Läs vårt nyhetsbrev för september 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 September 2024
 
Nyhetsbrev
Vill du lära dig mer om sparande och fonder? Då är vår Fondskola något för dig. I denna utgåva av nyhetsbrevet hittar du ett avsnitt av fondskolan som enkelt och pedagogiskt beskriver skillnaden mellan aktiv och passiv förvaltning. I brevet hittar du också en poddinspelning där du kan höra vår förvaltare Pär Andersson berätta om Sveriges enda Smålandsfond: Spiltan Aktiefond Småland.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en av de mest populära fonderna hos sajter som Avanza, och ekonomisajten Placera konstaterar att fonden är en bra grund i ett barnsparande och ett gott alternativ till en svensk indexfond. Mer om detta hittar du också i nyhetsbrevet tillsammans med nyheter om vår Hållbarhetsrapport och erhållna toppbetyg för Spiltan Räntefond Sverige.

För dig som är mer nyfiken på vårt fondutbud finns uppdaterade månadsrapporter för respektive fond. Du kan också träffa oss fysiskt under våren - du hittar vårt kalendarium nedan och på vår hemsida.

Avslutningsvis vill vi som alltid påminna om vikten av att löpande se över din sparportfölj så att fördelningen mellan aktie- och räntefonder stämmer överens med din sparhorisont och riskvillighet, då den valda risknivån över tid avgör möjlig avkastning.

Om du har frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Med vänliga häsningar
Spiltan Fonder
 
Spiltan Räntefond Sverige får dubbelt toppbetyg
 
Spiltan Räntefond Sverige har som en av få fonder erhållit både en femstjärnig rating och guldbetyg från Morningstar, en oberoende utgivare av fondinformation.

Bland de fonder som är registrerade i Sverige och tillgängliga för privatinvesterare, finns endast sju fonder som för tillfället erhållit toppbetyg i båda dessa kategorier.

Läs mer
 
Placera rekommenderar Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 
Ekonomisajten Placera konstaterar att Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en bra grund i ett barnsparande.

Fonden väljs enligt sajten för att den är ett gott alternativ till en vanlig svensk indexfond i barnsparportföljen. I artikeln görs en djupdykning i vad man ska tänka på när det gäller barnsparande och varför fonden är ett bra val.


Läs mer
 
Pär Andersson om investeringar i Småland
 
Pär Andersson, förvaltare på Spiltan Fonder, gästade nyligen Strivos podd Benchmark Live.

I podden berättar Pär mer om Spiltan Aktiefond Småland, vad som gör företag från mindre städer bra och varför det finns en så stor entreprenörs- och företagaranda i denna del av Sverige.


Läs mer och lyssna på poddavsnittet
 
Spiltan Fonders Fondskola: Aktiv och passiv förvaltning
 
Vad innebär aktiv respektive passiv förvaltning av fonder?

I detta avsnitt av vår Fondskola går vi igenom detta och skillnaderna mellan de två förvaltningsformerna. På bara ett par minuter får du grundläggande kunskaper på ett enkelt och pedagogiskt sätt.


Läs mer och se alla avsnitt av Fondskolan
 
Upptäck vår Hållbarhetsrapport
 
Nu finns vår Hållbarhetsrapport för 2023 tillgänglig. I rapporten kan du ta del av vårt engagemang och pågående arbete inom hållbarhetsområdet.

Du får en inblick i hur vi löpande förbättrar och förstärker vår investeringsprocess ur ett hållbarhetsperspektiv, för att skapa mervärde för våra sparare.
 

Läs mer och ta del av hela rapporten
 
Spiltan Fonder på Sverigeturné
 
Nu drar sparträffarna igång igen. Spiltan Fonder kommer som vanligt att resa till flera orter under hösten och presentera våra fonder.

Hittills har vi bokat bland annat Göteborg, Borlänge och Linköping. Fler orter och datum hittar du i vårt kalendarium på hemsidan. Vi publicerar orter och datum i takt med att de bokas.

Läs mer
 
Håll dig uppdaterad genom våra månadsrapporter
 
I fondernas månadsrapporter kan du läsa om hur våra förvaltare agerar utifrån rådande omständigheter. Du hittar alltid de senaste månads- samt hel- och halvårsrapporterna för respektive fond på vår hemsida här. Du kan också prenumerera på våra månadsrapporter här.

Läs de senaste månadsrapporterna
 
 
Riskinformation: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Fondens värde kan variera kraftigt på grund av dess sammansättning
och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av. Informationsbroschyr och faktablad kan beställas kostnadsfritt från Spiltan Fonder, Tel: 08-545 813 40 eller hämtas under: www.spiltanfonder.se/rapporter-och-dokument.