bakgrunder och erfarenheter.

Det vi har gemensamt är att vi ställer upp några gånger per termin och förbereder söndagens gudstjänst med att lägga fram psalmböcker och tänder altarljusen, tar emot besökare, läser texter ur bibeln och förbön, tar upp kollekt, delar ut nattvardsvinet. Inget konstigt, och ändå så speciellt och högtidligt att få vara med om.

Dessutom är vi del av en uråldrig tradition: redan på 400-talet i Rom finns det dokumenterat hur lekmän hade ansvar för praktiska angelägenheter kring församling och gudstjänstliv.

Låter det lockande? Passa på att komma på vår kyrkvärdsträff i Svenska kyrkan i Bryssel på Avenue des Gaulois 35 nu på söndag klockan 13.00 så får du höra mer om hur det är vara kyrkvärd (rent formellt ska du vara döpt, församlingsmedlem och över 16 år).

Anmäl dig gärna på bryssel@svenskakyrkan.se 
Vi ses i kyrkan!
Christian Bondeson-Eggert
kyrkvärd 
 
JULBASAREN IS UPON US - i alla fall förberedelserna inför den! 

Vi behöver många frivilliga krafter! 

Vill du t ex vara med och baka lussebullar en eller flera gånger under hösten, prismärka varor 17 november, hjälpa till i servering & kök, stå i lotteri eller sälja varor under basaren? 

Prata med Axel eller skriv upp dig i pärmen som (snart) finns i caféet eller mejla till bryssel@svenskakyrkan.se

Julbasaren 2024 går av stapeln fredag, lördag och söndag 22-24 november. 


 
 
Ett varmt tack

... till Lena Andersson Pench och Anna Carin Kneip för gott samarbete i införskaffande av oljelampa och blomvas till altaret, från Visby Glasblåseri.

På detta vis går det att variera mellan högmässans högtidliga silveruppsättning, vardagens enkla kvällsmässa och alla andra stunder och samlingar i vår fina kyrksal. 


 
 
Personal som du träffar på kyrkan i höst
 

Rebecka Wallgård

Tack vare Linköpings stifts koncept "Ung och senior i SKUT" kommer Rebecka till Bryssel som volontär under 3 månader i höst. 
Kom och hälsa Rebecka välkommen i gudstjänsten söndagen 15 september. 

Ung och senior i SKUT – ett väl fungerande koncept - Vart jag mig i världen vänder (svenskakyrkan.se)
 
Tina Haettner Blomquist

Jag är församlingsherde och det är mig du kontakter för dop, konfirmation, välsignelse över ingånget äktenskap, eller begravning. Jag ansvarar för gudstjänstlivet på kyrkan och du träffar mig här säkrast söndagar och onsdagar. Jag gör hembesök och hälsar på svenskar på sjukhus om så önskas. Det går också bra att boka enskilt samtal. Jag besöker även Antwerpen och Luxemburg. 
tina.haettnerblomquist@svenskakyrkan.se 

 
Axel Juhlin Dannfelt

Jag är husfar på kyrkan. Det är mig du kontaktar om du har möjlighet att ställa upp med frivilliga insatser. Husfar skulle lika gärna kunna stavas Allt i allo. Jag driver köket och caféet och samordnar externa bokningar och kyrkans verksamheter. Uppgifterna på kyrkan är många och jag är glad över alla er som redan nu ställer upp och hjälper till.
axel.juhlin-dannfelt@svenskakyrkan.se 

 
Anja Nauclear

Musiker, körledare för Svenska kören, lärare i svenskundervisningen för barn. 
anja.naucler@svenskakyrkan.se 


 
Sanna Gillerfors

Musiker, ledare för Barnkören, Babysången och Miniorerna. 
sanna.gillerfors@svenskakyrkan.se 


 
Margaretha Hagberg

Ekonom/administratör.
margaretha.hagberg@svenskakyrkan.se 


 
 
Var aktiv medlem - Bli ny medlem -
Förnya ditt medlemskap
 

Att vara frivillig medarbetare på kyrkan kan vara ett sätt att hitta nya vänner och sammanhang. Vare sig du kan bidra med punktinsatser eller mer regelbundet så är du välkommen!

Skriv en rad till husfar Axel så berättar han mer om vilka olika uppgifter som finns att göra: bryssel@svenskakyrkan.se 

I HÖST BEHÖVS FRIVILLIGA SÄRSKILT INFÖR OCH UNDER JULBASAREN 22-24 DEC

Genom att vara medlem bidrar du till att församlingen kan fortsätta vara en mötesplats i Bryssel för hela människans - och för den sociala sammanhållningens - skull. 


Vi hör ibland kommentaren att kyrkoavgiften är hög. Men den som kommer direkt från Sverige tycker ofta tvärtom. Den är väldigt låg. Som enskild person betalar du via skattsedeln i Sverige som individ mer än dubbelt så mycket som avgiften för en hel familj här. Särskilt för den som tar del av församlingens verksamheter borde det väl vara självklart att också betala medlemsavgiften, eller hur? 
 
Du kan betala avgiften till vårt bankkonto. OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB, eller genom att komma till kyrkan och betala avgiften i caféet.

Avgifterna är fr o m 1 september i enlighet med kyrkostämmans beslut:
Familj: 250 euro
Enskild: 150 euro
Pensionär, student, au-pair: 50 euro

Det går också bra att dela upp betalningen med månadsbetalning under 12 månader. Du behöver själv lägga in en stående månadsbetalning hos din bank.
I meddelandet skriver du "medlemskap".
Avgifterna blir då:
Familj: 16,67 euro/månad
Enskild: 12,5 euro/månad
Pensionär, student, au-pair: 4,17 euro/månad

 
 
Mötesplats med kaffe
 
Kyrkan och caféet är öppna på söndagar i samband med kyrkkaffet efter högmässan fram till ca. 14 samt onsdagar 13.00 till ca 18.30, om inget annat anges.
Ge en gåva
 
– om du har möjlighet!

Församlingen behöver din gåva mer än någonsin.

OBS! NYTT KONTONUMMER: Eglise Suédoise, BE25 5230 8144 1982 TRIOBEBB Om du har ett svenskt mobilnummer är det också möjligt att swisha en gåva till 901 6031 (Svenska Kyrkan i Utlandet, som sedan för över pengarna till Bryssel. Ange "Bryssel" som meddelande. Tack för din gåva! Den hjälper och gör verksamheten möjligt.