Nyhedsbrev september 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Trafikverkets analyse viser store fordele med Europasporet 
 
 
I løbet af sommeren har vi haft lejlighed til at læse og sætte os ind i den analyse af
kapacitet og redundans for transport over Øresund, som den svenske trafikmyndighed Trafikverket præsenterede i begyndelsen af juli. Analysen er et solidt stykke arbejde, hvor Trafikverket bekræfter og fremhæver flere vigtige aspekter, hvilket vi har skrevet mere om her. Nogle vigtige pointer om Europasporet, som man kan læse i analysen, er, at:  
  • Europasporet er det eneste forslag, der har de trafikfunktioner, som Trafikverket ser at en ny Øresundsforbindelse bør have.
  • Europasporet øger tilgængeligheden i hele Øresundsregionen, hvilket adskiller sig fra de andre forslag til ny forbindelse, som er mere lokale. 
  • Europasporet ville gavne København og Danmark gennem øget tilgængelighed til Skåne og videre ud i Norden samt øget jernbanekapacitet i København.
  • Europasporet er et statsligt anliggende, som bliver en del af det nationale transportsystem.
  • Der er brug for flere undersøgelser af Europasporet for at uddybe og optimere projektet.
Generelt adskiller Europasporet sig fra øvrige forslag ved at kunne håndtere både gods- og persontog og dermed leve op til de krav, som Trafikverket har til en ny Øresundsforbindelse. Europasporet er det eneste forslag, der kan skabe både redundans og øget kapacitet for gods- og persontog og vil blive en del af det nationale transportsystem.

I et regionalt perspektiv skiller Europasporet sig også ud, da forslaget øger tilgængeligheden og oplandet for arbejdskraft i en stor del af Øresundsregionen ved at forbinde det tætbefolkede hovedstadsområde med Skåne. 

Der er brug for saglige undersøgelser og åben diskussion om en ny Øresundsforbindelse, hvilket Trafikverkets analyse har bidraget til. Det næste skridt er nu en fælles dansk-svensk analyse, som bør omhandle fremtidens transportsystem i Øresundsregionen og mulige løsninger til en ny Øresundsforbindelse.

/Christian Alexandersson, projektejer Europasporet
 
Den nordiske jernbane bør udvikles 

I august samlede Forum for Nordisk Jernbanesamarbejde (NJS) jernbanebranchen i Norden til en konference i København for at diskutere, hvordan jernbanen og togforbindelser mellem de nordiske lande kan udvikles. Passagerer og erhvervslivet efterspørger mere grænseoverskridende trafik, og togoperatørerne er klar til at udvide trafikken, hvilket vil bidrage positivt til både klima og vækst. For at lykkes er der brug for mere grænseoverskridende planlægning, mere infrastruktur og øget jernbanekapacitet.
 
Foto: Lund-politikerne Mattias Horrdin (C), Philip Sandberg (V)
og Ann Tångmark Lundberg (FNL). Foto: Sydsvenskan, Lovisa Henriksson
Politikere i Lund bakker op om Europasporet

I juli skrev Sydsvenskan at politikere i Lund
fra Centerpartiet, Liberalerne og För Nya
Lund ser Europasporet som det mest
interessante alternativ til en ny forbindelse, da det vil aflaste jernbanen gennem Lund. 
De tre partier ønsker at samarbejde med andre kommuner om at drive Europasporet.

Læs hele artiklen i Sydsvenskan her.
 
Foto: Femern A/S
Sverige går glip af mulighederne med
Femern-forbindelsen


Dagens Nyheters leder skrev i begyndelsen af september om det velkendte faktum, at Sverige ikke er klar til Femern-forbindelsen, der åbner mellem Danmark og Tyskland om fem år. Den nye forbindelse skaber en ny, hurtigere og mere pålidelig jernbanekorridor mellem Skandinavien og Centraleuropa og dermed store muligheder for personrejser, virksomheder og ikke mindst for den grønne omstilling, da betingelserne for klimavenlig godstransport bliver meget bedre. Men Sverige har ikke rustet jernbanen til Femern-forbindelsen og implementering af jernbaneinvesteringerne i Sverige går for langsomt ifølge Dagens Nyheter.

Læs Dagens Nyheters leder her.