Nyhetsbrev 28 augusti
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bättre förutsättningar för hemtjänst i sommarstugan
 
Ett klargjort rättsläge och aviserade åtgärder från regeringshåll borgar för att kommunerna nästa sommar får ett enklare hemtjänstpussel att lägga. 
Det skriver Sabina Joyau på socialtjänstbloggen
 
Förebygga hot och våld i socialtjänsten 
 
Nästan hälften av alla socialsekreterare uppger att de utsatts för hot eller våld det senaste året. Nu kan du se tre webbsändningar som ger fakta och praktiska verktyg för att trygga arbetsmiljön i socialtjänsten och motverka otillåten påverkan. Materialet har tagits fram av SKR tillsammans med SSR och Vision. 
Webbsändningar om hot och våld – se i egen takt

Lästips: Så jobbar Göteborgs socialtjänst 
Apt-stöd, utbildningar och en särskild samverkansgrupp. Hos Suntarbetsliv kan du läsa hur Göteborgs socialtjänst jobbar mot otillåten påverkan.
Exempel från Göteborg, Suntarbetsliv
 
SKR:s projekt om tidiga insatser – vad är på gång? 
 
Nya socialtjänstlagen kommer inte i detalj beskriva vad en tidigt förebyggande och lätt illgänglig socialtjänst ska innebära. Tidiga insikter för tidiga insatser är ett projekt som utforskar just det. Projektet samlar 13 pilotkommuner och en rad nationella aktörer. 
Tidiga insikter för tidiga insatser 

Pilotkommuner berättar 
Pilotkommunerna Järva (Stockholm), Mölndal och Nora berättar vad som är på gång hos dem. 
Film: Järva stadsdel och Nora kommun 
Artikel: Mölndals stad

Hur tänker nationella aktörer? 
I SKR:s analysforum samlas myndigheter, fack, högskolor/universitet och civilsamhälle för diskussion om hur de kan stötta socialtjänstens omställning till nya arbetssätt. 
Film: Röster från analysforum
 
Ny socialtjänstlag – förslagen i lagrådsremissen
 
I juli presenterade regeringen en lagrådsremiss om nya socialtjänstlagen. På webbplatsen Framtidens socialtjänst finns kort information om förslagen i remissen, och en PowerPoint för dig som behöver presentera för din verksamhet. Senare i höst tar SKR fram mer fördjupat material.
Lagrådsremiss om nya SoL – information och PPT
 
Nätverk: Barnkonsekvensanalys inför nya socialtjänstlagen 
 
I höst startar SKR:s barnrättsjurist ett nätverk för kommuner som vill ha stöd att göra en barnkonsekvensanalys inför nya socialtjänstlagen. Med en barnkonsekvensanalys ser du över hur kommunen kan tillgodose barns rättigheter, och får underlag för beslut och prioriteringar.  
Nätverket träffas digitalt – anmäl dig senast 15 september
 
Utbildningar för dig som driver utveckling
 
I höst ger SKR:s dotterbolag Adda flera utbildningar för dig som driver utvecklings- och omställningsarbete. Här är fyra av dem: 
 
 
Mer från SKR 
 
 
Träffa SKR på Socialchefsdagarna i Stockholm 2-4 oktober
Vilka förflyttningar behöver vi göra för att ställa om till nya socialtjänstlagen? Besök vår monter på Kistamässan och diskutera framtidens socialtjänst. Vi har en rad seminarier, bland annat om tidiga insatser, LSS, samsjuklighet, studien NUSO och mycket mer.
SKR på Socialchefsdagarna 2024
 
Sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation 
Arbetar du med införande av SVOD, lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation? I SKR:s digitala samarbetsrum kan du dela erfarenheter, dokument och få tips av andra. 
Gå med i samarbetsrum för SVOD
 
I höst ger SKR kostnadsfria seminarier  
 
Fler kurser och seminarier 
 
 
10 september 
Utvidgat reseförbud - nya regler
Från 1 juni gäller utvidgade regler för utreseförbud för att stärka barns skydd mot skadliga utlandsvistelser. SKR ger en halvdagskurs tillsammans med polisen där du lär dig mer om reglerna och de verktyg som hindrar resor efter beslut om utreseförbud. 
Anmäl dig senast 10 september
 
24 september 
Brottsförebyggande arbete barn – kunskap/insatser 
Hur implementerar vi bästa tillgängliga kunskap och insatser för att motverka normbrytande beteende och återfall i brott hos barn och unga? SKR, Socialstyrelsen och RSS bjuder in till en heldagskonferens med föreläsningar, lärande exempel och konkreta verktyg. 
Anmäl dig senast 6 september
 
25 september
Barn på skyddat boende 
Den 1 april stärktes rättigheterna för barn på skyddat boende. Ta del av exempel på hur arbetet fungerar sex månader senare. Medverkar gör bland annat Socialstyrelsen, IVO, Unizon och forskare från Umeå och Göteborgs universitet. Du hör även exempel från Sollentuna och Skövde kommun.
Anmäl dig senast 24 september
 
1–2 oktober 
Grundkurs LVU
Socialnämnden har det yttersta ansvaret för barn och unga som far illa och vars föräldrar brister i omsorgsförmåga. Men vad händer när vårdnadshavare eller barnet inte vill eller kan samarbeta? SKR:s grundkurs går igenom den praktiska tillämpningen av lagstiftningen kring omhändertagande av barn och unga. 
Anmäl dig senast 17 september 
 
1 oktober 
Yrkesresan öppet forum
Öppet forum är ett återkommande informationsfälle om Yrkesresan, ett nationellt koncept för kompetensutveckling i socialtjänsten. Vid mötet får du en lägesrapport om hur arbetet utvecklas för de olika yrkesresorna och har möjlighet att ställa frågor.
Anmälan och mer information 
 
14 oktober
Begränsningsåtgärder
Tvångs- och begränsningsåtgärder är inte tillåtna i socialtjänsten, men här finns utmaningar när vi stöttar och skyddar personer med olika funktionsnedsättningar. Vad gör en åtgärd ok och inte? Vi lyfter tillsynsmyndigheternas syn och går igenom kunskapsläget på området. 
Anmäl dig senast 13 oktober
 
23–24 oktober 
drogFOKUS 
Missa inte Sveriges största konferens om förebyggande vård och behandling samt brottsförebyggande och hälsofrämjande arbete kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar. Ta del av senaste forskningen, delta i samtal och knyt kontakter.
Konferensen hålls i Karlstad
 
24 oktober 
Jämställd ekonomi – hur kan socialtjänsten bidra? 
Hur kan socialtjänsten främja ekonomisk jämställdhet mellan kvinnor och män och motverka ekonomisk utsatthet? Seminariet lyfter forskning, stöd och praktiska exempel. Bland annat medverkar Klara Hussénius som forskat om ekonomiskt bistånd. 
Anmäl dig senast 23 oktober 
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Utlysning medel: Främjande förebyggande insatser
SustainGov och Vinnova utlyser medel som ger offentliga aktörer möjlighet att i samverkan göra en systemanalys hur arbetet med främjande och förebyggande insatser kan bidra till en socialt hållbar välfärd. Projekt kan ansöka om upp till 500 000 kr.
Ett första informationsmöte hålls 30 augusti
 
Utredning om stärkt stöd till anhöriga 
Regeringen har tagit emot betänkandet från utredningen Ett Stärkt stöd till anhöriga. Utredningen föreslår bland annat att socialtjänsten ska erbjuda anhörigkontakt, samt att stödet till barn som är anhöriga förtydligas. 
Stärkt stöd till anhöriga, regeringen  
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00