EU-lagstiftning som trätt i kraft i sommar
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Nu kör Ukraina-satsningen igång
 

Avfall Sverige och Salar International har nu fått det formella uppdraget att stärka den kommunala avfallshanteringen i Ukraina – ”Reformering av kommunal avfallshantering”. Sida finansierar verksamheten med 160 miljoner kronor under fyra år.

– Projektet stöttar inte bara en konfliktdrabbad region och bygger upp kritisk infrastruktur, det visar också på Sveriges engagemang för en global hållbar utveckling, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.
Möjlighet att engagera sig
 
Ett första möte för kommunoganisationer som vill delta aktivt i Ukraina-projektet hålls den 30 augusti kl. 10.00-11.30  Läs mer

Avfall Sverige kommer att skapa ett motsvarande nätverk för privata aktörer – håll utkik!
 
EU-lagstiftning som trätt i kraft i sommar
 
Ekodesignförordningen och rätten att reparera är två lagstiftningar som nu vunnit laga kraft. Det innebär att medlemsstaterna måste implementera dem senast sommaren 2026.

• Kommissionens information om ekodesignförordningen
• Kommissionens information om rätten att reparera
Internationell konferens om energiåtervinning
 
Avfall Sverige, Energimyndigheten och Iswa –International Solid Waste Association bjuder in till en internationell konferens som tar upp allt från bränslekvalitet till klimatmål, CCUS och PFAS-utsläpp. Missa inte chansen att nätverka med världens branschledare och experter.

Läs mer och anmäl dig
Här är Svensk avfallshantering 2023
 
I maj presenterades avfallstrenden. Nu finns de och en lång rad andra siffror att läsa i skriften Svensk Avfallshantering 2023. Den  finns även på engelska, samt i en illustrativ kortversion. Medlemmar kan också ladda ner en PowerPoint-presentation på ämnet.

Läs mer och ladda ner
Senaste nytt om förpackningsinsamlingen
 
 
Ändrade marknadsandelar för förpackningar
 
Naturvårdsverket har beslutat om justerade marknadsandelar för överlämning av avfall till producentansvarsorganisationerna NPA och TMR. Det innebär att NPA ska ta emot totalt sett 92,4% av förpackningarna, medan TMR ska ta emot 7,6%.
Tidigare beslut grundade sig på delvis uppskattade uppgifter.
Här finns siffror för alla materialslag
 
 
Naturvårdsverket vill se undantag från kravet på FNI
 
I en skrivelse till regeringen föreslår Naturvårdsverket att de ska få kunna besluta om föreskrifter om undantag från kravet på fastighetsnära insamling. Det skulle göra det enklare att samordna insamlingen av förpackningar med separat insamling av matavfall, vilket Avfall Sverige välkomnar.
Läs mer - bara för medlemmar
 
Nätverksträff för avfallsingenjörer
 
Insamlingslösningar för förpackningar är temat när Avfall Sveriges ingenjörer träffas nästa gång.
När: 10–11 september
Var: Upplands Väsby

Läs mer och anmäl dig
Kan de knäcka avfallsbrottsligheten?
 
En tävling gav möjligheter för experter från flera myndigheter att jobba tillsammans. Det vinnande bidraget har beskrivits som ett ”revolutionerande åtgärdsförslag på ett utbrett samhällsproblem”. 
Uppdatera dig om sjukvårdsavfallet
 
Avfall Sverige handbok ”Sjukt viktig hantering” vägleder i hanteringen och juridiken av smittförande avfall, stickande och skärande avfall samt läkemedelsavfall, inklusive farligt avfall som cytostatika.
2024:10 Sjukt viktig hantering
 
Lär dig mäta metanutsläpp
 
Nu finns en vägledning att använda som stöd vid beställning av ytemissionsmätningar av metan samt utvärdering av resultat och åtgärder.
Tryckt trä inte alltid farligt avfall
 
Det finns möjligheter för kommunerna att minska andelen tryckimpregnerat virke som klassificeras som farligt avfall och öka andelen som kan återbrukas om moderna impregneringsämnen använts. Men det finns undantag.
2024:13 Tryckimpregnerat virke
 
Bättre koll på metanet
 
Denna rapport en överblick samt en grund för kommande strategiskt arbete för att minska metanutsläppen från avfallssektorn.
Fyra ton slängda lustgastuber på en månad
 
– De allra flesta kommuner jag har kontakt med pratar om en lavinartad ökning av lustgas inom sina kommuner och därmed även kostnaderna, säger Camilla Nilsson, rådgivare på Avfall Sverige. Se hela inslaget på TV4
 
Trendbrott för plaståtervinning – ingen kris
 
”Vi eftersträvar en fossilfri avfallshantering och för att uppnå det är minskningen av plast till energiåtervinning ett mycket viktigt mål”, skriver Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef vid Avfall Sverige, i ett mejl till Aktuell Hållbarhet. Läs hela artikeln

Oklart om Värnamo kan göra något åt plastberget
 
– [Om kommunen finansierar sanering av avfallsanläggning innebär det att] skattebetalarna går in och tar en miljökostnad för företag som inte skött sig. Det är ju konkurrensmässigt negativt för dem som sköter sig. Så kan man inte ha det, säger Andrea Hjärne, senior miljöjurist på Avfall Sverige. Lyssna på inslaget på Sveriges Radio
 
Kommunen ska samla in textilavfall
 
– Egentligen kommer åtgärderna i lite fel ordning. Inom EU pågår diskussioner om att införa ett producentansvar för textilier, men detta ligger troligen några år bort. Därför är det ingen idé att kommunerna skapar en stor välutvecklad infrastruktur om producenterna sedan ska bygga en ny infrastruktur, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikstionschef på Avfall Sverige. Läs hela artikeln i Borätt Forum
Vässa dina kunskaper








 
Grundkurs energiåtervinning
 
När: 9–12 september
Var: Malmö

Den här kursen ger gedigna grundkunskaper i hur förbränningsprocessen fungerar, och hur en avfallsförbränningsanläggning är uppbyggd.

Läs mer och anmäl dig
Klassificering av farligt avfall
 
När: 12 september kl 9–15
Hur: Digital

På denna temadag får du grundläggande kunskap om klassificering av farligt avfall. Den vänder sig till alla kommer i kontakt med klassificeringsfrågor på olika sätt.

Läs mer och anmäl dig
Hantering av hushållens farliga avfall vid ÅVC
 
När: 18–19 september
Var: Linköping

Här serveras kunskap och motivation för en säker hantering av hushållens farliga avfall. Under kursens två dagar varvas föreläsning med praktiska övningar både inomhus och utomhus.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 9–10 oktober
Var: Luleå

Här får du en djupare förståelse för det kommunala avfallsansvaret. Framför allt fokuserar vi på miljöbalken, avfallsförordningen och avfallsföreskrifterna.

Läs mer och anmäl dig
AI för kommunikatörer
 
När: 16–17 oktober
Var: Stockholm

Vi gör vi en djupdykning i AI och hur det kan användas på ett strategiskt sätt inom kommunikation. Vi grottar också ner oss i juridiken vad gäller risker, äganderätt och etiska överväganden.

Läs mer och anmäl dig
Nordic Biogas Conference 2024
 
När: 22–24 oktober
Var: Aalborg, Danmark

Vi utforskar den senaste utvecklingen och framtidsperspektiven för biogasindustrin, presenterar utvecklingen kring politik, regleringar, marknaderna och teknik.

Läs mer och anmäl dig
Personal vid ÅVC
 
När: 23–24 oktober
Var: Gävle

Här ges en fördjupning i några av de viktigaste frågorna som rör ÅVC, och vad man behöver tänka på som ÅVC-personal i sitt dagliga arbete. Målet är att kursen ska ge kunskaper som bidrar till att ge en säkrare arbetsmiljö samt bättre hantering av avfall och bemötande av besökare på ÅVC.

Läs mer och anmäl dig
Bli förebyggande-coach
 
När: 23–24 oktober
Var: Järfälla

Kursen är uppbyggd kring flera verktyg, med fokus på en metod för att förebygga avfall i kommunal verksamhet, men metoden är även användbar för andra verksamheter. Vi lyfter också frågan hur en kan inspirera politiker och chefer till att börja arbetet med förebyggande. Mycket av kunskapen kan användas även i andra förändringsprocesser.

Läs mer och anmäl dig
Certifiering av biogödsel och kompost
 
När: 20–21 november
Hur: Digitalt

Tillverkare kan kvalitetscertifiera sin biogödsel (SPCR 120) och kompost (SPCR 152). Denna kurs ger praktisk vägledning i hur man uppnår de krav på kvalitet och kontroll som ställs.

Läs mer och anmäl intressse
Taxekonstruktion
 
När: 20–21 november
Var: Umeå

Kursen lär dig grundläggande förutsättningar för taxekonstruktion, taxans olika delar och hur du kan resonera vid utformningen av taxan, samt lagstiftningen kring avgifter. Vi varvar föredrag med praktiska exempel och övningar.

Läs mer och anmäl dig
Iswa Beacon Conference on WtE
 
När: 27–28 november
Var: Stockholm
Avfall Sverige, Energimyndigheten och Iswa –International Solid Waste Association bjuder in till en internationell konferens som tar upp allt från bränslekvalitet till klimatmål, CCUS och PFAS-utsläpp. Missa inte chansen att nätverka med världens branschledare och experter.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallsekonomi
 
När: 4 december
Hur: Digitalt

Denna digitala utbildning riktar sig till avfallsansvariga eller liknande som vill lära dig mer om ekonomi, och till ekonomer som vill  fördjupa sig i avfallsekonomi.

Läs mer och anmäl intresse
 
Branschen rekryterar
 
 
 
VA Syd: Systemförvaltare med stort intresse för avfallsbranschen
 
Plats: Malmö 
Ansök senast 18 augusti
Läs mer om tjänsten
 
NSR: Projektledare för trä och trädgård
 
Plats: Helsingborg
Ansök senast 30 augusti
Läs mer om tjänsten