Aktuell information inom plan- och byggfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Kommande konferenser och seminarier
 
 
Den nationella Cykelkonferensen i Örebro, 11-12 september
Kom och ta del av den viktiga dialogen och nätverka med branschkollegor! Den 11-12 september genomförs den nationella Cykelkonferensen i Örebro, Sveriges stora mötesplats för cykelfrågor. Du vill heller inte missa när hela konferensen ger sig ut på guidade cykelturer i Örebro.

Tid: Konferensen startar onsdag 11 september klockan 9:30 och avslutas torsdag 12 september klockan 14:00.
Plats: Conventum I Örebro.
Hotell: Vi har förbokat en del hotellrum, mer info om detta finns i anmälan.
Anmälan: sker via denna länk

Programmet rymmer såväl inspiration, möjlighet till fördjupning som interaktion. I år är det extra fokus på cykelns roll för att skapa hållbara och hälsosamma livsmiljöer och vi ger utblickar i våra nordiska grannländer med goda exempel på framgångsrika insatser för ökad andel cykling. Vi har också nöjet att presentera Veronica Hejdelind som moderator, en framstående röst inom hållbarhet och stadsplanering.

Konferensen arrangeras av Sveriges Kommuner och Regioner och Trafikverket tillsammans med Örebro kommun.
 
Missa heller inte Svenska Cykelstäder mingel kvällen innan konferensen, den 10 september. Öppet för alla konferensdeltagare. Länk till Svenska Cykelstäder

Kontaktperson är Ida Nelson.
 
Dricksvattendagarna 2024, 18-19 september
Välkommen till dricksvattendagarna 2024! Årets dricksvattenkonferens har fokus på de senaste förändringarna i lagstiftningen på EU-nivå och nationellt i Sverige som berör dricksvatten och vad det innebär för dricksvattenkontrollen. Konferensen genomförs under två digitala förmiddagar och riktar sig främst till chefer och inspektörer som ansvarar för eller genomför kontroll inom dricksvatten. Dagarna kommer bland annat att innehålla nyheter och information från nationella myndigheter på dricksvattenområdet och intressanta exempel där kommuner delar med sig av sina erfarenheter.
 
PBL-taxa för bygglov och anmälan, 24 september
Sedan några år tillbaka finns ett nytt underlag för konstruktion av PBL-taxa som uppdateras löpande och i höst bjuder SKR in till ett digitalt seminarium om taxeunderlaget. Syftet med det nya underlaget är att kommunerna ska få en transparent, lättarbetad och lättkommunicerad taxa. Seminariet riktar sig i huvudsak till dig som är bygglovschef eller på annat sätt ansvarig för PBL-taxan i en kommun som inte sedan tidigare använder detta underlag för bygglov och anmälan.
 
Seminariet hålls digitalt den 24 september 13.00-15.45.
 
Välkommen till årets detaljplanekonferens 2024, 10-11 oktober
SKR bjuder in till två digitala halvdagar med aktuella ämnen inom detaljplaneområdet, inspirerande kommunexempel och aktuella rättsfall. Vi vänder oss i första hand till dig som är planarkitekt, planchef eller som på annat sätt arbetar med detaljplanering i kommunen.

I år kommer vi bland annat att lyssna till vinnaren av planpriset 2023 och höra om aktuella rättsfall. Vi pratar om Boverkets kunskapsöversikt om den senaste forskningen kring hållbart stadsbyggande, trädgårdsstaden av idag, det ständiga arbetet med att finslipa kommunens planprocesser, och ytterligare en rad ämnen.
Läs mer om konferensen och anmäl dig här
 
Nya krav på energieffektivisering i offentliga fastigheter och verksamheter, 17 oktober   
I direktiven om energieffektivitet EED och byggnaders energiprestanda EPBD ställs nya krav på energibesparingar, statistik och uppföljning i offentliga byggnader och verksamheter. Boverket har i uppdrag att förbereda implementeringen av EPBD, Energimyndigheten har lämnat förslag om genomförandet av EED och EU-kommissionen tar fram vägledningar. 
 
Grundkurs i arrenderätt, 24 oktober
Du som handlägger ärenden rörande kommunens fastighetsinnehav kommer ofta i kontakt med upplåtelseavtal av mark i olika former. Då är det viktigt att känna till reglerna kring arrenderätt. För att öka kunskaperna på detta område håller avdelningen för juridik en endags-grundkurs i arrenderätt. Kursen kommer i huvudsak att omfatta en allmän genomgång om de olika arrendetyperna där gränsdragningsproblem mellan de olika upplåtelseformerna kommer att belysas.
Mer information och anmälan
 
Nyheter i korthet
 
 
Vägledning behövs om konkurrens för laddinfrastruktur 
Innan sommaren släppte Konkurrensverket en rapport där myndigheten drar långt gångna slutsatser om markanvändningsfrågor och det kommunala ansvaret att främja marknaden för laddinfrastruktur. Bland annat gör myndigheten bedömningen att kommuner i nuläget inte upplåter mark i tillräcklig utsträckning och därigenom hindrar marknadstillträde. Peter Haglund, sektionschef på SKR, säger i en kommentar att det är anmärkningsvärt att Konkurrensverket uttalar sig så generellt om att enskilda privata aktörers intressen bör prioriteras framför gemensamma ändamål, utan beaktande av lokala förutsättningar eller rådande lagstiftning. SKR efterlyser att statens myndigheter ensar sitt budskap till kommunerna och ser att Energimyndigheten genom sitt samordningsuppdrag har en nyckelroll i arbetet med att ge ett samlat och avvägt budskap och en vägledning för kommuner i arbetet. 
Kommentar på Konkurrensverkets rapport (SKR)  
 
Kommunernas satsningar på grön omställning – ny rapport från SKR     
Rapporten lyfter frågan om risker och ansvar för den gröna omställningen. Utvecklingen i Skellefteå, Boden och Luleå beskrivs jämte satsningar i Mariestad och Timrå, Härnösand och Sundsvall. I de sju kommunerna planeras företagsetableringar och satsningar på cirka 750 miljarder kronor fram till år 2040. Samtidigt investerar kommunkoncernerna själva uppemot 100 miljarder kronor för att stödja etableringarna. Enskilda kommuner tar stora ekonomiska risker för att stötta Sveriges gröna omställning. Men det är i första hand staten som får skatteintäkterna från jobben som skapas. Vad krävs för att etableringarna ska bli verklighet?
 
Debatt och ställningstagande – kommunerna tar en orimligt stor risk för den gröna omställningen  
SKR lyfter sju områden där det behövs större statligt engagemang: en nationell strategi  för den gröna omställningen, bättre fördelning av kostnader och intäkter, snabbare planerings- och tillståndsprocesser, stöd till byggandet av nya bostäder, underlätta för mer energi i närtid, öka satsningarna på transportinfrastruktur samt mer stöd till arbetsmarknads- och kompetensförsörjning. SKR:s styrelse har beslutat om ställningstaganden i frågan. 
Kommunerna tar en orimligt stor risk – Dagens samhälle
 
 
Tips från SKR
 
 
Utlysning mot klimatneutrala och socialt hållbara kommuner
Den lokala nivån har en central roll i omställningen som behöver bli genomförd för att vi som samhälle ska nå ett mer hållbart samhällsbyggande. Kommuner och regioner får genom utlysningen möjlighet att undersöka, skala upp och vidareutveckla ett nya arbetssätt. Det kan också vara lösningar som kan bidra till både klimatneutralitet och social hållbarhet. Utlysningen är en satsning inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande. Total budget för utlysningen är 30 miljoner kronor. Sista anmälningsdag är den 4 september.
 
Webbinarium om nya arbetsmiljöregler, 13 september
Arbetsmiljöverket anordnar ett webbinarium den 13 september för att informera om nya arbetsmiljöregler som riktar sig till de som projekterar eller planerar byggprojekt och börjar gälla 1 januari 2025. Webbinariet arrangeras i samverkan med Innovationsföretagen men är öppet för vem som helst och även målgrupper som berörs inom kommuner och regioner kan ta del av innehållet.
Här kan du läsa mer om webbinariet
 
Nordisk konferens om naturbaserade lösningar i Malmö
En stor nordisk konferens om naturbaserade lösningar hålls i Malmö den 26–27 september. Nordiska ministerrådet anordnar konferensen för att knyta ihop sitt arbete med naturbaserade lösningar, som pågått de senaste fyra åren. Konferensen riktar sig till alla som arbetar med naturbaserade lösningar och stöttas av Naturvårdsverket. Programmet innehåller både exkursioner, workshoppar och föreläsningar med konkreta exempel på naturbaserade lösningar från hela Norden.
 
Ansvarig utgivare 
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se 
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se