Selma Hreggviðsdóttir och Oskar Gustafsson
Utbyte mellan Halland och Island
 

I våras tilldelades Oskar Gustafsson Konst i Hallands vistelsestipendium. I september åker han till SÍM Residency i Reykjavik. Vistelsen är en del av ett utbyte med Island, som också innefattar ett besök av konstnären och läraren Selma Hreggviðsdóttir från Myndlistaskólinn, Reykjavik. Under ett par veckor i slutet av september/början av oktober är hon i Halland som gästlärare vid konstutbildningarna på Katrinebergs folkhögskola (Hallands konstskola) och Löftadalens folkhögskola. Hon kommer också att hålla föredrag på Hallands Konstmuseum om Islands samtida konstscen den 29 september kl 13. Fri entré. Förboka för att säkra din plats via bokning@hallandskonstmuseum.se eller tel. 035-16 23 00.

Läs mer om Oskar Gustafsson
Läs mer om Selma Hreggviðsdóttir
 
Konstexpressen - Vattenskulptur
 
 
Kan man göra skulptur av något så flyktigt som vatten? Hur gör man då? Det utforskar konstnären Daniel Segerberg inom Vattenskulptur – ett konstpedagogiskt projekt med syfte att utveckla en metod för konstnärligt arbete i naturen tillsammans med barn. Arbetet pågår under hösten och sker i samarbete med Ur och skurförskolorna i Varbergs respektive Kungsbacka kommun, samt Naturum Getterön och Naturum Fjärås Bräcka.

Projektet sker inom ramen för Konstexpressen - Konst i Hallands regionala konstpedagogiska resurs som främjar samverkan mellan barn/unga och professionell kulturverksamhet.

Läs mer 
 
Open-call - Digital portfoliovisning för konstnärer i södra Sverige
 

Regionsamverkan Sydsverige och Svensk curatorförening bjuder in till digital portfoliovisning. Portfoliovisningen ger möjlighet för yrkesverksamma konstnärer folkbokförda i regionerna Halland, Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne att presentera sitt konstnärskap för curatorer från Baltikum och Norden. Ansökan är öppen till och med 22 september. Portfoliovisningarna hålls 11-15 november 2024.

Läs mer
 
Gestaltningsuppdrag för Esplanadparken i Varberg
 

Nu kan konstnärer anmäla intresse för två gestaltningsuppdrag för Esplanadparken i Varberg. Alla med en konstnärlig utbildning eller yrkeserfarenhet är välkomna att skicka in en intresseanmälan.
Konstprogrammets vision är att få till en process för konsten som ger förutsättningar att utveckla två unika konstgestaltningar för Esplanadparken. Skissarbetet kommer handla om att intressera sig för platsen och med konstnärliga metoder göra research och utforma gestaltningar för parken. Uppdragen ingår i satsningen Wallstreet Varberg 2025 och tilldelas två konstnärer eller konstnärsgrupper. Sista ansökningsdag är den 9 september.

Läs mer
 
Återinvigning Mjellby konstmuseum
 
 
Den 7 september återinvigs Mjellby konstmuseum efter två års upprustningsarbete. Under dagen bjuds det på utställningspresentationer, poesi och musik. Och för den som önskar finns möjlighet att utan kostnad ta sig med buss mellan Halmstad och Mjellby tur och retur. 

Läs mer
 
Kommande konferenser, seminarier och träffar
 
 
BORÅS ART BIENNIAL x NUAN 24
Borås Konstmuseum bjuder den 6-7 september in till föreläsningar, samtal och aktiviteter som värdar för årets National Urban Art Network (NUAN)-konferens. Många kommuner har gått från att censurera graffitins estetik under offentlig regi till att marknadsföra sig själva med festivaler under namnet gatukonst eller street art. Årets konferens försöker få grepp om de senaste årens utveckling, där nolltoleransen och demonisering av graffiti och street art har förbytts i vad som kan förstås som en offentlig administration av en urban konst. Läs mer

KONSTDYGNET 12-13 SEPTEMBER 
2024 års upplaga av Konstdygnet arrangeras på Sörmlands museum i Nyköping, Mellösaverken och Hälleforsnäs bruk i Flen under titeln "Konstsamhället". Titeln till årets konferens är lånad från utredningen om kultursamverkansmodellen, Kultursamhället (2023). Den föreslår en mer effektiv kulturpolitik genom förbättrad samverkan mellan olika offentliga aktörer. I takt med att samhällets sektorer förändras står konsten inför nya utmaningar, men också möjligheter. Hur kommer Konstsamhället att se ut? Hur organiserar vi oss? Läs mer

Konstdygnet är en årlig konferens som arrangeras av Region Sörmland/Sörmlands museum, Region Västmanland, Region Uppsala, Region Örebro län, Folkrörelsernas Konstfrämjande, Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och i år även Mellösaverken och Flens kommun.

GESTALTAD LIVSMILJÖ TILL FRUKOST - DIGITAL SAMTALSSERIE
Är du nyfiken på hur arbetet med gestaltad livsmiljö kan gå till i praktiken? Möt tjänstepersoner, arkitekter, konstnärer, politiker och forskare och få en unik inblick i deras metoder och arbetssätt. Webbinarierna ger insikter i hur olika aspekter av gestaltad livsmiljö påverkar och kan bidra till att lösa samhällets utmaningar. Läs mer om höstens program 

Samtalsserien arrangeras i ett samarbete mellan Region Uppsala, Region Halland, Region Blekinge, Region Jämtland Härjedalen och Region Västmanland.
 
KONFERENS GESTALTAD LIVSMILJÖ 2024 
Den 2 oktober är det dags för den årliga konferensen om Gestaltad livsmiljö på ArkDes i Stockholm samt direktsänt via streaming. En kostnadsfri heldagskonferens, som sedan 2020 arrangeras av Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd. Konferensen riktar sig till dig som arbetar på kommunal, regional och statlig nivå inom akademi eller som privat aktör. Årets tema: Hur ska vi räkna?
Vad kostar kvalitet? Behöver och kan vi tänka och räkna på nya sätt? På konferensen möts fastighetsägare, byggaktörer, kommuner och myndigheter för att gemensamt lyssna till inspirerande exempel och diskutera hur vi skapar och säkerställer attraktiva livsmiljöer och förvaltar befintliga värden – för dagens invånare och för framtida generationer. Läs mer

SAMTIDSKONSTDAGARNA 2024 
Samtidskonstdagarna äger rum den 14-16 oktober i Jönköping och är en mötesplats för hela konstbranschen i Sverige. Läs mer och anmäl dig här

PENGAR - TVÅ DAGAR OM KULTURSTÖD FÖR FRIA UTÖVARE
I november är det dags igen för det återkommande arrangemanget Pengar – två dagar om kulturstöd för fria utövare. I år sker dagarna digitalt 20–21 november och arrangeras i samverkan mellan Västra Götalandsregionen, Region Värmland, Region Halland och Region Örebro och vänder sig till kulturlivet i Västra Götaland, Värmland, Örebro och Halland. 
En rad nationella och nordiska stödgivare samt kommuner som stödjer det fria kulturlivet medverkar. Varje organisation gör en kort presentation av sin verksamhet och presenterar aktuella stöd. Sedan följer en intervju modererad av en av dagarnas två insatta och kunniga samtalsledare. Det kommer finnas tid för att ställa frågor. Även aktörer inom det fria kulturlivet medverkar för att dela med sig av sina tips och erfarenheter. Dagen vänder sig till fria utövare som vill veta mer om: 

- Stöd till konst- och kulturprojekt
- Stöd och stipendier till enskilda konstnärer
- Ansökningsförfaranden och urvalsprocesser 
- Mål, kriterier och prioriteringar

Anmälan senast 18 november. Läs mer
 
Kurser på Kulturakademin
 
 
Region Halland finansierar genom Kulturakademin ett brett utbud av kurser. Detta för att öka möjligheterna till utbildning och kompetensutveckling för professionellt verksamma i Halland – inom scenkonst, musik, audiovisuella medier samt bild och form. Exempel på kommande kurser:

För verksamma i Halland: Att planera och finansiera din projektidé – Varberg
Ekonomi och projektplanering för konstnärer, kulturarbetare och andra kreatörer inom de kulturella och kreativa branscherna. Kursstart den 21 september. Sista ansökningsdag 20 september. Läs mer
För verksamma i Halland: Att planera och finansiera din projektidé – Halmstad
Ekonomi och projektplanering för konstnärer, kulturarbetare och andra kreatörer inom de kulturella och kreativa branscherna. Kursstart den 21 september. Sista ansökningsdag 20 september. Läs mer

Filantropiskt stöd till kulturaktörer - en kurs i alternativa finansieringsmöjligheter

Syftet med denna fördjupande kurs är att ge handfasta verktyg till dig som yrkesverksam kulturutövare att arbeta med filantropiska donationer och liknande stöd. Kursen är utvecklad inom ramen för ett projekt om filantropiskt stöd till kultursektorn, som Brakeley Nordic genomför 2023–2025. I kursen får du anpassade verktyg och metoder som visar hur du kan arbeta strukturerat med att attrahera filantropiskt stöd till din verksamhet. OBS! Det går inte att söka som enskild utövare, utan sökande ska ingå i en organisation. Max två sökande per verksamhet. Kursstart den 24 oktober. Sista ansökningsdag 3 oktober. Läs mer 
 
Låna en konstkritikkasse
 

Nu kan du låna en egen Konstkritikkasse. Den innehåller böcker och tidskrifter om och med konstkritik och finns att låna på flera bibliotek i Halland, samt på Hallands Konstmuseum.

Läs mer
 
Tips!
 

KULTURAKTÖRER KAN ANMÄLA INTRESSE INFÖR LÄSÅRET 2025-2026
Är du professionell kulturaktör som erbjuder ett program för barn eller unga? Vill du vara med och uppfylla de halländska barnens rätt till ett rikt kulturliv med möjligheter till upplevelser och eget skapande? Se till att ditt program finns med när Kultur i Halland gör urvalet inför nästa säsongs utbud av kulturprogram! Läs mer och anmäl ditt intresse att ingå i webbkatalogen till kulturprogram

ANSÖK OM MEDLEMSKAP I FÖRENINGEN KONSTLIV HALLAND
Vill du bli medlem i Konstliv Halland och delta i konstrundan 2025? Ansökan om medlemskap kan göras till och med den 30 september. Läs mer 

ANSÖK TILL UNG SVENSK FORM 2025
Ansök till Sveriges nationellt största designtävling för unga formgivare! Alla områden inom design och formgivning välkomnas: till exempel grafisk design, produktdesign, arkitektur, möbler, konsthantverk, glas, keramik, textil, mode, speldesign och industridesign. Sista ansökningsdag är den 15 september.
Läs mer
 
Tävling - gestalta priset till Kungsbackas mästare
 

Är du konstnär/konsthantverkare och verksam i Halland? Då kan du bli den som formger priset Kungsbackas Mästare. Ansökan är öppen till och med 15 oktober.

Läs mer
 
ODLA - workshop i land art
 

Kom och utforska land art – konst utomhus i samklang med platsen.

Heberg, Falkenberg 7 och 8 september
Kärleksparken, Varberg 21 och 22 september

Läs mer om innehåll och anmälan

ODLA är initierat av Konstnärscentrum Väst och sker i samarbete med kommunerna.
 
Sök medel!
 

STÖD FRÅN REGION HALLAND
Expresstöd kan sökas om det finns behov av ett snabbt beslut och om projektet ska genomföras inom 6 månader. Syftet är att stödja konstnärer, kulturskapare och arrangörer som är bosatta i Halland och därigenom främja utveckling och återväxt inom kultursektorn. Stöd kan ges till nya idéer och projekt som inte tidigare beviljats kulturstöd från Region Halland, samt för förstudier, internationellt utbyte, resebidrag för medverkan i utställning, festival eller kulturarrangemang. Läs mer
Utvecklingsstöd kan sökas för metodutveckling, förstudier, pilotprojekt, utveckling av nätverk, samverkan regionalt, interregionalt och internationellt och för annat som bidrar till att målen i Hallands kulturstrategi och kulturplan kan uppnås. Sista ansökningsdag 30 september. Läs mer
Produktionsstöd kan sökas för professionell konstnärlig produktion inom alla genrer och konstformer samt för skapande och genomförande av publik verksamhet och kulturarrangemang. Stöd ges inte till enstaka konserter eller föreställningar. Sista ansökningsdag 30 september. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN KONSTNÄRSNÄMNDEN
Konstnärsnämnden fördelar årligen en rad olika stöd. Inom bild- och formområdet finns nu möjlighet att söka projektbidrag, residens i Bangalore, gästbostad i Paris samt internationellt utbyte och resebidrag.
Läs mer 
Ny ansökningsperiod hos Kulturbryggan, vars uppdrag är att främja förnyelse och utveckling inom kulturområdet och att verka för breddad finansiering av nyskapande kulturverksamhet. Fram till den 25 september finns möjlighet att ansöka om fröpengar eller projektbidrag inom två program; konstnärlig förnyelse och nya finansieringsmodeller. Läs mer Ta chansen och medverka vid Kulturbryggans webbinarier för information om programmen och svar på dina frågor. Läs mer 

SÖK BIDRAG FRÅN KULTURRÅDET 
Konstnärliga produktionsplatser. Det här bidraget finns till för att främja konstnärlig utveckling och förnyelse och för att minska konstnärers omkostnader för framställning av konstverk. Sista ansökningsdag 12 september. Läs mer
Verksamhetsbidrag till aktörer inom bildkonst, form och konsthantverk. Det här bidraget finns till för att alla i hela landet ska kunna ta del av professionell bildkonst, form och konsthantverk. Sista ansökningsdag 12 september. Läs mer

SÖK STÖD FRÅN KREATIVA EUROPA
Kreativa Europa är EU:s program för de kulturella och kreativa sektorerna.
Culture Moves Europe. Det här stödet syftar till att underlätta resor och utbyte för enskilda kulturskapare och kulturprofessionella. Culture Moves Europe är uppdelat i två stödformer; ett för individer och ett för konstnärliga residens. Just nu kan du söka Culture Moves Europe – individer. Sista ansökningsdag 30 november. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN NORDISK KULTURFOND 
Globus FORWARD stödjer vidareutvecklingen av konstnärliga och kulturella samarbeten som verkar i en bred transnationell miljö. Målet är att stärka den långsiktiga kapaciteten i samarbetsformat. Sista ansökningsdag 15 september. Läs mer
Opstart stöd stöttar gemensam utveckling av nya och lovande projektidéer, så att projektens nordiska ambitioner kan förstärkas. Sista ansökningsdag 15 november. Läs mer
Globus Opstart+ stödjer etableringen av nordiska-globala samarbeten med långsiktiga ambitioner. Sista ansökningsdag 15 november. Läs mer

SÖK MEDEL FRÅN KULTURFONDEN FÖR SVERIGE OCH FINLAND
Fonden beviljar bidrag och stipendier till projekt och aktiviteter med ett bilateralt syfte. Det innebär projekt som ökar kännedomen om Sverige och/eller Finland. Det kan till exempel vara aktiviteter inom olika kulturområden, som konst, musik, hantverk, teater, film, litteratur, språk eller media, även samhällsrelaterade projekt, forskning och utbildning. Läs mer
 
SÖK MEDEL FRÅN NORDISK KULTURKONTAKT
Kultur- och konstprogrammet stödjer nordiskt samarbete inom konst och kultur. Stöd kan sökas till ett projekt med konstnärlig och/eller kulturell kvalitet som främjar ett mångsidigt och hållbart Norden. Sista ansökningsdag 12 september. Läs mer
Demos nätverk stöder olika typer av projekt för civilsamhällesorganisationer för att bilda nätverk, möjliggöra möten och samverkan. Sista ansökningsdag 13 september. Läs mer 
Det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet fokuserar på att öka utbytet av kunskap och kontakter samt närvaron och intresset för nordisk och baltisk konst och kultur. Det Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet består av tre former av stöd: mobilitetsstöd, nätverksstöd och residensstöd.
Mobilitetsstöd är ett resestöd för enskilda professionella konst- och kulturutövare i Norden och Baltikum. Sista ansökningsdag 20 september. Läs mer 
Kortvarigt nätverksstöd kan sökas för att utforska nya lösningar och skapa nätverk för samarbeten mellan konstnärer och kulturutövare i Norden och Baltikum. Sista ansökningsdag 26 september. Läs mer
 
För tips och information efterhand - följ Konst i Halland på Instagram och Facebook
 
 
Aktuella utställningar i Halland
 
Kungsbacka Konsthall
öppnar 7 september
Susanne Fagerlund - The nightside of nature
 
Kristina Matousch, Filling, 2024. © Kristina Matousch / Bildupphovsrätt 2024
Varbergs Konsthall
öppnar 21 september
Kristina Matousch - öm våldsam äcklig kärlek
 
Joel Abrahamsson, Norra Jylland. © Joel Abrahamsson / Bildupphovsrätt 2024
Galleri Hamnmagasinet
till och med 29 september
Joel Abrahamsson - Om en stund
 
Drömmar på månen, Henrik Teleman. Foto: Ward Alarej
Hallands kulturhistoriska museum, Varberg
tillsvidare
Konstnärskolonin Varbergsskolan

till och med 8 september
Drömmar på månen
 
Bonni Renqvist i ateljén på Törngrens krukmakeri 1954
Rian, Falkenberg
till och med 24 november
Törngrens krukmakeri 

öppnar 14 september
EPA-EMMIE 

öppnar 14 september
Fashioned Architecture
 
Waldemar Lorentzon, Nattlig scen, 1938. © Waldemar Lorentzon / Bildupphovsrätt 2024
Mjellby Konstmuseum
öppnar 7 september
Thea Ekström – Tonsäker surrealism

öppnar 7 september
Välkomna tillbaka! Nya perspektiv på Halmstadgruppen

öppnar 7 september
Drömmar och syner vid havet. Ingela Ihrman och Muhammad Ali
Arr. Art Inside Out i samarbete med Mjellby Konstmuseum
 
Astrid Göransson, Mörkrummet, 2023, film still. © Astrid Göransson / Bildupphovsrätt 2024
Halmstads konsthall
till och med 15 oktober
TYST NU OCH HÖR PÅ – Astrid Göransson möter Augusta Strömberg
 
Christian Andersson, Column shred, 2015. © Christian Andersson / Bildupphovsrätt 2024
Hallands Konstmuseum, Halmstad
till och med 15 september
Halmstadgruppen – på rätt plats, vid rätt tid

till och med 27 oktober
Birger E. Nilsson - Krukmakare, konstnär och poet

till och med 10 november
Christian Andersson - No vestige of a beginning

tillsvidare
Ur samlingen
 
Teckningsmuseet i Laholm
till och med 15 september
Tecknandets historia - lusten att berätta
 
Stadshusgalleriet i Laholm
till och med 7 september
Jason Southgate - curiouser and curiouser
 
Konsthallen Hishult
till och med 20 oktober
Nina Bondeson och Jim Berggren - hur mycket är tiden?
 
Föreningsarrangerade utställningar
 
Halmstad Konstnärsklubb
Galleri Passagen, Drottning Kristina passagen
till och med 7 september (öppet ons-fre kl 12–18, lör kl 11–16)
Barbro Jönsson, målningar
 
Konstnärernas Kollektivverkstad, Halmstad
Galleri Najaden
till och med 22 september
Sten - Karin Kadefors, Kajsa Samuelsson, Else Poulsgaard, Ahmed Ablah

Mellersta Hallands Konstförening
Stadshuskuben
öppnar 11 september
Thomas Andersson och Svenne Larsson

Varbergs Konstklubb
till och med 7 september
Mossigt och nytt - fyra röster
Eva Skogar, Berny Engström, Maria Fallström, Marta Bies


Fler utställningar i Halland hittar du här