Nyhetsbrev september 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Trafikverkets utredning visar stora fördelar med Europaspåret
 
 
Under sommaren har vi haft möjlighet att läsa och sätta oss in i den utredning om kapacitet och redundans för transporter över Öresund som Trafikverket presenterade i början av juli. Utredningen är ett gediget arbete där Trafikverket bekräftar och belyser flera viktiga sakar, vilket vi har skrivit mer om här. Några viktiga poänger om Europaspåret som framkommer av utredningen är att:
  • Europaspåret är enda förslaget som har de trafikfunktioner som Trafikverket ser att en ny Öresundsförbindelse bör ha. 
  • Europaspåret ökar tillgängligheten i hela Öresundsregionen vilket skiljer sig från andra förslag som är mer lokala.
  • Europaspåret skulle gynna Köpenhamn och Danmark genom ökad tillgänglighet till Skåne och vidare i Norden samt ökad järnvägskapacitet i Köpenhamn.
  • Europaspåret är en statlig angelägenhet som blir en del av det nationella transportsystemet.
  • Det behövs fler studier om Europaspåret för att fördjupa och optimera projektet. 
Generellt skiljer Europaspåret sig från övriga förslag genom att vara funktionell för både gods- och persontåg och kan därmed fylla de statliga behoven till en ny Öresundsförbindelse. Europaspåret är enda förslaget som kan skapa både redundans och ökad kapacitet för gods- och persontåg och skulle bli en del av det nationella transportsystemet. 

Ur ett regionalt perspektiv sticker Europaspåret också ut eftersom förslaget skapar nyttor för hela Öresundsregionen. Genom att förbinda de tätbefolkade områdena i huvudstadsområdet på danska sidan med Skåne ökas tillgängligheten och upptagningsområdet för arbetskraft i en stor del av Öresundsregionen.

Det behövs sakliga och förutsättningslösa utredningar och diskussioner om en ny Öresundsförbindelse vilket Trafikverkets utredning har bidragit till. Nästa steg är nu en gemensam dansk-svensk utredning som bör omhandla framtidens transportsystem i Öresundsregionen och möjliga lösningar till ny Öresundsförbindelse.

/Christian Alexandersson, projektägare Europaspåret
 
Foto: Femern A/S
Sverige missar möjligheterna med Fehmarn Bält-förbindelsen
 
Dagens Nyheters ledarsida skrev i början av september om det välkända faktumet att Sverige inte är redo för Fehmarn Bält-förbindelsen som öppnar mellan Danmark och Tyskland om fem år. Den nya förbindelsen skapar en ny, snabbare och mer tillförlitlig järnvägskorridor mellan Skandinavien och kontinenten och därmed stora möjligheter för personresor, företag samt för den gröna omställningen eftersom förutsättningarna för klimatvänliga godstransporter blir mycket bättre. Men Sverige har inte rustat järnvägen till Fehmarn Bält-förbindelsen och genomförandet av järnvägsinveteringar i Sverige går för långsamt enligt Dagens Nyheter. 

Läs Dagens Nyheters ledarsida här.
 
Det behövs ett strategiskt helhetsgrepp om godstågstrafiken i Skåne 

Stort sett allt järnvägsgods som skall ut och in ur Sverige passerar Skåne, men det finns idag ingen strategi för hur Skåne ska hantera utökad godstågstrafik på längre sikt. 

Europaspåret tar ett helhetsgrepp om godstågstrafiken. Förutom en ny passage över Öresund för person- och godståg föreslås en ny rangerbangård på en strategisk plats, vilket skulle innebära en effektiv hantering av godstågstrafiken till gagn för svenskt näringsliv och konkurrenskraft.

Läs mer om hur Euroapaspåret skapar en ny struktur för godstågstrafik här.
 
Lundpolitikerna Mattias Horrdin (C), Philip Sandberg (L) och Ann Tångmark
Lundberg (FNL). Foto: Sydsvenskan, Lovisa Henriksson
Politiker i Lund stöttar Europaspåret  

I juli skrev Sydsvenskan om att politiker i Lund från Centerpartiet, Liberalerna och För Nya Lund ser Europaspåret som det mest intressanta alternativ till ny förbindelse eftersom det skulle minska antalet godståg genom Lund. De tre partier öppnar för att samarbeta med andra berörda kommuner för att driva Europaspåret. 

Läs hel artikeln i Sydsvenskan här. 
 
Järnvägen mellan de nordiska länderna bör utvecklas 

Forum för nordisk järnvägssamarbete (NJS) samlade i augusti järnvägsbranschen i Norden till konferens i Köpenhamn för att diskutera utvecklad järnväg och tågförbindelser mellan de nordiske länderna. Resenärer och näringslivet efterfrågar mer gränsöverskridande trafik och tågoperatörerna är redo att utöka trafiken vilket skulle bidra positivt till både klimatet och tillväxten. För att lyckas krävs mer gränsöverskridande planering, mer infrastruktur och ökad järnvägskapacitet.